Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravstvo

U Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć vozači zapošljavani po babi i stričevima

        24.01.2012.         13288 pogleda
U Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć vozači zapošljavani po babi i stričevima

Poslovni dnevnik obradio je temu osnivanja zavoda za hitnu medicinsku pomoć u kojoj je zapošljavanje kadrova u  'hitnoj' Virovitičko-podravske županije poslužio kao primjer eklatantnog kršenja pravilnika, naputaka i moralnih načela. Navikli na strahovladu u proteklih osam godina kada je u pitanju uhljebljivanja guzonjinih sinova, čuvara HDZ-ovih partijskih knjižica, poltrona, ulizica i uvlakača svih vrsta, stanovnicima Virovitičko-podravske županije to i nije neka novost, ali veseli da se o tome priča na mjerodavnim mjestima i da će tome konačno stati na kraj. Evo što piše Anreja Šantek u Poslovnom dnevniku.

Reforma hitne medicinske pomoći koju je započela bivša zdravstvena administracija zaustavljena je zbog niza problema koji su se pokazali na terenu. Već prvi potez nove Vlade bio je donošenje uredbe o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom je omogućeno da u hitnoj medicinskoj pomoći ostanu objedinjeni hitna pomoć i sanitetski prijevoz, koji su prema važećem zakonu trebali biti razdvojeni od 1. siječnja.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić je na temelju upozorenja struke i incidentnih situacija koje su se dogodile, privremeno zaustavio reformu te uveo šestomjesečno prijelazno razdoblje za prilagodbu lokalnih jedinica. "Hitna medicinska pomoć u mnogim je segmentima odlična, a u nekima dobro zamišljena, no u pojedinim je dijelovima izvedba u posljednjih nekoliko mjeseci bila loša. Stoga je prva odluka Vlade bila promjena zakona kojom je uvedeno šestomjesečno tranzicijsko razdoblje u kojem će lokalne uprave odlučiti kako će organizirati hitnu, odnosno hoće li unutar zavoda za hitnu medicinu ostaviti i sanitetsku službu", rekao je Ostojić najavivši maksimalnu decentralizaciju tog sustava.

No, osim problema u funkcioniranju, ono što se pokazuje proteklih mjeseci jest i novo zapošljavanje. Naime, osnivanjem županijskih Zavoda za HMP otvorena su i nova radna mjesta. Osim, razumljivo, liječnika specijalista HMP-a i medicinskih sestara i tehničara, zapošljavaju se i vozači, pravnici, ekonomisti, imenuju se članovi upravnih vijeća. Na pitanje koliko je točno novozaposlenih, u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu odgovaraju kako je u tijeku izrada registra djelatnika i da će se točan broj novozaposlenih djelatnika znati nakon što registar bude izrađen.

"Prije reorganizacije u izvanbolničkoj djelatnosti hitne medicine radila su 462 liječnika, 854 medicinske sestre i tehničara i 717 vozača. Kako bi nova mreža hitne medicinske službe kvalitetno funkcionirala, stručna radna skupina zaključila je da su nam potrebna još 24 liječnika i 296 medicinskih sestara i tehničara, dok 262 vozača u prijelaznom razdoblju treba prekvalificirati ili zaposliti isključivo u sanitetskom prijevozu", kaže ravnateljica HZHM-a Maja Grba-Bujević. U županijama gdje su se već formirali Zavodi za HMP tijekom posljednja dva mjeseca prošle godine raspisivani su natječaji za nova radna mjesta na neodređeno vrijeme. Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, upozorava kako su neka od mjesta ne samo sporna već i protuzakonita, odnosno u suprotnosti s Pravilnikom o uvjetima, organizaciji i načinu rada izvanbolničke hitne medicinske pomoći.

Kao primjer navodi Zavod za HMP Virovitičko-podravske županije koji je raspisao natječaj za 14 radnih mjesta. Sporan je, kaže Avberšek, dio natječaja koji se odnosi na vozače u timu 2, jer je kao uvjet za javljanje na natječaj navedena samo srednja stručna sprema - vozač motornih vozila. "Temeljem Pravilnika, tim 2 hitnog prijevoza čine dvije medicinske sestre ili tehničara od kojih je jedan vozač vozila hitne medicinske pomoći. Iznimno, umjesto jedne medicinske sestre ili tehničara član tima može biti vozač zaposlen na tim poslovima na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika. No, vozač je obavezan završiti edukaciju sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine", objašnjava Avberšek. No, upozorava kako se ova odredba odnosi na zaposlene vozače u prijašnjem razdoblju, ali ne i na novo zapošljavanje.

"Županije i upravna vijeća imaju pravo izabrati ljude s kojima će zasnovati radni odnos, ali nemaju pravo kršiti zakone i pravilnike koje je donijelo Ministarstvo odnosno Vlada", kaže S. Avberšek. Smatra kako primjer iz Virovitice pokazuje kako se nastavlja praksa zapošljavanja 'po babama i stričevima' odnosno po političkoj opciji.

Ravnateljica Virovitičke HMP Ljiljana Maljak kaže kako je točno da su zaposlili tri vozača koji nemaju propisnu edukaciju."Vozači su zaposleni na neodređeno vrijeme, dolaze na posao, ali obavljaju samo posao vozača. Moramo ih poslati na edukaciju, što će nas dodatno skupo koštati", kaže Maljak. Na pitanje gdje će se educirati i koliko će ih to stajati, Maljak odgovara da su zatražili ponude za edukaciju od Zavoda za HMP u Zagrebu, Osijeku i Karlovcu te kako još ne može reći o kojem iznosu se radi. Dodaje kako su natječaj raspisali u studenom temeljem suglasnosti tadašnjeg ministra, a nedavno je raspisan i natječaj za HMP u Slatini. Na ponovljenu konstataciju da su vozači zaposleni mimo pravilnika, Maljak ponavlja da su dobili suglasnost bivšeg ministra.

S. Avberšek kaže kako je ravnateljica Maljak možda i dobila suglasnost tadašnjeg ministra, ali je pogriješila jer je raspisala natječaj mimo pravilnika. "Ravnateljica Maljak nije uzela educirani kadar iz doma zdravlja već je zaposlila nezdravstveni kadar, raspisala je natječaj mimo pravilnika, a nakon što je bila upozorena na to nastavila je s postupkom. Moram podsjetiti da novi zavodi za HMP nisu osnovani kako bi se zaposlili novi ravnatelji i imenovala upravna vijeća već radi pacijenata. Stoga mislim da bi ravnateljica Maljak trebala staviti svoj mandat na raspolaganje", kaže Avberšek.

U HZHM-o kažu kako je virovitički zavod samostalna ustanova koju je osnovala županija te kako oni nemaju utjecaj na izbor djelatnika ni u tom ni u bilo kojem drugom županijskom zavodu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

miško
27.1.2012. 22:21
Pitam ja vas gdje su nezadovoljni kandidati? mislim na one koji nisu primljeni, zašto se ne žale na postupak po natječaju, šute, valjda čekaju da to učini netko umjesto njih. Prema tome, tako nam svima i treba!
pljuska
27.1.2012. 9:48
Postavlja se pitanje što radi nadležna inspekcija državnog inspektorata, ispostava Virovitica, koja je već odavno trebala izdati rješenje kojim se kažnjava odgovorna osoba, u ovom slučaju ravnateljica Virovitičke HMP Ljiljana Maljak koja je zaposlila osoblje koje kako sama priznaje nije educirano sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine.

Zato pitanje svih pitanja glasi kako je uopće moguće da Državni inspektorat, ispostava Virovitica dozvoli da se u tako važnom segmentu zdravstvene zažtite i sigurnosti pacijenata zapošljava osoblje koje nije educirano sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine.

Nije li ovo potvrda da institucija kao što je državni inspektorat i inspekcije zaštite na radu ne rade svoj po zakonu, već kao policija, Državno odvjetništvo i pravosuđe, po naputcima HDZ-ovih kadrovnika.
mastermind
26.1.2012. 11:26
Novi, pa to je normala...u biračkim odborima su gotovo uvijek isti ljudi, većinom HDZ mladež ili djeca članova..
NOVI
25.1.2012. 18:06
Kćer mi je nezaposlena kao i tisuće mladih sa završenom školom,da bi kao nezaposlena dobila šansu da bude u nekom od biračkih odbora na nedavnim izborima tražili su ju da se učlani u mladež HDZ-a.
Moj komentar na to je bio,kćeri,taman da kune nikad ne vidjela ne spuštaj se na tu razinu,hvala bogu poslušala je.
bečarina002
25.1.2012. 11:48
sigurno nece nitko odgovarati niti snositi bilo kakove posljedice...jer je korupcija i kriminal u svim porama naseg drustva,to je nasa svakodnevnica na koju smo se navikli i bez koje bi nam bilo cudno da je vise i nema-previse ljudi u tome sudjeluje
-----------NAŽALOST-------------------
guru
25.1.2012. 11:27
Čitajuči ovaj osvrt upravo mi pada na pamet razgovor sa doktorom hitne KBC-a Zagreb. Ukratko spomenuti doktor je za vrijeme bivše vlade radio na ustroju hitne.
Dogovorenu pomoč EU a koja je u paketu ustroja, inžinjeringa i svega ostalog Nizozemske vlade, naše ministarstvo je odbilo.
Po ustroju Nizozemse hitne radi nekoliko EU zemalja i pokazalo se vrlo uspješno.
Zbog čega je bivša vlada tako postupila ostaje da zaključite sami.
Jedan od razloga je sigurno i ovaj članak nezakonitig zapošljavanja. Toliko o fondovima EU i mogučnostima da se Hrvatska razvije do razine EU.
U svim segmentima društva fale nam stručni i neovisni kadrovi a to je osnovni uzrok dosadašnjeg zaostajanja i propadanja društva.
pljuska
25.1.2012. 10:43
tresla se brda, rodio se miš, ili netko vjeruje da će zbog kršenja zakona i uhljebljivanja guzonjinih sinova, čuvara HDZ-ovih partijskih knjižica, poltrona, ulizica i uvlakača svih vrsta,
ravnateljica Virovitičke HMP Ljiljana Maljak biti smjenjena, ili na bilo koji drugi način odgovarati.

