Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

U vrijeme krize traži se čak i maskota u hotelu

  Marija Lovrenc/Večernji list           15.03.2009.         1671 pogleda
U vrijeme krize traži se čak i maskota u hotelu

VIROVITICA - „Znam da ne mogu odmah dobiti posao koji želim, nego onaj za koji postoji slobodno radno mjesto - izjavila je 23. godišnja Katarina Štajduhar iz Orahovice koja je, kao i stotine drugih nezaposlenih, na drugom po redu Sajmu poslova u Virovitici, predala molbu i životopis sa željom da što prije počne raditi. Diplomirana je ekonomistica, posao traži tri mjeseca, a iza sebe ima radno iskustvo, zahvaljujući student-servisima. Nada se da će joj Zagrebačka banka, kojoj je uputila molbu, radnu želju i ispuniti.

Da će biti teško sve zaposliti, svjedoče predstavnici 24 tvrtke, bilo sa područja Virovitičko-podravske županije, ali i poslodavci iz Istre koji su radnu snagu na sajmu poslova došli potražiti u Slavoniju. Od 153 radnika, koliko je tražilo 24 poslodavaca, najviše sreće imali su oni željni posla u sezoni - u poljoprivredi i na moru. Predstavnici „Srdele" iz Poreča tražili su tako desetak konobara i kuhara, čak i bez završene srednje škole, ali sa silnom željom za rad. - Važno je samo za hoće raditi, a stan, hranu i prijevoz do posla ulazi u cijenu, plaća je 4.500 kuna - istaknuli su iz „Srdele" koji kažu da su im virovitički radnici među najboljima. Na sajmu, nezaposleni, kojih je zbog krize bilo više negoli lani, imali su prilike saznati i o uvjetima stipendiranja, stručnog osposobljavanja, te predati željenom poslodavcu molbu, „u slučaju da radnika zatreba". - Da nije krize, tražili bismo dvostruko više djelatnika, ovako nam treba jedan arhitekt i jedan projektant, a plaća je oko 8.000 kuna - rekli su iz Crominga, koji je lani zaposlio pet djelatnika. Od NKV radnika posla je bilo za građevinare, sobarice, nosača prtljage i voćarstvu. Za srednju stručnu spremu slobodna su mjesta bila za zanimanja vozača, šivačice zavjesa, kuhare, strojobravare, pa i - maskotu u hotelu. Što se visokoobrazovanih radnika tiče, poslodavcima nedostaju specijalist neurologije, ginekolgije i radiologije, pedijatar, te magistri farmacije.

Unatoč krizi, uvijek će biti deficitarnih zanimanja, ali i poslodavaca koji će tražiti radnike. Bit ovog sajma su ljudi i njihova sposobnost - poruka je jučerašnjeg Sajma poslova, kojeg je za područje Virovitičko-podravske županije organizirala županijska podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Predstavnici grada i županije pohvalili su inicijativu poslodavaca koji su i u teškim vremenima spremni zaposliti nove ljude te istaknuli kako je zadaća svih institucija, tvrtki i uprave ista - smanjiti nezaposlenost i spasiti svako radno mjesto.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo