Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

UDARAC TVRTKAMA I OBRTIMA U ŽENSKOM VLASNIŠTVU: Tražimo ravnopravnost i jednake prilike i za žensko poduzetništvo!

  ugp           30.06.2022.         2382 pogleda
UDARAC TVRTKAMA I OBRTIMA U ŽENSKOM VLASNIŠTVU: Tražimo ravnopravnost i jednake prilike i za žensko poduzetništvo!

Udruga Glas poduzetnika ovim putem želi se osvrnuti na problematiku natječaja za bespovratna sredstva za digitalizaciju koji diskriminira tvrtke i obrte u ženskom vlasništvu. Tvrtke uglavnom u ženskom vlasništvu najčešće imaju do četiri zaposlene osobe. Javljaju nam se mnoge poduzetnice koje su bile na porodiljnom kako nisu u mogućnosti prijaviti se na natječaj upravo zbog toga što im je prosjek zaposlenih pao u 2021. godini, što smatramo u potpunosti nedopustivim. Mnoge poduzetnice osjećaju se isključeno i diskriminirano upravo zato što nemaju jednake prilike.

 Veliki je problem što se mnoge poduzetnice osjećaju demotivirano i obeshrabreno kada su kriteriji natječaja koji su bitni za njihovo poslovanje ovakvog tipa. Još pogotovo jer bi natječaji koji su usmjereni na digitalizaciju trebali biti dostupni svima, kako poduzetnicima tako i obrtnicima bez obzira na broj zaposlenih. Stoga, želimo da se kriteriji za natječaj prošire i nadopune i da se u svakom slučaju produži rok za prijavu na natječaj. U ovim neizvjesnim vremenima nužno je da natječaji budu u potpunosti transparentni i otvoreni za sve bez ikakve diskriminacije. Tvrtke i obrti u ženskom vlasništvu svakodnevno nailaze na mnoge izazove i ograničenja, a ovakve situacije samo “dolijevaju ulje na vatru” u pogledu ravnopravnosti.

 Također, već smo spomenuli kako je potrebno uključiti sektor trgovine i IT industrije u javne pozive za digitalizaciju, budući da su ti sektori jedni od najvažnijih grana gospodarstva u Hrvatskoj. Svakako je važno da se pokrenu akcije koje bi omogućile da se ti sektori nastave razvijati i da se potpore za digitalizaciju usmjere i na ove sektore.

 “Ovaj natječaj pokazuje totalnu nebrigu i nezainteresiranost za žensko poduzetništvo te je još jedan udarac tvrtkama i obrtima u ženskom vlasništvu. EU natječaji trebali bi biti ogledalo ravnopravnosti i jednakih prilika, dok je ovaj natječaj upravo suprotnost. Zanima nas, kada je ministarstvo planiralo dati priliku tvrtkama i obrtima u ženskom vlasništvu da digitaliziraju svoje poslovanje? Uvodimo li još jednu kategoriju poduzetnika - nano poduzetnici, odnosno „nebitni“? Zahtijevamo da se kriteriji prošire i na tvrtke/obrte s jednim zaposlenim i da se rok za prijavu na natječaj produži”, izjavila je Ivana Matić, članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika i direktorica Women in Adria.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo