Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Zanimljivosti

U Virovitičko-podravskoj županiji samo 18 posto stanovnika radi i ne mare za seks preko interneta

  Jutarnji list/Foto: V. Gazdik           21.09.2009.         3378 pogleda
U Virovitičko-podravskoj županiji samo 18 posto stanovnika radi i ne mare za seks preko interneta

Novinari Jutarnjeg lista proučili su niz dostupnih statističkih pokazatelja o ponašanju stanovnika pojedinih županija i, vodeći se definicijom sedam glavnih grijeha iz katekizma Katoličke crkve, izračunali koje su najgrešnije, a koje najkreposnije županije u Hrvatskoj. 

Pri izradi kriterija korišteni su: Statistički ljetopis Državnog zavoda za statistiku, Zdravstveni ljetopis Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatska zdravstvena anketa, Financijsko izvješće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, statistička izvješća policijskih uprava, mjesečna statistička izvješća Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, izvješća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Izvješće o društvenom razvoju UNDP-a te više stručnih radova i istraživanja.

TV pretplatu najmanje plaćaju Splićani

Statistički podaci pokazali su da su stanovnici Vukovarsko-srijemske županije najškrtiji. Naime, svaki stanovnik te županije prošle je godine u kafiću ostavio tek 620 kuna, prosječno je manje od jedanput izdvojio novac za kinokartu, a na 100 stanovnika registrirano je tek 24,76 automobila. Ti su podaci u sve tri kategorije najmanji u Hrvatskoj. Istovremeno, njihova prosječna plaća od 4203 kune nije najniža u državi (smjestili su se na 13. od 20 mogućih mjesta) niti imaju najmanji broj kina. Primjerice, Koprivničko-križevačka i Međimurska županija imaju također samo dva kina, kao i Vukovarska, no stanovnici Koprivničko-križevačke županije prošle su godine prosječno otišli na projekciju 20 puta, a Međimurci čak 27 puta. U Krapinsko-zagorskoj županiji pak imaju 150 kuna manju prosječnu plaću, a u birtijama je svaki stanovnik ostavio prosječno 1633 kune.

Zagrepčani imaju najveće plaće - 5137 kuna - i koriste sve blagodati metropole. Godišnje u restoranima i kafićima ostave 2292 kune. Najmanje na sebi štede stanovnici Primorsko-goranske i Istarske županije. Tako čak 55 posto ukupnog stanovništva u Istri ima registrirani automobil ili motor, 22 puta godišnje svaki Istranin ode u kino, a čak ih 42 posto plaća TV pretplatu. Usporedbe radi, hrvatski je prosjek oko 24 posto, a najmanje TV pretplata plaća se u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tamo to čini nešto manje od 21 posto stanovništva.

Samo 1,6 posto Istrana odbije posao s burze

U Virovitičko-podravskoj županiji samo 18 posto stanovnika radi, a svaki od njih prošle je godine bio gotovo 12 dana na bolovanju. Od 82 posto stanovištva koje ovih 18 posto mora uzdržavati, njih 3,3 posto odbilo je posao na burzi iako su bez primanja. Još ih četiri posto prima stalnu socijalnu pomoć. Zbog toga su upravo Podravci najljeniji u Hrvatskoj. Najmarljiviji su pak Varaždinci. Radi ih 29 posto, na bolovanju su dva dana manje od Podravaca, a socijalnu pomoć prima 1,6 posto stanovništva.

Najveći broj onih koji ne žele raditi, odnosno nisu prihvatili posao na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ne javljaju se aktivno na natječaje ili se ne prijavljuju redovito na burzu živi u Šibensko-kninskoj županiji. Takvi čine čak 3,7 posto ukupnog stanovništva te županije. Istovremeno, tamo je i najveći postotak primatelja socijalne pomoći, njih 7,6 posto.

Očekivano, najveću stopu zaposlenosti ima Zagreb, čak 40 posto ukupnog stanovništva, a najmanje na bolovanje odlaze stanovnici Siska. Oni su prošle godine prosječno bili bolesni 9,43 radna dana.

Uz visoku stopu zaposlenog stanovništva od 33 posto, Istarska županija ima i najmanji broj onih koji su odbili posao s burze - tek 1,6 posto.

Na 10.000 Ličana 76 kafića

Viceve o Zagorcima koji vole dobro popiti i pojesti potvrdili su i objektivni pokazatelji: stanovnici Krapinsko-zagorske županije su najdeblji u državi. Kad se sagledaju podaci o prekomjernoj težini, pretilosti i obujmu struka žena i muškaraca u Hrvatskoj, najveći problem svakako imaju baš Zagorci. Osim u svojim kletima, troše i u ugostiteljskim objektima, kojih imaju 30 na 10.000 stanovnika. Najveći postotak pretilih muškaraca, oko 30 posto, živi baš u Krapinsko-zagorskoj županiji, a najviše pretilih žena u Požeško-slavonskoj županiji, gdje je čak 41 posto ukupne odrasle ženske populacije pretilo. Prekomjernu težinu najviše muškaraca ima u Karlovačkoj županiji i Gradu Zagreba, a žene se s težinom najteže bore u Primorsko-goranskoj županiji. Zanimljivo je da predebeli struk imaju i muškarci u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a žene imaju problem sa strukom i bokovima u Ličko-senjskoj županiji.

Najveći broj restorana i kafića imaju stanovnici Ličko-senjske županije, njih 76 na 10.000 stanovnika, što je daleko više od, primjerice, turističke Istre sa 56 ugostiteljskih objekata i čak četiri puta više od Koprivničko-križevačke županije s tek 17 objekata na 10.000 stanovnika.

Džeparenje se u odnosu na 2007. godinu smanjilo za 25 posto

U Istri je prošle godine bilo gotovo dvostruko više krađa nego u Zagrebu, koji se našao na drugom mjestu po broju imovinskih delikata. Policijska uprava u Istarskoj županiji tijekom 2008. godine zaprimila je gotovo 2000 prijava o krađama, teškim krađama, provalama, džeparenjima i krađama automobila na 100.000 stanovnika. U Zagrebu su ih primili 1193, a najmanje ih je bilo u Požeško-slavonskoj županiji, njih 292. Time su se Istrani i Zagrepčani stavili na vrh ljestvice najzavidnijih.

U obiteljske kuće i stanove najčešće se, očekivano, provaljivalo u Zagrebačkoj županiji, gdje je lani prijavljeno 1434 takvih provala. U Lici je, usporedbe radi, provaljeno u tek sedam kuća i u niti jedan ugostiteljski objekt iako ih baš Lika ima najviše po glavi stanovnika. Uz provaljivanje u kuće i stanove kriminalci najčešće provaljuju u trgovine te kradu automobile. U Primorsko-goranskoj županiji provaljeno je u čak 111 kioska i 169 ugostiteljskih objekata.

Policija je najuspješnija u pronalaženju lopova koji provaljuju u kioske i ugostiteljske objekte te ulove gotovo svakog drugog. Najneuspješniji su u otkrivanju provalnika u kuće i stanove te kradljivaca auta, koje otkriju u 30-ak posto slučajeva. Na razini države džeparenje je u odnosu na 2007. godinu palo za gotovo 25 posto.

 

Virovitičani i Bjelovarčani ne mare za seks preko interneta

Zagrebačka županija i Grad Zagreb ponijeli su titulu nabludnijeg dijela naše zemlje. Kao što se očekivalo od najvećeg grada, njegovi su stanovnici najslobodniji kad je seksualnost u pitanju. Tako su Zagrepčani najbrojniji gosti internetskih portala na kojima se traže seksualni partneri i dogovaraju intimni susreti bez suvišnih pitanja i otkrivanja identiteta. Iako je u Hrvatskoj vrlo malo spolnih bolesti, najveću stopu oboljelih od HIV-a ima upravo Zagreb. Uz to, stopa razvoda u Zagrebu je među najvišima u državi, te se rastaje 135 parova na 100.000 stanovnika. Veću stopu od njih imaju Istrani, kod kojih je stopa 150 na 100.000 stanovnika, te stanovnici Osječko-baranjske županije sa stopom od 138 razvoda. Najnižu stopu razvoda - 76 - imaju stanovnici Krapinsko-zagorske županije.

Zagrepčani su, pokazalo je istraživanje o ljubavi i seksu na poslu, najspremniji i na uredsku avanturu te se svaki drugi zaposleni može pohvaliti takvim iskustvom. Osim Zagrepčana, na popularnom portalu www.smokva.com, nakon Zagrepčana najčešće dolaze Istrani, Splićani, Osječani i Dubrovčani, a najmanje Virovitičani, Ličani i Bjelovarci.

 

Kod Ličana nema kaznenih djela protiv spolnosti

Najgresivnija hrvatska županija svakako je Šibensko-kninska županija. Tamo je, naime, najveća stopa nasilnog kriminala u državi. Tako je prošle godine na 100.000 stanovnika prijavljeno čak 81 kazneno djelo protiv života i tijela, što uključuje ubojstva, teška ubojstva i napade s teškim tjelesnim ozljedama te čak 36 kaznenih djela protiv spolnosti, odnosno silovanja i bludnih radnji.

Usporedbe radi, kad se radi o kriminalitetu protiv spolnosti, na drugom mjesti je Bjelovarsko-bilogorska županija s čak dvostruko manjom stopom od 18 posto. Po tom pitanju najsigurnija je Ličko-senjska županija, u kojoj prošle godine nije prijavljeno niti jedno kazneno djelo protiv spolnosti.

Najvišu stopu ubojstava pak imali su Zagorci iz Krapinsko-zagorske županije, čak 4,21 na 100.000 stanovnika, dok je prva sljedeća Požeško-slavonska županija sa stopom od 2,33. U ukupnom zbiru nasilnog kriminala najbolje stoje Koprivničko-križevačka i Virovitičko-podravska županija, a trend miroljubivih nastavlja se i u dvije slavonske županije, Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj.

Požežani najmanje zavidni i najumjereniji u jelu i piću

Zagrepčani, Istrani i Međimurci najoholiji su stanovnici Hrvatske. Niz objektivnih podataka pretočen je u liste  ‘grešnosti' županija, a konačni zbir pozicija županija u šest ostalih grijehova ukazao je na one najoholije - one koje su se najviše plasirale u svim ostalim glavnim grijesima.

Zagrepčane je najviše koštala bludnost, zavist i neumjerenost u jelu i piću. Istrani su najzavidniji te visoko pozicionirani kod srditosti i bludnosti. Međimurci, pak,  nigdje nisu na najvišoj poziciji, ali su u svim grijehovima osim škrtosti među prvih deset.

Najponiznija županija - Dubrovačko neretvanska - u svim je grijesima među posljednjima, a najgore se pozicionirala u bludnosti, na 10. mjestu, što može zahvaliti relativno visokoj incidenciji HIV-pozitivnih osoba.

Uz Dubrovačku, na dnu oholih nalazi se i Požeško-slavonska županija, čiji su stanovnici na čak dvije liste na posljednjem mjestu, odnosno najmanje su zavidni i najumjereniji u jelu i piću.Treća je Primorsko-goranska županija, koja u grešnosti bilježi prilične oscijalcije - dok je po bludnosti i zavisti među prvih pet, posljednja je po škrtosti, 14. po neumjerenosti u jelu i piću, 16. po srditosti i 18. po lijenosti.

Krapinsko-zagorska županija, koja daleko prednjači po neumjerenosti u jelu i piću, u konačnici je 14., jer je posljednja po bludnosti, predzadnja po zavisti i 14. po srditosti.

Vukovarsko-srijemska kao najškrtija županija na ljestvici oholosti je četvrta.

 

Povijest i ratovi podijelili Hrvate

Analizirajući brojne statističke pokazatelje, nepobitno se utvrđuju značajne razlike među hrvatskim županijama, od prihoda i socijalne isključenosti, do stope kriminala i razvoda.

Uspoređujući, primjerice, Istarsku županiju sa Šibensko-kninskom ili Virovitičko-podravskom, dobija se dojam da su uspoređena tri različita dijela svijeta: u Istri je stopa socijalno isključenih 20 puta manja nego u Virovitičko-podravskoj, stopa razvoda dvostruko veća nego u Šibeniku, a broj plaćenih TV pretplata za trećinu veći nego u spomenutim dijelovima zemlje.- Nema zemlje u kojima nema razlika između pojedinih pokrajina. One su uvjetovane brojnim faktorima, a kod nas su najvažniji oni povijesni, zatim utjecaj rata te na kraju mentalitet, odnosno onaj rezidualni faktor koji je teško mjeriti ili znanstveno objasniti, ali ga se ne može ni zanemariti - objašnjava dr. Zoran Šućur sa Studijskog centra za socijalni rad zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Uzmemo li kao osnovni pokazatelj odnos BDP-a po glavi stanovnika, ističe dr. Šućur, omjer između najvećeg - onog u Istarskoj županiji i Gradu Zagrebu te onog najnižeg u Virovitičko-podravskoj županiji - iznosi 1:3 i ne odskače značajno od europskog prosjeka.

- Međutim, uzmemo li neke druge kriterije, poput nezaposlenosti ili postotka primatelja socijalne pomoći, a osobito ako se spustimo na nižu razinu i usporedimo gradove ili općine, razlike su još veće, a slika još neujednačenija - objašnjava dr. Šućur.

Među primateljima socijalne pomoći tako, objašnjava, posljednjih godina prednjači Šibensko-kninska županija. Prošle godine gotovo 7,5 posto ukupnog stanovništva te županije primalo je stalnu pomoć, a ranijih godina, kaže dr. Šućur, postotak se čak penjao do 11-12 posto.

- Dva su razloga tome: to je područje doista bilo pogođeno ratom, izravno i neizravno, te je tamo došao veliki broj useljenika s Kosova i Bosne. Zbog rata i uništene industrije, tamo je teško naći posao, a i prije rata oko Knina i u zaleđu većina je bila okrenuta zapošljavanju oko vojske, koje više nema - kaže dr. Šućur.

Doseljenici pak, objašnjava, u pravilu imaju veći broj djece, pa stoga i lakše ostvaruju razne oblike socijalnih naknada.

Takav život proteklih 15-ak godina doveo je određene letargije i depresije, zbog koje ne čudi i veliki broj osoba koje su na burzi rada odbile posao, iako su nezaposlene.

Upravo su ti kriteriji smjestili Šibensko-kninsku županiju pri vrh ljestvice najljenijih, na kojoj pak prednjače neke od najsiromašnijih županija, odnosno Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska i Bjelovarsko-bilogorska.- To su općine s velikim brojem staračkog stanovništva, pa stoga ne čudi izrazito niska zaposlenost u ukupnom stanovništvu i veliki broj primatelja socijalne pomoći - kaže dr. Šućur.

Upozorava kako su, zbog raznih utjecaja, i vrijednosni sustavi među županijama različiti.

- Treba uzeti u obzir utjecaj religije, otvorenost svijetu i slično. Ne treba čuditi, primjerice, liberalnost Istre koja je stoljećima bila u doticaju s Italijom ili konzervativnost južnih dijelova i dalmatinskog zaleđa koji su bili u kontaktu s Turcima. To jest bilo davno, ali potrebna su stoljeća da se ti utjecaji promijene - kaže dr. Šućur.

Raskalašeni sjever

Šibensko-kninska i Istarska županija mogu ponijeti titulu najnesigurnijih u državi. Kada je riječ o prijavljenom kriminalu, od sitnih i najtežih krađa do kaznenih djela ubojstava, napada i silovanja, upravo to su dvije županije koje prednjače.

Razlike u odnosu na ostale pritom nisu nimalo zanemarive. U Istarskoj županiji građani su prošle godine policiji prijavili više od 1977 kaznenih djela protiv imovine, 83 kaznena djela protiv života i 17 kaznenih djela protiv spolnosti na 100.000 stanovnika. Visoki prosjek Šibensko-kninske županije po istim kategorijama jest 1126 kaznenih djela koja uključuju sve vrste krađa, 81 prijavljeno ubojstvo, pokušaj ili napad te 36 kaznenih djela silovanja ili pokušaja silovanja.  S druge strane, županije s najnižim stopama istih kriminalnih djela bilježe višestruko manji prosjek. Požeško-slavonska županija primjerice na 100.000 stanovnika ima tek 292 prijavljena kaznena djela protiv imovine ili gotovo sedam puta manje od Istarske županije. U istoj županiji lani su prijavljena 23 kaznena djela protiv života. Daleko najmanje od svih ostalih županija.  Kriminalist Marijan Kraljević King kaže kako takve statistike koje pokazuju značajne regionalne razlike ne iznenađuju. 

