Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virovitica

U Tehničkoj školi otvoren Centar za nove tehnologije

  gg           18.11.2003.         1097 pogleda
U Tehničkoj školi otvoren Centar za nove tehnologije
centar za nove tehnologije u tehnickoj skoli VIROVITICA, 18. studenoga - Danas je virovitičkoj Tehničkoj školi otvoren Centar za nove tehnologije namjene za obrazovanju učenika tehničkih i strukovnih škole s područja Virovitičko-podravske županije i usavršavanju radnika i stručnjaka u procesu doškolovanja. Centar bi koristili i učenici osnovnih škola za upoznavanje osnova suvremene proizvodnje, a pomogao bi im i u profesionalnoj orijentaciji te u usmjeravanju osnovnoškolaca prema znanstvenim i tehničkim strukama.
Tehnička škola koju ove godine pohađa 580 učenika jedna je od devet škola u Hrvatskoj u kojoj djeluju takvi centri. Virovitički Centar novih tehnologija opremljen je praktikumom za tehnološke procese i numerički upravljane alatne strojeve – praktikum za CNC tehnologiju. Praktikum čine dvije CNC tokarilice, dvije CNC glodalice, devet simulatora s kompletom pripadajućeg alata i pripadajućim softverom. Praktikum za automatiku i robotiku opremljen je s pet panel montažnih ploča, elektro pneumatsko hidrauličko upravljanje, te upravljanje pomoću PLC-a. Uskoro će biti postavljen i robot s pripadajućim softverom.
»Bez dobrog poznavanja ove tehnologije danas je gotovo nemoguće raditi u suvremenim radionicama. Učenike koji će učiti na tim strojevima lakše će naći posao jer već sada neke tvrtke imaju suvremene uređaje, ali na njima nema tko raditi», kazao je ravnatelj škole Ivan Kučan.
Nastavni program predviđa 830 sati za svaki praktikum za učenike srednjih škola i još 300 sati za učenike osnovnih škola, a Centar će koristiti i studenti buduće Više škole za drvo i drvni inženjering.
Ukupna investicija vrijedna je 2, 36 milijuna kuna, a novac su osigurali Fond za obnovu, razvoj i zapošljavanje i Ministarstvo prosvjete i sporta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica