Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravstvo

U virovitičkoj bolnici predstavljena Hrvatska udruga bolničkih liječnika

  Goran Gazdek           16.09.2014.         2356 pogleda
U virovitičkoj bolnici predstavljena Hrvatska udruga bolničkih liječnika

Jučer je Virovitici predstavljena Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), strukovna grupa koja okuplja doktore medicine s odobrenjem za samostalni rad u Republici Hrvatskoj. O razlozima osnivanja udruge, njenoj strukturi, ciljevima djelovanja, dosadašnjim aktivnostima i planovima liječnicima Opće bolnice Virovitica govorili su predsjednik HUBOL-a dr. Trpimir Goluža, dopredsjednica dr. Ada Barić i tajnik dr. Krešimir Leutić.

"Cilj našeg djelovanja je podizanje općeg društvenog ugleda i poboljšanje ekonomskog položaja liječnika. Želimo ojačati međuliječničku solidarnost i kolegijalnost te formalno-pravo osnažiti pregovaračku poziciju liječnika u pregovorima s poslodavcem", rekao je dr Goluža.

Postizanjem zdravog partnerskog odnosa sa svim značajnim državnim institucijama koji skrbe o zdravstvenom sustavu, HUBOL će nastojati djelovati na unapređenju kvalitete, sadržaja i vrste zdravstvene usluge u bolničkim ustanovama. Činimo sve što možemo, naglašavaju u HUBOL-u, kako bi se u javnosti stvorila objektivna slika o društvenoj ulozi i značaju liječnika.

Nizom primjera iz aktualnog stanja hrvatskog zdravstva vrh ove udruge nazočnim virovitičkim bolničkim liječnicima

"Nositelji vlasti koji u svom mandatu apsolutno ništa kvalitetno nisu napravili da bi unaprijedili naše živote prikazuju liječnike kao parazite društava i kradljivce državnog proračuna. Liječnici nisu problem hrvatskog zdravstvenog sustava već država koja nema dovoljno novca da plati uslugu koju pružamo osiguranicima i ministri zdravlja koji nemaju snage kazati da se ovako više ne može i da ne možemo svima davati sve jer će onda većina dobiti ništa", rekao je dr Goluža.

Na osnivanje udruge odlučili su se jer Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat i ostale liječničke udruge iz raznih razloga ne čine dovoljno u zaštiti prava i unapređenju statusa liječnika zaposlenih u bolničkim ustanovama i za vrijednosti koje doprinose poboljšanju ukupnog zdravstvenog stanja nacije.

"Oni imaju određeni djelokrug rada koji ne pokriva sve segmente, a što je najbitnije nisu se u dovoljnoj mjeri uspjeli nametnuti zdravstvenoj administraciji i na pravi način štiti prava. Našim djelovanjem želimo i njih probuditi u čemu smo dijelom i uspjeli. Rukovodstvo komore nije dalo adekvatni prostor mlađim snagama pa smo se morali samoorganizirati", naglasio je dr Goluža naglasivši kako HUBOL ima drugačiji način rada koji podrazumijeva potpunu otvorenost prema javnosti.

"Jedino u sinergiji s javnošću možemo izvršiti pritisak na one koji mogu donijeti promjene. Na primjer, prikazali smo studiju o Ecmo uređaju koja je na kraju koštala funkcije ministra zdravlja. Upozorili smo na protuzakonit obračun naknade za godišnji odmor, postavili pitanje transparentnosti javne nabave na što je ministar reagirao, upozoravali na štetnost odluke da se stopa obveznog zdravstvenog doprinosa smanji s 15 na 13 posto pa su to promijenili, upozoravali smo na pogubnost smjenskog rada i prvi izašli sa studijom što će donijeti pacijentima, a što liječnicima pa je na kraju smjenski rad ukinut", kazao je dr Goluža.

HUBOL je osnovan 31. prosinca 2013. godine, do sada predstavljen u 20 hrvatskih bolnica, a broji više od 600 članova.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo