Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

U Turanovcu «Šaframova» sušara i skladište začinske paprike

  mm           19.09.2003.         2771 pogleda
U Turanovcu «Šaframova» sušara i skladište začinske paprike

TURANOVAC, 19. rujna – Virovitičko-podravski župan Ivan Begović otvorio je danas u Turanovcu sušaru i skladište prve hrvatske začinske paprike u vlasništvu tvrtke «Šafram d.o.o» iz Zagreba.
- Drago nam je što se poljoprivrednicima našeg područja ukazala svjetla budućnost i što se možemo radovati novim radnim mjestima, kao i perspektivi domaćih proizvoda ne samo na hrvatskom nego i na svjetskom tržištu - istaknuo je župan Begović.
Mirku Šafranku, vlasniku tvrtke, čestitao je Balzatar Jalšovec, potpredsjednik Hrvatskog sabora.
- Neka ovo bude znak svim privatnicima koji se boje riskirati, da se može ostvariti cilj da hrana dobije na važnosti. Žitelji ovog područja više nikad neće morati kupovati hranu iz drugih zemalja – rekao je Jalšovec.
Novi pogon u Turanovcu nastao je na temeljima starog objekta PIK-ove kooperacije koju je tvrtka «Šafram d.o.o» otkupila još prije četiri godine, a otvorila ga je uz pomoć kredita Poslovne banke iz Varaždina i dijelom iz vlastitih sredstava. Vrijednost investicije je oko pet milijuna kuna, a glavna zadaća pogona je sušenje i viša faza dorade u proizvodnji začinske paprike. Uz hrvatsko, ubrzo će se plasirati i na područje Njemačke, Austrije, Švicarske…
- Orijentirat ćemo se isključivo na domaću sirovinu, pa će biti i novih radnih mjesta. Posao su za sada dobila tri stalna i osamnaest sezonskih radnika, ali će potrebe biti sve veće. Planiramo ovdje sušiti ostalo povrće, kao i ljekovito bilje – objasnio je vlasnik Mirko Šafranko.
Za potrebe novog pogona radi sedamdesetak domaćih kooperanata na 60 hektara površine sa područja lukačke Općine. Načelnik Marijan Moslavac obvezao se da će što prije riješiti pitanje državnog zemljišta kako bi ono došlo u vlasništvo domaćih poljoprivrednika. Objasnio je da je to jedini način na koji se mogu bez problema zadovoljiti potrebe proizvodnje povrća za novi pogon iz kojeg se na tržište planira plasirati oko 1 500 tona mljevene začinske paprike godišnje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo