Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Prosvjeta

U Virovitici osnovan Sindikat administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima

        09.06.2016.         3274 pogleda
U Virovitici osnovan Sindikat administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima

U prostorijama Učeničkog doma u Virovitici održana je Osnivačka skupština Sindikata administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima (Sindikat ATOS) na kojoj je za predsjednika izabran Mario Jakša. U priopćenju za medije predsjednik novog sindikata piše:

Zbog višegodišnje marginalizacije administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima, što po pitanju smanjenja koeficijenata pa do rasprava i uvođenja outsourcinga, odlučili smo stvari uzeti u svoje ruke.  Do sada u Hrvatskoj takav sindikat nije postojao, već je administrativno – tehničko osoblje bilo prepušteno na milost i nemilost drugih sindikata, koji nisu u mogućnosti istinski pomiriti interese i probleme naše grupacije sa drugim grupacijama npr. profesora i nastavnika u osnovnim i srednjim školama.

Veliki je posao pred nama i našom pravnom službom jer krajem ove godine ističu Temeljni i Granski kolektivni ugovor, a uz navedeno sve vlasti do sada maćehinski se odnose prema administrativno – tehničkom osoblju u školama i domovima, a pokazale su koliko su nesposobne da riješe probleme koje tište ovu grupaciju, jer novca uvijek ima samo je pitanje za koga. Sklapani su razni dodatci kolektivnim ugovorima kojima su kontinuirano umanjivana prava zaposlenika u cijelom sustavu obrazovanja, a bez većeg otpora ostalih sindikata. Određeni „uspjeh“ ostali sindikati su postignuti u vidu povećanja plaća i ostalih prava te smanjivanja ionako niske satnice profesora u srednjim školama (neki profesori imaju tjednu normu neposrednog rada od 20 sati tjedno!!).

 Neki od ciljeva rada Sindikata su:

- borba svim demokratskim i zakonitim sredstvima za pravične plaće i bolji materijalni i socijalni status administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima;

- borba svim demokratskim i zakonitim sredstvima protiv sprečavanje izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti iz djelatnosti odgoja i obrazovanja;

- zaštita dostojanstva i ugleda radnika zaposlenih na administrativno – tehničkim poslovima u školama i učeničkim domovima;

- zalaganje za unaprjeđenje materijalnih uvjeta rada administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima;

 Ovaj Sindikat planira istinski zastupati svoje članove i poduzimat već od sljedećeg mjeseca konkretne mjere. Planiramo podnijeti tužbe za povećanje osnovice plaće za šest posto, jer je bruto domaći proizvod u dva uzastopna kvartala porastao za najmanje dva posto te su ispunjeni svi preduvjeti za navedeno povećanje sukladno Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama od 13. svibnja 2009., a koji je potpisan 2011. godine.

 Nikakvi pregovori oko ovog pitanja za nas ne dolaze u obzir, jer pregovarati se moglo i trebalo prije nego su ispunjeni uvjeti iz Sporazuma. Jednom kada se ispune svi uvjeti, a neko pravo postane utuživo, može se samo razgovarati o danu isplate i ničemu drugom.

 Uz navedeno, Sporazumom iz 2009. godine predviđeno je da će se nakon šest mjeseci od kada dva uzastopna kvartala BDP poraste dva posto morati početi s usklađivanjem plaća VSS početnika u javnim službama s prosječnom plaćom u privredi, a zatim dovesti navedeni odnos u paritet odnosa iz 2008. godine. Prema našoj procjeni radi se o ukupnom iznosu od oko 7,7 milijardi kuna, a što za zaposlenika u prosvjeti, koji bi ulazili u tu kategoriju, značio rast plaće za oko 18 posto.

 Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane radnike na administrativno – tehničkim poslovima da se pridruže i učlane u Sindikat, jer samo zajedništvom i zajedničkim radom možemo osigurati bolje sutra.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta