Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Zdravlje

U utorak će biti predstavljen Mali vodič ljekovitig bija virovitičkog kraja

  vn           12.11.2018.         1886 pogleda
U utorak će biti predstavljen Mali vodič ljekovitig bija virovitičkog kraja

U utorak 13. studenog u 13 sati u predvorju OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Virovitici bit će predstavljen"Mali vodič ljekovitog bilja virovitičkog kraja" kojeg su izradili učenici pod vodstvom nastavnice biologije dr. sc Jasne Razlog - Grlice. 

Jasna Razlog Grlica: Želja je upoznati jedan dio raznolikosti biljaka virovitičkog kraja

 Priroda je velika ljekarna. Od davnina ljudi koriste biljke za liječenje. Flora Hrvatske je izrazito bogata i prema podacima iz baze flore Hrvatske (FCD) sadrži ukupno 5585 vrsta i podvrsta vaskularne flore. Želja nam je da upoznate jedan dio raznolikosti biljaka virovitičkog kraja i staništa na kojima rastu.

 Na području Virovitice i okolice nalazimo povoljne uvjete za razvoj vegetacije. Područje grada Virovitice i okolice smješteno je u aluvijalnoj ravnici Podravine, na staništu šuma hrasta lužnjaka i običnog graba koje se razvijaju na plodnim, slabo kiselim do neutralnim tlima izvan dohvata poplavnog područja. Prema Kőppenovoj klasifikaciji klime ovo područje pripada umjereno toploj kišnoj klimi bez izrazito sušnog razdoblja pri čemu je zima najsuši dio godine, a maksimum oborina je u lipnju i prosječna godišnja temperatura iznosi 10.5ºC. Grad Virovitica razvio se uz potok Ođenicu na prijelazu iz ravničarsko-nizinskih predjela (122 m n.v.) u brežuljkasti dio krajnjih jugoistočnih obronaka Bilogore.

U ovom vodiču prikazane su najčešće ljekovite biljke Virovitice i okolice. Obuhvaćeno je dvadeset biljaka, pet vrsta drveća, deset vrsta zeljastih biljaka i pet vrsta grmova. Biljke su navedene abecednim redom ili prema boji cvjetova. Uz naziv biljke naveden je opis i stanište, vrijeme cvjetanja, te primjena biljke. Fotografirane su biljke na staništima u ovom području. Uz svaku fotografiju naveden je autor.

 Na stranicama FCD- a, popisa flore Hrvatske, moguće je upisivanjem imena biljke pronaći podatke i o ljekovitim biljkama (točan znanstveni naziv, fotografiju i ljekovitost) u Hrvatskoj vidi stranice: (http://hirc.botanic.hr/fcd/KorisnoBilje).

Anamarija Kučan: Simbioza edukacije i likovnosti

 Muzejsko-pedagoški program ˝Ljekovito bilje˝ Gradskog muzeja Virovitica obuhvatio je edukativne sadržaje usmjerene na tematiku ljekovitog bilja i drveća. Zamišljen kao simbioza edukacije i likovnosti projekt je realiziran u suradnji sa stručnim suradnicima kroz radionice, predavanja i terenski rad s učenicima u prirodi (˝potraga za zelenim blagom˝ i sakupljanje biljaka fotografiranjem u foto - herbarij) s ciljem publiciranja malog kreativnog vodiča ljekovitog bilja virovitičkog kraja, džepnog priručnika koji sumira materijale ostvarene putem muzejskih aktivnosti. Radionice su ponudile alate usvajanja znanja fitoterapije i recepata narodne medicine u kombinaciji s likovnom praksom dokumentiranja biljaka na papir (korijena, lista, cvijeta), koristeći crtež kao dobrog ˝učitelja˝ u memoriranju.

Uz vrijednost zabilježenih fotografija biljaka, prepoznajemo i likovnu kvalitetu dječjih crteža nastalih u sklopu projekta, koji doprinose vizualnoj raznolikosti publikacije svojom slobodnom i razigranom stilizacijom.

Nadamo se da će ovaj ˝Mali vodič ljekovitog bilja virovitičkog kraja˝ pružiti osnovne znanstvene činjenice i znanja o ljekovitosti navedenih biljaka koja su prisutna još u tradicijskoj kulturi čovjeka te da će poslužiti kao dobar vodič u prepoznavanju, upoznavanju i otkrivanja ljekovitosti flore ovoga kraja.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.