Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Crna kronika

Ubojicama srna i lanadi kazna 60 dana rada za opće dobro

  Dragutin Šantoši/Večernji list           08.01.2010.         4552 pogleda
Ubojicama srna i lanadi kazna 60 dana rada za opće dobro

VIROVITICA – Za počinjeno kazneno djelo nezakonitog odstrjela tri srne i dva laneta u vrijeme lovostaja, počinjeno sredinom rujna prošle godine u lovištu LU "Jastreb" Lukač, Općinski sud u Virovitici nepravomoćnom je presudom I. R. (29) iz Virovitice i D. D. (34) iz Gornjeg Bazja, kaznio uvjetnom kaznom zatvora od šest mjeseci.

Kazna je pretvorena u rad za opće dobro od 60 dana s time da su počinitelji nesvakidašnjeg krvoprolića u lovištu osuđeni i na plaćanje novčanih kazni u iznosu od 5000, odnosno 4000 kuna. 

– Lovci nisu zadovoljni takvom blagom sudskom praksom kažnjavanja jer se takvom kaznom zapravo potiču lovokradice da i dalje sudjeluju u krivolovu. Izrečena kazna čak ne 'pokriva' ni štetu nanesenu lovačkoj udruzi - izjavio je Miroslav Buneta, predsjednik Županijskoga lovačkog saveza u Virovitici koji u 36 lovačkih udruga na području Virovitičko-podravske županije okuplja više od 1500 lovaca.

Lovci i u svojim redovima poduzimaju brojne mjere kako bi se zaustavio nezakoniti lov, ali su višegodišnji običaji neodgovornog ponašanja u šumi i nedozvoljeni odstrjel divljači očito jak motiv za često kršenje zakonskih propisa.

U Županijskom lovačkom savezu upozoravaju na promjene Zakona o lovu koji je od sredine lipnja prošle godine postrožio uvjete lova. Određeno je da se svako držanje nedozvoljenih sredstava izvan stambenog objekta, a unutar lovišta smatra lovom.

Unatoč tome u srijedu oko 22.30 sati u lovištu "Pecka" interventna je policija zatekla dvojicu lovaca iz Varaždina na "čeki" s lovačkim puškama i IC-ciljnicima, noćnim nišanima, zbog čega su privedeni u policijsku postaju. Uhićeni lovci pravdali su se da su pomoću IC-ciljnika noću samo promatrali divljač i da nisu znali da su time prekršili zakonske propise.

Cijena noćnog IC-ciljnika za lovačku pušku, kakav se reklamira i u Lovačkom vjesniku, glasilu Hrvatskoga lovačkog saveza, kreće se od 20 do čak 50 tisuća kuna, a prema hrvatskim zakonskim propisima takav se ciljnik ne smije koristiti u lovu. Lovci kažu da će od zakonodavca tražiti jasnije zakonske odredbe koje neće dozvoljavati mogućnost različitog tumačenja o tome da se s IC-noćnim nišanima i drugim IC-uređajima, može ili ne može ulaziti u lovišta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
11.1.2010. 12:41
Tko će raditi za opće dobro? Trebali bi bit marva za tegljenje u lovačkom društvu na čijem području su počinili zlodjelo. Svih 60 dana. Ali neće, jer je jedan zet visokorangirane gđe. u gradskom poglavarstvu Virovitice, pa kako da on onda radi takav jalov posao? Jeli, i da time sramoti svoju punicu? Tc-tc-tc.
Ne znam kako može biti zaposlen tamo gdje radi? Uvjet za njegov posao je da ne smije počiniti KD protiv ljudi i imovine. Mislim da tu spadaju i srne i lanad. Ali ovo je Hrvatska, u njoj su svakakva čuda moguća.
B-B-B
11.1.2010. 9:00
a rad za opće dobro se ne može provesti jer ta institucija ne postoji u praksi, moram priznati da je takva odluka lijep primjer drugima.


Još iz kategorije Crna kronika