Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Zdravlje

U Virovitičko-podravskoj županiji u tijeku je i provedba trogodišnjeg preventivnog programa pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“

  hzzjz           06.04.2022.         2765 pogleda
U Virovitičko-podravskoj županiji u tijeku je i provedba trogodišnjeg preventivnog programa pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“

Alkoholizam je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u našoj zemlji, ali i u svijetu. U Virovitičko-podravskoj županiji u tijeku je i provedba trogodišnjeg preventivnog programa pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ koji je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva temeljem provedenog natječajnog postupka. Program se sastoji od niza aktivnosti u zajednici i u odgojno-obrazovnim ustanovama naše županije kojima je temeljni cilj kod mladih osvijestiti rizike pijenja alkohola i osnažiti njihove samozaštitne kapacitete u odupiranju ovom rizičnom i štetnom ponašanju.

Provoditelj programa je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u suradnji s partnerima (udruženjima klubova liječenih alkoholičara u Virovitici i Slatini) i suradnicima (odgojno-obrazovnim ustanovama i Policijskom upravom).

Jedna od aktivnosti u programu jest i obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma, a ove godine za tu je prigodu u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kreiran video spot (video animacija) o štetnosti pijenja alkohola, s naglaskom na nepovoljno djelovanje pijenja alkohola na sigurnost sudionika u prometu.

 

Ovaj se video uradak sadržajno i vizualno naslanja na prethodno kreirane publikaciju i plakat pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ koji se već koriste u edukaciji mladih o štetnosti pijenja alkohola i prednostima nepijenja.

Program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ temelji se na rezultatima istraživanja koje je tijekom deset školskih godina provedeno u Virovitičko-podravskoj županiji u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije i odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Istraživanje je, između ostaloga, pokazalo i koje stavove o pijenju alkohola i navike pijenja imaju mladi u našoj županiji te je temelj za provedbu preventivnih aktivnosti u našoj županiji.

Također, program „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ usklađen je s Europskim standardima kvalitete u provedbi preventivnih aktivnosti među djecom i mladima te ima visoke standarde u prevenciji i suzbijanju ovisnosti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje