Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Ubrzanje graničnih kontrola ključno je za podizanje konkurentnosti i olakšanje protoka robe između Hrvatske i Srbije

  hgk           28.05.2022.         1098 pogleda
Ubrzanje graničnih kontrola ključno je za podizanje konkurentnosti i olakšanje protoka robe između Hrvatske i Srbije

Nastavno na nedavno održani sastanak u Zagrebu te analize problema dugog zadržavanja prijevoznika na granici, danas je u Vinkovcima održan sastanak delegacija Hrvatske gospodarske komore te Privredne komore Srbije, predvođenih predsjednicima Burilovićem i Čadežom, na kojem su prokomentirani mogući modeli ubrzanja protoka roba između Hrvatske i Srbije. Poduzetnici s obje strane granice su, naime, suočeni s dugim čekanjima na graničnim prijelazima. Stoga je jedan od glavnih zahtjeva iznesenih na današnjem sastanku bio uspostava radnog vremena hrvatskih i srpskih carinika te fitosanitarnih i veterinarskih inspekcijskih nadzora na poziv i to u cilju ubrzanja procesa prelaska granice.

„Suradnja između naše dvije komore, ali i naših tvrtki, na visokoj je razini. Stoga smo se sastali kako bismo razmotrili teme koje se tiču poduzetnika s obje strane granice, a zaključke ćemo prije svega proslijediti nadležnim ministarstvima te vladama Hrvatske i Srbije. Osim što su poremećeni svi makroekonomski pokazatelji i što imamo povećanu inflaciju, jedan od ključnih izazova je kako ubrzati protok roba cestovnim i željezničkim prometom, a pogotovo roba koje zahtijevaju sanitarne i veterinarske inspekcije i time olakšati poslovanje između dviju država i naših tvrtki. Posebni zastoji se događaju u željezničkom prometu te ćemo stoga s hrvatskom Vladom, a u kontekstu skorog ulaska u Schengen, raspraviti mogućnost ponovnog uspostavljanja čvorišne točke u Vinkovcima kao robnog terminala.“ – izjavio je predsjednik HGK, Luka Burilović.

S ciljem omogućavanja bržeg protoka robe i jačanje trgovine između ove dvije zemlje, ali i u širem okruženju, posebno u kontekstu aktualne geopolitičke situacije i rastućih inflatornih pritisaka, potrebno je uspostaviti i drugačije radno vrijeme svih graničnih i inspekcijskih službi.

„Zajednički moramo napraviti što više možemo za kompanije. Imamo konkretne stvari koje možemo predložiti vladama u cilju pomoći tvrtkama kad je u pitanju infrastruktura i broj carinika te fitosanitarnih i veterinarskih inspekcijskih službi koje moraju biti dostupne na poziv, da se tvrtkama olakša protok robe na granici. Potreban nam je zajednički željeznički terminal kako bi se rasteretio dio cestovnog prijevoza i na kojem bi se vršile granične kontrole“ – rekao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Na sastanku su se sudionici dotaknuli i rješenja koja bi trebala olakšati tvrtkama u kontekstu energetskih izazova, a dogovoren je i nastavak rada na ovoj i ostalim temama bitnima za gospodarske odnose dviju država. Najavljeno je i održavanje sastanaka i s predstavnicima Vlade i kompanija s obje strane.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo