Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Politika

U subotu predizborni skup HDSSB-a u Slatini

        12.11.2011.         1421 pogleda
U subotu predizborni skup HDSSB-a u Slatini

Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje pozvao je članove, simpatizere, prijatelje i sve građane na predizborni skup u Slatini koji će biti održan u subotu 12. studenoga  u Kino dvorani s početkom od 19 sati.  Nazočnima će se obratiti koordinator Virovitičko-podravske županije Milan Janković, predsjednik HDSSB-a Virovitičko-podravske županije Igor Češek, saborski zastupnici dr.Dinko Burić, Ivan Drmić i Zoran Vinković, dopredsjednik stranke Krešimir Bubalo i predsjednik HDSSB-a prof.dr.sc. Vladimir Šišljagić. Na predizbornom skupu nastupiti će Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek Štef i Shorty.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
12.11.2011. 22:33
crna ruka puno priče i litanija za ničega, jer si jednostavno zaboravio da je taj isti Ustavni sud nemoćan bilo što učiniti da se recimo na izbornim listama za hrvatski sabor ne nađu "komšije" koje su činili sve da stvore veliku Srbiju, a danas bez obzira na zlodjela koja su počinili, ili kao dio pobunjeničke vlasti poticali su vjerne sluge i jataci HDZ-a.
crna ruka
12.11.2011. 17:46
Zločin je zločin. Potpuno razumijem ljude koji pravdaju jedan zločin sa drugim ali ako poštujete državu u kojoj živite ...

Predmet: očitovanje Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske,
klasa: 013-03/11-17/90, urbroj: 507-11-03 od 9. studenoga 2011.

1. Ustavni sud Republike Hrvatske razmotrio je na sjednici, održanoj 12. studenoga 2011., načelni pristup Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: DIP) rješavanju pojedinih izbornopravnih pitanja koja su, na zahtjev Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), sadržana u njegovu očitovanju, klasa: 013-03/11-17/90, urbroj: 507-11-03 od 9. studenoga 2011. (u daljnjem tekstu: očitovanje DIP-a). U njemu se DIP, između ostaloga, bavio pitanjem: "Može li gosp. Branimir Glavaš, sukladno pozitivnim zakonskim propisima RH i Ustavu RH, na predstojećim parlamentarnim izborima koristiti pasivno biračko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a?"

2. Ustavni sud podsjeća da je Republika Hrvatska demokratska država (članak 1. stavak 1. Ustava) koja se temelji na načelu supremacije Ustava. Stoga je primarna zadaća svih nadležnih tijela da tumače i primjenjuju pozitivna pravna pravila u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka Republike Hrvatske, određenim u članku 3. Ustava. Drugim riječima, načelo supremacije Ustava zahtijeva da se primjena pojedinačnih pravnih pravila temelji na interpretaciji ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske kao cjeline.

Pravna praksa pokazuje, međutim, da u Republici Hrvatskoj još uvijek prevladava juridički ("tekstualni") pozitivizam, za koji je karakteristično usko i parcijalno tumačenje pojedinačnih pravnih normi bez njihove nužne kontekstualizacije, bez pronalaženja njihove društvene svrhe utemeljene na načelu razmjernosti i bez sagledavanja cjeline ustavnih vrijednosti na kojima se temelji hrvatska ustavna država.

3. Izborni postupci uvijek su najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu Republike Hrvatske. Riječ je o integriranom sustavu za zaštitu ljudskog dostojanstva u kojemu ključnu ulogu imaju demokracija i vladavina prava. Logika izbornog procesa mora biti istovjetna toj ustavnoj logici. Ona mora voditi sva nadležna tijela u pronalaženju puta do pojedinačnih rješenja u svakom konkretnom slučaju.

Istodobno, ona mora voditi i sve sudionike izbornog procesa u donošenju njihovih autonomnih odluka vezanih uz pojedine izborne radnje.

U "sudionike izbornog procesa" nedvojbeno se moraju uvrstiti i nositelji kandidacijskih lista u smislu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ("Narodne novine" broj 120/11. - pročišćeni tekst). Neovisno o činjenici što "nositelj liste" ne mora biti kandidat na listi, njegovo je sudioništvo u izbornom procesu izravno i neposredno: jedino se njegovo ime pojavljuje na glasačkom listiću na dan izbora. U tom je smislu također nedvojbeno da - s aspekta utjecaja na birače i cjelokupni izborni proces - nositelj liste ima i pravno i faktički jaču poziciju od samih kandidata na dan izbora, jer se imena kandidata - za razliku od imena nositelja liste - ne pojavljuju na glasačkim listićima.

4. Ustavni sud dužan je pravodobno upozoriti sva tijela za provedbu izbora i sve sudionike izbornog procesa na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Tako, primjerice, iz činjenice da "Zakon o izborima ne sadrži nikakve pretpostavke ili ograničenja te zabrane u odnosu na određivanje nositelja liste već je to slobodno pravo političkih stranaka" (DIP) ne proizlazi automatski da te "pretpostavke", "ograničenja" ili "zabrane" ne bi mogle biti inherentne objektivnom poretku vrijednosti zapisanom u Ustavu Republike Hrvatske.

5. Ne prejudicirajući svoje odluke u mnogobrojnim činjenično raznovrsnim konkretnim izbornim sporovima ili konkretnim postupcima nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, Ustavni sud ovim je ispunio svoju ustavnu zadaću pravodobnog podsjećanja na smjer koji moraju slijediti sva tijela za provedbu izbora i svi sudionici izbornog procesa. Odluke donesene u izbornom procesu moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama hrvatske ustavne države. Očitovanje DIP-a na pitanje HDSSB-a, navedeno u točki 1., ne osigurava zaštitu tih vrednota jer u posebnim okolnostima konkretnog slučaja otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost da Branimir Glavaš bude nositelj kandidacijskih lista na parlamentarnim izborima 4. prosinca 2011. Odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji.

6. Ustavni sud time je odgovorio na temeljne zahtjeve predvidljivosti i pravne izvjesnosti u konkretnoj neizvjesnoj pravnoj situaciji.


USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

pljuska
12.11.2011. 16:29
Bolje bi bilo sjetiti se onih "komšija" koji su klali žarili i palili, ostavili na stotine tisuća mina po brđanskoj i diljem Hrvatske, a danas slobodno šeću i možda još pišu ovakve komentare kao crna ruka.
crna ruka
12.11.2011. 13:39
Hoće li biti i ratni zločinac Glavaš?
Svi oni koji odu nek se sjete akumulatora. Veličanjem tih ubojstava zar se ne bojite Boga.


Još iz kategorije Politika