Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Prosvjeta

Učenici SŠ Stjepan Ivšić sudionici radionica o ljudskim pravima s kolegama iz Srbije i Bosne i Hercegovine

        10.03.2015.         1762 pogleda
Učenici SŠ Stjepan Ivšić sudionici radionica o ljudskim pravima s kolegama iz Srbije i Bosne i Hercegovine

Nakon što su u svibnju prošle godine učenici SŠ Stjepan Ivšić Orahovica sudjelovali na MICC WeB PROJEKTU ( Model international Criminal Court Western Balkan) u Novom Sadu zajedno s učenicima iz Srbije (Jagodina) i Bosne i Hercegovine (Jajce), proteklog vikenda ista ekipa našla se na trodnevnoj radionici u Jajcu. Prijateljstva su stvorena, projekti napisani, te su učenici maturantskih razreda naše škole Vinko Švajcer, Anita Ament, Valentino Pavlović, Patricia Kovačević, Oskar Stupar, Anita Plužarić, Katarina Čižić, Nives Kučina, Iva Jelušić i Martina Pejić, u pratnji profesorica Suzane Đebro, Zorice Karan i Ide Milković proveli tri dana s prijateljima iz Srbije i BIH.

Cilj okupljanja prvenstveno su bile radionice o ljudskim pravima, snaga argumentiranja, te vječno pitanje „Gdje moje pravo završava, a tvoje počinje“.

No važnije i od samog teorijskog i praktičnog znanja koje su učenici stekli je lomljenje barijera i predrasuda, širenje tolerancije i međusobnog uvažavanja, te stvaranje novih prijateljstava zbog kojih je na odlasku pala i poneka suza.

Bez obzira na činjenicu što nas je u Jajcu dočako snijeg i hladnoća, učenici ne kriju oduševljenje ponovnim okupljanjem:

„U Jajce sam otisla s ciljem zabave i ponovnog okupljanja ekipe od lani. Super zabava, super ekipa i mnostvo toga za uciti - sve smo prošli! Smjestili su nas u planinarski dom što je takoder bilo novo iskustvo za većinu nas. Nista ne bi mijenjala osim trajanja – dva tri dana više ne bi škodila, rekla je učenica Martina Pejić.

Učenik Vinko Švajcer dodao je „Boravak u Jajcu je kao vraćanje u prošlost zbog brojnih unikatnih povijesnih znamenitosti, dok je boravak u P.D. Čusine bio kao da sam u prirodnom raju odmaknut od modernog svijeta, a opet smo cijelo vrijeme imali pogled na grad kao da nam je na dlanu“.

Zahvaljujemo se organizatorima MICC WeB PROJEKTA (Maji Nenadović, Milanu Vignjeviću, Steli Braje), domaćinu prof. Mirku Ljubezu i njegovim prekrasnim učenicima i učenicima, kao i P.D. „Ćusine“ Jajce.

Također učenici i profesorice S.Š. Stjepan Ivšić Orahovica zahvaljuju na financijskoj potpori u organizaciji samog putovanja poduzećima Pro Ping (Pitomača) i Phoenix d.o.o. (Orahovica), te gđi. Veri Cingel i Davoru Boljkovcu.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta