Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Voćin

U Voćinu će se graditi i opremiti Centar za starije osobe

  vpž/Kristijan Toplak           19.08.2023.         1845 pogleda
U Voćinu će se graditi i opremiti Centar za starije osobe

U Voćinu će se graditi i opremiti Centar za starije osobe, kapaciteta 73 korisnika, vrijednosti 3.981.849,13 eura bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje. Općina Voćin u partnerstvu sa Virovitičko-podravskom županijom i suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA, u ožujku ove godine prijavila je projekt pod nazivom „Centar za starije osobe u Voćinu“ ukupne vrijednosti 3.981.849,13 eura, uz intenzitet potpore od 100 posto. Projekt je prijavljen na Otvoreni poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“ u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Danas je pristigla obavijest o rezultatima odabira za projekt „Centar za starije osobe u Voćinu“ kojom projektni prijedlog ulazi u financiranje te mu se dodjeljuje 3.981.849,13 eura bespovratnih sredstava, odnosno svi planirani izdaci prihvatljivi su u 100 postotnom iznosu. Djelovanje Centra za starije osobe u Voćinu prvenstveno će biti usmjereno na razvoj usluga izvaninstitucijske skrbi kako se bi starijim osobama omogućilo poboljšanje kvalitete življenja i što duži ostanak u vlastitom domu.

Izgradnjom i opremanjem Centra za starije osobe u Voćinu cilj je osigurati dodatne kapacitete za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći druge osobe te osigurati pružanje izvaninstitucijskih usluga u zajednici kako bi se omogućio što duži ostanak starije osobe u svome domu.

Ciljne skupine projekta su osobe starije životne dobi (65+) s područja Virovitičko-podravske županije kojima je potrebna usluga smještaja kojima ni uz primjenu izvaninstitucijskih usluga ne mogu biti zadovoljene potrebe dugotrajne i intenzivne skrbi, kao i osobe starije životne dobi koje žive kod kuće, a potrebna im je cjelovita skrb.

Centar će pružati sljedeće vrste institucijskih socijalnih usluga za ukupno 73 korisnika:

  1. Usluga smještaja koja uključuje 47 smještajnih kapaciteta odnosno kreveta za pružanje trećeg stupnja usluge za starije osobe, raspoređenih u 16 dvokrevetnih i 5 trokrevetnih soba;
  2. Zaseban odjel za smještaj osoba s Alzheimerom i drugim oblicima demencija koji podrazumijeva pružanje usluge smještaja za 10 korisnika četvrtog stupnja usluge za osobe starije životne dobi, raspoređenih u 2 jednokrevetne sobe i 4 dvokrevetne sobe;

Kao i izvaninstitucijske socijalne usluge za ukupno 103 korisnika (minimalno):

  1. Skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja opremanjem 16 novih smještajnih kapaciteta za pružanje usluge trećeg stupnja, raspoređenih u 8 dvokrevetnih soba;
  2. Usluga savjetovanja za minimalno 87 korisnika koja će biti pružena svih potrebitim osobama starijima od 65 godina kao i/ili članovima njihovih obitelji (sukladno čl. 81. Zakona o socijalnoj skrbi (NN 18/22, 46/22, 119/22)

Od dodatnih usluga za starije osobe, osim zasebnog odjela za smještaj osoba s Alzheimerom i drugim demencijama, projektom će biti osigurana primarna zdravstvena zaštita osiguranjem prostora i opreme za liječnika obiteljske medicine. Povezivanjem socijalnih usluga i zdravstvene skrbi na primarnoj razini poticat će se pružanje integrirane skrbi za starije osobe (65+). Također, u sklopu Centra korisnicima će biti dostupni i senzorna soba, kapelica, fizikalne terapije, frizer/brijač te kulturne i rekreativne aktivnosti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Voćin