Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Županija

Učinkovito upravljanje lokalnim ekonomskim razvojem - projekt Efristat

        28.09.2012.         2093 pogleda
Učinkovito upravljanje lokalnim ekonomskim razvojem - projekt Efristat

U Zagrebu održana konferencija gradova i općina o učinkovitom upravljanju lokalnim ekonomskim razvojem - projekt EFRISTAT.

Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci u suradnji s tvrtkom Libusoft Cicom d.o.o., radi na razvoju projekta i aplikativnog rješenja EFRISTAT.

Sve sudionike konferencije pozdravili su dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske i Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da se podcjenjuje moć i važnost odluka lokalne samouprave koja svojim prostornim planovima i odlukama o investicijama snažno utječe na kvalitetu života tamošnjeg stanovništva, ali i napredak cijele zemlje.
Stoga je reforma lokalne samouprave jedna od najvažnijih reformi koju Hrvatska mora provesti, pri čemu se to ne odnosi samo na smanjivanje broja jedinica lokalne samouprave, nego i na osiguranje njihova boljeg funkcioniranja, čemu bi trebali doprinijeti i projekti poput EFRISTAT-a, rekao je predsjednik Josipović.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević upozorio je na važnost buduće prekogranične suradnje nakon što Hrvatska uđe u EU. Tada će naše regije biti nositelji EU-ovih projekta, a prirodno je da se pri njihovoj provedbi povežu s regijama iz susjednih zemalja koje ostaju izvan EU, poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, dodao je Vidošević.

Projekt EFRISTAT je baza podataka gradova i općina u RH koja  objedinjuje znanstvene te stručne potencijale domaćeg gospodarstva, te unapređuje upravljanje lokalnim javnim sektorom.

U okviru projekta EFRISTAT treba napraviti bazu (a na temelju svih raspoloživih podataka HGK, Fine, DZS i ostalih izvora) iz koje će se vidjeti lokalni BDP, koeficijenti likvidnosti, pokazatelji poslovne privlačnosti i sl. kako bi se lokalnoj samoupravi omogućilo efikasnije upravljanje vlastitim ekonomskim razvojem, a potencijalnim ulagačima pružio detaljan uvid u mogućnosti ulaganja.

Svrha ovakvog tipa baze podataka je potencijalnim ulagačima osigurati detaljan uvid u mogućnosti ulaganja unutar pojedinih gradova i općina, a jedinicama lokalne uprave i samouprave podršku za učinkovitije upravljanje vlastitim ekonomskim razvojem.

Na konferenciji su iz Virovitičko - podravske županije bili nazočni predstavnici Odsjeka za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Virovitica i predstavnici gradova Virovitice i Slatine. 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija