Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Aktualnosti

U Virovitici u nedjelju proslava 25 godine HVIDR-e

        03.03.2017.         1315 pogleda
U Virovitici u nedjelju proslava 25 godine HVIDR-e

U nedjelju 5. ožujka, u Virovitici će, na prigodnoj svečanosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica (18 sati) biti obilježena 25 godina osnutka HVIDR-e. Pored prisjećanja na osnutak Udruge i rezimea rezultata i aktivnosti sadašnjeg rada Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije te Udruga HVIDR-a Virovitica, Slatina i Orahovica, zaslužnim članovima Udruge, pojedincima i pravnim osobama uručiti zahvalnice za doprinos i podršku u radu Udruge HVIDR-a. Delegacija Udruga HVIDR-a će prije početka programa na Spomen obilježju prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu zapaliti svijeće i pomoliti se za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Početkom 1992 godine nakon potpisivanja Sarajevskog primirja veći broj pripadnika Hrvatske vojske i policije je bio ranjen što nažalost teško, što lakše, te je slijedio opravak a za mnoge i dugotrajno liječenje, poteškoće s administracijom i ostvarivanjem prava su razlozi za inicijativu za osnivanjem Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata.

Poteškoće su se prije svega odnosile na liječenje, skrb i psihosocijalnu pomoć kao i nereguliran Zakon o tada novoj kategoriji osoba u društvu. Uslijedio je osnutak Inicijativnog odbora koji se sastao u Zagrebu 25. veljače 1992. godine te se taj datum uzima kao DAN HVIDR-a. Član Inicijativnog odbor je bio Dragutin Ihas iz Virovitice. Obilježavajući ovaj dan mnogi obilježavaju i 25-tu obljetnicu ranjavanja (stradavanja) u Domovinskom ratu. Udruga se na nivou Republike Hrvatske osniva u travnju 1992. godine a prvi ogranak u Republici Hrvatskoj je osnovan u Virovitici 16. svibnja 1992. godine.

Osnivači Udruge HVIDR-a Virovitica su: Mile Bićanić, Dragutin Ihas, Zvonko Gorički, Antun Gutić, Tihomir Degmečić, Zvonimir Rengel, Mladen Černeli, Željko Domjanić, Siniša Novak, Zdravko Kovačev i Josip Đureš.

Slijedilo je osnivanje Udruge HVIDR-a u srpnju 1992. godine u Slatini te u studenom 1992. godine u Orahovici. Kroz svoj rad Udruga HVIDR-a je mnogima pomogla pri rješavanju statusnih problema u ostvarivanju prava. HVIDR-a kao Udruga ali i ratni vojni invalidi su bili i većinom kreatori prvog Zakona o hrvatskim braniteljima iz 1993. godine. Obilježavanjem Dana HVIDR-a prigoda je zahvaliti se svim osnivačima Udruge HVIDR-a kao i svima koji su tada i u tadašnjim uvjetima podržali osnutak i rad Udruge kako u Virovitici tako i u Slatini i Orahovici u čemu su prednjačili ratni zapovjednici Hrvatske vojske i policije, dužnosnici u bivšim Općinama te privrednici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti