Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Roklicerove večeri

U subotu u Cugu promocija knjige Podilaženje lijenosti sisačkog književnika Denisa Vidovića

  vn           02.05.2019.         9613 pogleda
U subotu u Cugu promocija knjige Podilaženje lijenosti sisačkog književnika Denisa Vidovića

Podilaženje lijenosti prva je samostalna knjiga sisačkog književnika Denisa Vidovića objavljena pri Sisačkoj udruzi za promicanje alternativne i urbane kulture u okviru biblioteke Teatar piva. Na Roklicerovim umjetničkim večerima, u subotu 4. svibnja (Caffe bar Cug, 21 sat) predstavit će ju autor i urednik biblioteke Teatar piva Siniša Matasović.

Denis Vidović hrvatski je pisac i humorist. Rođen je 21. studenog 1988. godine u Sisku. Sa sedamnaest godina počinje pisati haiku poeziju. Dosad je napisao jedan roman „Normalni ljudi“, koji čeka uknjiženje. Također piše i priče, pjesme, aforizme te izrađuje plakate kojima komentira svoju svakodnevicu. Priča „Probava počinje narudžbom“ objavljena mu je na internetskom portalu Lola. Aforizme je objavljivao u časopisu „Riječi“ Matice hrvatske Sisak, na internetskom portalu „Pokazivač“, u časopisu „Književne vertikale“ koji objavljuje Društvo književnika Beograda, u zborniku „Aforizmi i aforističari 17“ i u zborniku „Dok vlakovi prolaze“. Trinaest poglavlja spomenutog romana objavljeno je u časopisu „Književna revija“ Matice hrvatske Osijek.

Denis Vidović također piše i putopise koje objavljuje na PS-portalu i ZG-kultu. Istaknuti je član Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture i redoviti učesnik njihove poetske tribine ''Zalogaj poezije'' kojoj je, uostalom, nadjenuo i ime.

O knjizi ''Podilaženje lijenosti'

Teško je precizno definirati književnu vrstu kojoj pribjegava mladi i originalni sisački pisac Denis Vidović. Jesu li to tipični aforizmi, kratke prozne crtice ili pak kratki poetsko-prozni dijalozi, manje je važno. Istina je djelomice u svem nabrojanom. Važniji od same forme ionako je sadržaj i izvorna književna imaginacija, a nje, osvjedočit ćete se, Vidoviću ne nedostaje. Podilaženje lijenosti sve je samo ne uobičajena, uštogljena ili društveno korektna knjiga. Upravo suprotno. Vidović svojim britkim i nimalo suzdržanim humorom prodire do kosti, udara tamo gdje se neće usuditi udariti niti neusporedivo prekaljeniji i zaštićeniji autori od njega.

I dobro da je tako. Pisati s figom u džepu i cenzurirajući sam sebe ne može biti dobro, kako po samoga pisca, tako ni po njegove čitatelje. Isprva je postojala dilema da li u sadržaj uopće uvrstiti suviše provokativne i skliske teme kao što su međunacionalni, međureligijski i politički upitni odnosi, ali ipak su uvrštene. Jer odreći Denisu Vidoviću pravo na njegovu provokativnost bilo bi ravno grubomu zadiranju u njegov autorski izričaj.

Naposljetku, kada podvučemo crtu, doći ćemo do jedinoga ispravnoga zaključka: ovo je duboko humana i civilizacijski vrijedna knjiga. Svatko sa zdravim smislom za humor i sarkazam to će vrlo jasno prepoznati. Do mišljenja ostalih Denisu Vidoviću vjerojatno nije niti stalo.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri