Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Vino & vinogradarstvo

U vinariji Belje otvoren Vinatlon

  vn           23.06.2023.         2407 pogleda
U vinariji Belje otvoren Vinatlon

Konferencijom „Vinski turizam – lokalni pristup i europske perspektive“ u prekrasnom ambijentu vinarije Belje i na početku jedne od najljepših vinskih cesta Hrvatske otvoren je ovogodišnji Vinatlon. "Pred nama je treće izdanje Vinatlona, vrhunske eno i gastro manifestacije na području općine Kneževi Vinogradi. Ovo je svojevrsni međunarodni projekt, budući da je uključeno šest zemalja i više od 100 sudionika konferencije i panela kojim se općina pozicionira na turističkoj karti, ne samo Baranje i istoka Hrvatske, već i cijele kontinentalne Hrvatske kao top kontinentalna destinacija", rekao je načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić te dodao kako upravo ovakve konferencije služe boljem upoznavanju šire javnosti s potencijalima i kvalitetom baranjskog kraja.

Vinari, vinski stručnjaci, turistički djelatnici, ugostitelji, novinari i predstavnici gradova, općina i institucija iz Hrvatske i susjednih zemalja danas su nazočili svečanosti potpisivanje Povelje i panelima na temu vina i turizma, destinacije i baštine. "Cilj potpisivanja današnje Povelje je suradnja na europskoj kulturnoj ruti Iter Vitis, jednoj od 45 certificiranih europskih kulturnih ruta, a odnosi se na kulturu vina, vinograda i vinogradarske arhitekture. Radit ćemo zajedno na promociji, razvoju i prepoznatljivosti ovog kraja", istaknula je Dijana Katica iz Udruge Klub članova Selo.

Među potpisnicima Povelje je većina hrvatskih vinskih regija, ali i predstavnici gradova, općina i udruga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Mađarske i Sjeverne Makedonije. "Iznimno nam je drago da smo danas ovdje jer od Hrvatske, a osobito od Baranje možemo jako puno učiti o vinarstvu i vinogradarstvu. Makedonija je još uvijek mala vinska regija, zajedničkim nastupom na svjetskom tržištu svih ovih regija zasigurno ćemo dobiti veću vidljivost", rekao je Orce Simov, potpredsjednik Saveza gospodarskih komora Makedonije.

Za kontinuiran razvoj turističke regije nužno je podizanje svijesti o kvaliteti i sadržaju, a upravo se na ovaj način radi na snažnom brendiranju destinacije. "Ovdje imamo odličan primjer suradnje svih naših vinskih regija u Hrvatskoj i imamo promociju kontinentalnog turizma, posebno eno i gastro proizvoda. Jedna od velikih prednosti kontinenta je činjenica da ovdje sezona traje cijelu godinu, u tome i jest prednost svih posebnih oblika turizma i proizvoda koji se ne oslanjaju na sunce i more, već nude sadržaj kao motiv dolaska gostiju. Baranja je prekrasna turistička regija koja ima jedinstvenu turističku ponudu, izvanredne domaćine i proizvode zahvaljujući kojima stvara pretpostavke za cjelogodišnji turizam", naglasio je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Vinatlon je manifestacija kojom će za zatvoriti Vinski mjesec Osječko-baranjske županije tijekom kojeg je u svibnju i lipnju na područja sva četiri vinogorja ove županije organiziran niz događanja. "To je jedna od većih manifestacija koja promovira turistički potencijal Osječko-baranjske županije, na kojem kontinuirano radimo, svjesni kapaciteta i velikih mogućnosti naših vinara i vinogradara u sva četiri vinogorja", kazao je Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević rekao je da vino ima značajni utjecaj na turizam i produženje turističke sezone na kontinentu. "Smatramo da vino doprinosi autentičnoj ponudi jer je upravo proizvodnja vina vezana za način života, kulturu i tradiciju ljudi koji žive na ovom prostoru. Također treba spomenuti da Hrvatska ima 125 autohtonih sorti vina, ali i veliki gastronomski potencijal koji je neodvojiv od vinske ponude",  zaključio je Kovačević.

Nakon panela, sudionici konferencije su imali priliku kušati najbolje od baranjske eno i gastro ponude, a manifestacija se nastavlja i večeras proglašenjem Šampiona Dunava u Starom podrumu Belja u Kneževim Vinogradima, općini koja nosi ovogodišnju titulu šampiona ruralnog turizma Hrvatske. Sutra se program seli u zmajevački surduk gdje od 15 sati startaju vinske igre, a treće izdanje Vinatlona otvara igra Bačvatlon.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Vino & vinogradarstvo