- Kod nas vlada dinarski i nasilnički mentalitet juga. Tu ne mislim na stil života već na mentalitet zbog kojeg je vjerojatnije da će vas u Šibeniku ili Senju ubosti nožem nego što će se to dogoditi u Čakovcu ili Varaždinu.  - pojašnjava Kraljević King.  Kada je pak riječ o imovinskom kriminalu ističe kako bi ipak trebalo napraviti razliku između ‘sitnih' krađa i džeparenja i teških krađa s visokim materijalnim posljedicama. 

- Kod kaznenih djela protiv imovine postoji glavno pravilo: gdje god je velika fluktuacija ljudi koja jamči anonimnost, veća je stopa takvih kriminalnih djela. Drugim riječima, takvih je kaznenih djela najviše u velikim gradovima i turističkim središtima, a najmanje u ruralnim sredinama. Uvijek je cilj kriminalaca osigurati se da se može pojaviti, izvesti planiranu krađu i nestati kao riba u vodi - kaže Kraljević King.  Nešto više stope prijavljenih kriminalnih djela mogu značiti i da je u tim sredinama u većoj mjeri prisutna praksa osiguranja imovine i pokretnina.Preljub, prevara i spremnost na avanture, odnosno kršćanskim rječnikom rečeno - bludnost - najneistraženije je područje seksualnosti u Hrvatskoj, kaže seksualna terapeutkinja Nataša Barolin.

Preljubu su skloniji muškarci, i to zbog samog seksa ,dok se žene u prevaru upuštaju zbog traženja emocionalne bliskosti, a sam seks im je na posljednjem mjestu razloga za nevjeru.

- Parovi rijetko dolaze zbog preljuba na terapiju. Preljub je još uvijek sramota: ili se parovi rastanu ili pređu sami preko toga - kaže terapeutkinja. Očekivano je da stanovnici liberalnijih županija lakše sebi dozvoljavaju prevaru. Takvom ponašanju najskloniji su Istrani i Zagrepčani, koji i po svim drugim pokazateljima najmanje mare za "malograđanski moral". Uz to, na stanovnike tih županije najmanje ima utjecaj religija, što se vidi i po najvećoj stopi razvoda. Za razliku od njih, najmanje se rastaju stanovnici Krapinsko-zagorske županije, iako bi kvalitetno istraživanje, kažu stručnjaci, sigurno pokazalo nisku kvalitetu njihovih brakova. Osim toga, seksualni su odnosi u Hrvatskoj još uvijek relativno sigurni. Incidencija spolnih bolesti izrazito je niska, imamo tek petstotinjak HIV-pozitivnih osoba, a sifilis ili gonoreja gotovo su u potpunosti nestali te se godišnje bilježi tek desetak slučajeva u državi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

DANKO
21.9.2009. 23:25
Stopa socijalno isključenih? Kakva je to formulacija za bijedne ljude,jako siromašne?
I to je 20 (dvadeset) posto veća nego u Istri!
Pričajte vi Šeks, Tolušić i drugi što hoćete - jad smo i nema šanse da postanemo bitno drugačiji!
A da uvezemo pet-šest tisuća Istrana ovamo, možda bi pomoglo, hm? Da nas nauče raditi...i gospodariti! Sramotno za tako bogat kraj, bogat zemljom, šumama, vodama...Ali, tako je to dok caruje neznanje i lopovluk, dok smo ovce pa dajemo prizanje Šeksu i Kosorici - za ništa ili mrvice! Bljuf!

100noga
21.9.2009. 17:04
Bogu mi i ja znam da kod nas j... svak svakoga a kako je krenulo tako će biti i u buduče...
"Mjenjam svoju ženu od šezdeset godina za dvije mlađe od po trideset."
Tomo
21.9.2009. 13:09
Znao sam da je takvo odurno stanje ... al ipak iskreno nisam mislio da je baš tako ...


Još iz kategorije ZanimljivostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.