Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Mali vlakovi

U Zagrebu predstavljena monografija Oto Horvat

  bk           27.04.2017.         1417 pogleda
U  Zagrebu predstavljena monografija Oto Horvat

U maloj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu Društvo strojara „Oto Horvat“ - Virovitica zajedno s Državnim arhivom u Virovitici predstavilo je monografiju OTO HORVAT. Monografiju su predstavili autori Zagorka i Boris Kulišić, a u ime izdavača je govorila ravnateljica Državnog arhiva u Virovitici Dijana Cenger. Ispred ogranka Matice hrvatske u Virovitici gost je bila predsjednica Dubravka Sabolić, kustosica Gradskog muzeja koji je vlasnik Horvatovih maketa vlakova.

U predvorju dvorane postavljene su tračnice i po prvi puta je nakon više desetljeća predstavljena renovirana lokomotiva s vagonom za ugljen i vagonom cisternom koja je vozila svoju malu kompoziciju. To je maketarski rad inženjera Ote Horvata iz 1949. godine kojeg je predstavio Goran Denac, voditelj sekcije maketara vlakova Društva inženjera i tehničara strojarske struke „Oto Horvat“.

U tehničkom dijelu da vlak vozi besprijekorno pobrinuli su se Robert Bogović, član sekcije maketara i Zoran Kozjak, tajnik društva strojara „Oto Horvat“ koji je zajedno s Tomislavom Žužićem, nastavnikom praktične nastave elektrotehnike u Tehničkoj školi osposobio lokomotivu za vožnju.

Predstavljanju monografije prisustvovala su i djeca Ote Horvata; Ljerka, Dražen i Vladimir Horvat.

Sve se to događalo u ozračju obilježavanja 175. godišnjice Matice hrvatske, a odjel za matematiku i prirodoslovlje je priredilo ovo predstavljanje jer je Virovitičanin Oto Horvat dao veliki doprinos razvoju tehnologije pisanjem prvih stručnih knjiga na hrvatskom jeziku iz područja strojarske tehnologije, a vrlo veliki doprinos je dao njenom razvoju svojim inovativnim praktičnim radom u strojogradnji.

Još 1842. godine kada je inicirao i osnovao Maticu ilirsku, koja je kasnije dobila naziv Matica hrvatska, grof Janko Drašković definirao je pojam hrvatska tehnologija kao pretvorbu nacionalnog blaga u nacionalno bogatstvo. Razumio je da se Hrvatska ne može razvijati bez prožimanja nacionalne kulture i gospodarstva zasnovanog na nacionalnoj tehnologiji.

Stotinu godina kasnije Oto Horvat izdaje 1942. godine prvu stručnu knjigu Mehanička tehnologija I. na ovim prostorima na hrvatskom jeziku i s hrvatskom terminologijom za stručne pojmove. Godine 1945. Izdaje II. dio, a 1947. III. dio. Knjige su doživjele nekoliko izdanja, a kasnije su sažete u jednu knjigu koja je imala naziv MALA MEHANIČKA TEHNOLOGIJA. Ona je doživjela 7 izdanja i prodana je preko 60 000 primjeraka.

Članovi Društva strojara „Oto Horvat“ i kustosica Gradskog muzeja, vraćali su se kući izuzetno zadovoljni jer su dobili obećanje Otova sina Vladimira da će svoje lokomotive i vagone koje posjeduje pokloniti Virovitici.

Ovim su se Virovitičani odužili svojem velikom sugrađaninu inženjeru Otu Horvatu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Mali vlakovi