Naime to bi bio minimum kojeg bi u EU proveo nadležni ministar zdravstva i po službenoj dužnosti državno odvjetištvo.
Obrtnik
25.1.2012. 9:30
čujem da se u slatini trebao zaposliti onaj lik što je ljepio SDP-ove plakate na čirilici(predsjednik mladeži hdz-a) a drugi ima poslovnu zgradu sa stanovima. a ljudi koji 15-ak godina rade kao vozači u domu zdravlja su degradirani i sa poslom i sa osobnim dohodkom. nevjerojatno,to se samo može u našoj jadnoj županiji. to više nije normalno,kako ih nije stid,gaze preko živih ljudi.
miško
25.1.2012. 7:58
A da malo više pažnje posvetimo kvaliteti pružanja, gospođa Spomenka je potpuno u pravu, ovdje se izgleda radilo o svemu samo ne o poštivanju zakona, pravilnika i drugih zakona kojih se mi građani moramo držati. Još jednom je važno napomenuti da decentralizacija u ovakoj situaciji neće pomoći pacijentima a ni zdravstvu, ministar bi trebao malo više obratiti pozornost na postupak i zapošljavanje skroz nestručnih ali podobnih ljudi u Zavodu.
josip
25.1.2012. 5:17
Hdz, partija, to je jedno te isto! A ni clanstvo se nije puno izmjenilo. razlika je jedino ta sto si u partiji morao biti ako zelis raditi u drzavnoj sluzbi ili kao neki poslovođa a sad moras biti u hdz-u ako zelis raditi bilo gdje a i to je upitno hoce li ti pomoci!
Žućo
24.1.2012. 22:23
Samo je pitanje vremena kada će sve to puknuti po pitanju zapošljavanja po babi i stričevima. sramotno je i za sam HDZ VPŽ jer između ljudi koji rade i koji su aktivni u mladeži, zapošljavaju se neki dupelizci i podobnici, a čak i ako ima stručan kadar unutar stranke, opet postoje neke podjele. kiro moj gubite na takav način legitimitet ne samo između ljudi u vt, nego i između samih članova hdz-a. valjda vam je jasno da nema teorije da na lokalnim izborima dobijete povjerenje građana, niti će članovi glasat za "svoju" stranku, jer je pametnom dosta, dosta strančarenja i zajebavanja. sve dobro i pozitivno što ste ikad napravili past će u zaborav zbog gluposti koje sustavno radite. svi smo se zajedno veselili u domu garde prije 2 godine, uz vatromet, kada "smo" pobjedili na lokalnoj razini.... ljudi moji tako dalje ne ide. živi bili pa vidjeli bog živijo
miško
24.1.2012. 22:09
Evo prilike novom ministru zdravstva da ispravi što se da ispraviti, a to je prije svega ponovna reorganizacija Zavoda za hitnu medicinu, ali prije toga ukinuti decentralizaciju u zdravstvu, jer očito da lokalne vlasti itekako to koriste i zakon tumače onako kako to oni žele bez obzira na mogućnosti i fin. situaciju, čista samovolja pojedinaca, a pacijenti trpe. U zadnje vrijeme samo čitamo u slušamo o manjkavosti hitne, nije izašla na vrijeme, zbog hitne umro pacijent i sl., zaista je bivši ministar nabio debele troškove u zdravstvu jer koliko smo mogli pročitati ova hitna nas porezne obveznike i zdravstvene osiguranike jako puno košta a za to jako malo dobijemo, osim prepotentnosti nekih djelatnika Zavoda ništa drugo. Apel ministre!
stole123
24.1.2012. 21:41
imphotep po partijskoj sigurno nije ali po hdzeovoj je
imhotep
24.1.2012. 21:37
ne vjerujem da je u virovitici moguće zapošljavanje po partijskoj liniji
seri ipopljuj
24.1.2012. 19:13
Naše malo misto je stvoreno za zapošljavanje po sistemu partijskih knjižica, poltrona, ulizica... I Viroexpo je primjer takvog zapošljavanja gdje su tobože kao redari na ulazima zapošljavani samo studenti...malo sutra. Jedino što bi tu mogla biti istina je da je oprana lova preko student servisa
mastermind
24.1.2012. 19:08
Pa u Virovitici se gotovo svi poslovi dobivaju preko politike, babe i stričeva...čak ne možeš crnčit za minimalac u trgovačkom centru bez političkog blagoslova...od Virovitice su napravili grad poltrona!


Još iz kategorije Zdravstvo