Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

U Turanovcu «Šaframova» sušara i skladište začinske paprike

  mm           19.09.2003.         2726 pogleda
U Turanovcu «Šaframova» sušara i skladište začinske paprike

TURANOVAC, 19. rujna – Virovitičko-podravski župan Ivan Begović otvorio je danas u Turanovcu sušaru i skladište prve hrvatske začinske paprike u vlasništvu tvrtke «Šafram d.o.o» iz Zagreba.
- Drago nam je što se poljoprivrednicima našeg područja ukazala svjetla budućnost i što se možemo radovati novim radnim mjestima, kao i perspektivi domaćih proizvoda ne samo na hrvatskom nego i na svjetskom tržištu - istaknuo je župan Begović.
Mirku Šafranku, vlasniku tvrtke, čestitao je Balzatar Jalšovec, potpredsjednik Hrvatskog sabora.
- Neka ovo bude znak svim privatnicima koji se boje riskirati, da se može ostvariti cilj da hrana dobije na važnosti. Žitelji ovog područja više nikad neće morati kupovati hranu iz drugih zemalja – rekao je Jalšovec.
Novi pogon u Turanovcu nastao je na temeljima starog objekta PIK-ove kooperacije koju je tvrtka «Šafram d.o.o» otkupila još prije četiri godine, a otvorila ga je uz pomoć kredita Poslovne banke iz Varaždina i dijelom iz vlastitih sredstava. Vrijednost investicije je oko pet milijuna kuna, a glavna zadaća pogona je sušenje i viša faza dorade u proizvodnji začinske paprike. Uz hrvatsko, ubrzo će se plasirati i na područje Njemačke, Austrije, Švicarske…
- Orijentirat ćemo se isključivo na domaću sirovinu, pa će biti i novih radnih mjesta. Posao su za sada dobila tri stalna i osamnaest sezonskih radnika, ali će potrebe biti sve veće. Planiramo ovdje sušiti ostalo povrće, kao i ljekovito bilje – objasnio je vlasnik Mirko Šafranko.
Za potrebe novog pogona radi sedamdesetak domaćih kooperanata na 60 hektara površine sa područja lukačke Općine. Načelnik Marijan Moslavac obvezao se da će što prije riješiti pitanje državnog zemljišta kako bi ono došlo u vlasništvo domaćih poljoprivrednika. Objasnio je da je to jedini način na koji se mogu bez problema zadovoljiti potrebe proizvodnje povrća za novi pogon iz kojeg se na tržište planira plasirati oko 1 500 tona mljevene začinske paprike godišnje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo