Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Antifašizam

UABA: Gradonačelnici Orahovice ne pada na pamet održavati Partizansko groblje, ali zato uredno polaže vijence u spomen na zločince ustaškog pokreta

  vn           02.09.2020.         1894 pogleda
UABA: Gradonačelnici Orahovice ne pada na pamet održavati Partizansko groblje, ali zato uredno polaže vijence u spomen na zločince ustaškog pokreta

U šumi Zdenčina spomenik je poginulim borcima NOB-a, njih 22 koji su svoje živote dali u borbama za slobodu orahovačkog kraja. Spomenik devastiran, mramorna ploča polupana, razbacana uokolo. Na ploči su urezana imena junaka koji su u ratu protiv nacističkog zločinačkog terora i protiv domaćih izdajnika dali ono najvrijednije-život.

Iako je obaveza jedinice lokalne samouprave da održava i štiti spomeničku baštinu gradonačelnici Orahovice Ani Mariji Petin to očito ne pada na pamet. Antifašizam, temeljna vrijednost hrvatskog Ustava njoj na žalost ne znači baš ništa. Spomenik s vremena na vrijeme posjećuju i održavaju članovi antifašističke udruge, minimalno, koliko su u mogućnosti, u protivnom bi već odavno bio zarastao u korov i raslinje.

S druge strane gradonačelnica Petin svake godine posjećuje i održava spomenik na kojemu, između ostalog, piše i „svim poginulim i nestalim bojovnicima nezavisne države Hrvatske…“.

Tragično je i žalosno da gradonačelnica Orahovice ne poštuje hrvatski Ustav koji nedvosmisleno ukazuje na činjenicu da Lijepa naša temelje svoje državnosti ima u antifašizmu i Narodnooslobodilačkom pokretu koji je još prije 75-80 godina stvarao preduvjete za Hrvatsku kakva je danas.

Istovremeno svake godine polaže vijenac u spomen pripadnicima zločinačkog, kvislinškog ustaškog pokreta na spomeniku na kojem su, kao slučajno, upisani i poginuli branitelji u Domovinskom ratu. Ako je i od gradonačelnice, previše je.

Udruga antifašista Virovitičko-podravske županije

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Antifašizam