Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Aktualnosti

U Virovitičko-podravskoj i još tri županije više je građanskih nego vjerskih sklopljenih brakova

  jutarnji.hr           03.01.2017.         1684 pogleda
U Virovitičko-podravskoj i još tri županije više je građanskih nego vjerskih sklopljenih brakova

Gotovo svako peto dijete u Hrvatskoj u 2015. godini rođeno je u izvanbračnoj vezi, a udio vjerskih brakova, kojih je još prije pet godina bilo dvostruko više nego onih pred matičarom, sve više opada piše jutarnji.hr

Prema podacima o prirodnom prirastu koje je objavio Državni zavod za statistiku, više od 18 posto djece rođeno je u izvanbračnim zajednicama: taj se udio udvostručio u 15 godina, jer 2000. roditelji samo devet posto novorođene djece nisu bili u braku. I s ovakvim povećanjem Hrvatska je jedna od najtradicionalnijih država EU, u kojoj se gotovo polovica djece rađa izvan braka.

Među županijama najveći udio izvanbračno rođenih imaju Međimurska (39 posto) i Koprivničko-križevačka županija (29 posto), a najmanje Splitsko-dalmatinska, u kojoj se izvan braka rodilo 8,4 posto djece. Čabar je jedini grad u kojem je rođeno više izvanbračne nego bračne djece, a najmanje ih je u Imotskom, gdje se samo troje od 108 djece rodilo izvan braka.

Vjerski brakovi činili su 55,9 posto svih brakova. Više građanski nego vjerski sklopljenih brakova bilo je u četiri županije - Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj, Virovitičko-podravskoj i Istarskoj, te u 34 grada. U 2015. zabilježen je i vrlo visok broj razvoda, njih više od 6000, a u dvije trećine razvoda partneri su imali maloljetnu djecu. U samo 10,7 posto slučajeva djeca su nakon razvoda nastavila živjeti s ocem.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti