Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Županija

Učinkovito upravljanje lokalnim ekonomskim razvojem - projekt Efristat

        28.09.2012.         1828 pogleda
Učinkovito upravljanje lokalnim ekonomskim razvojem - projekt Efristat

U Zagrebu održana konferencija gradova i općina o učinkovitom upravljanju lokalnim ekonomskim razvojem - projekt EFRISTAT.

Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci u suradnji s tvrtkom Libusoft Cicom d.o.o., radi na razvoju projekta i aplikativnog rješenja EFRISTAT.

Sve sudionike konferencije pozdravili su dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske i Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da se podcjenjuje moć i važnost odluka lokalne samouprave koja svojim prostornim planovima i odlukama o investicijama snažno utječe na kvalitetu života tamošnjeg stanovništva, ali i napredak cijele zemlje.
Stoga je reforma lokalne samouprave jedna od najvažnijih reformi koju Hrvatska mora provesti, pri čemu se to ne odnosi samo na smanjivanje broja jedinica lokalne samouprave, nego i na osiguranje njihova boljeg funkcioniranja, čemu bi trebali doprinijeti i projekti poput EFRISTAT-a, rekao je predsjednik Josipović.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević upozorio je na važnost buduće prekogranične suradnje nakon što Hrvatska uđe u EU. Tada će naše regije biti nositelji EU-ovih projekta, a prirodno je da se pri njihovoj provedbi povežu s regijama iz susjednih zemalja koje ostaju izvan EU, poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, dodao je Vidošević.

Projekt EFRISTAT je baza podataka gradova i općina u RH koja  objedinjuje znanstvene te stručne potencijale domaćeg gospodarstva, te unapređuje upravljanje lokalnim javnim sektorom.

U okviru projekta EFRISTAT treba napraviti bazu (a na temelju svih raspoloživih podataka HGK, Fine, DZS i ostalih izvora) iz koje će se vidjeti lokalni BDP, koeficijenti likvidnosti, pokazatelji poslovne privlačnosti i sl. kako bi se lokalnoj samoupravi omogućilo efikasnije upravljanje vlastitim ekonomskim razvojem, a potencijalnim ulagačima pružio detaljan uvid u mogućnosti ulaganja.

Svrha ovakvog tipa baze podataka je potencijalnim ulagačima osigurati detaljan uvid u mogućnosti ulaganja unutar pojedinih gradova i općina, a jedinicama lokalne uprave i samouprave podršku za učinkovitije upravljanje vlastitim ekonomskim razvojem.

Na konferenciji su iz Virovitičko - podravske županije bili nazočni predstavnici Odsjeka za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Virovitica i predstavnici gradova Virovitice i Slatine. 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.