Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Glazba

U subotu koncert Gitarskog dua Stojaković-Čižmek

  gm/vn           14.04.2023.         1657 pogleda
U subotu koncert Gitarskog dua Stojaković-Čižmek

U Gradskom muzeju Virovitica u subotu, 15. travnja s početkom u 19 sati održat će se koncert Gitarskog dua Stojaković-Čižmek. Gitarski duo čine mlade gitaristice Petra Stojaković (1996.) i Ana Čižmek (1998.). U Virovitici će se predstaviti programom čija je okosnica obrada klavirskog ciklusa Život cvijeća, op. 19 omiljene hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Na koncertu u Dvorcu Pejačević bit će praizvedeno djelo kanadske skladateljice Dale Kavanagh, napisano za Duo Stojaković-Čižmek u čast stote obljetnice smrti Dore Pejačević na motive iz Života cvijeća. Uz djela Dore Pejačević i Dale Kavanagh, izvest ćemo djela španjolskih kompozitora Fernanda Sora i Manuela de Falle.

Petra  i Ana sa zajedničkim muziciranjem započinju u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu, gdje su obje učile u klasi profesorice Morane Pešutić. U to su vrijeme njihovi gitaristički ansambli nagrađeni prvim nagradama na Državnom natjecanju komornih sastava (2014) i Zagreb Guitar Festivalu (2015).

Suradnju obnavljaju 2022. godine projektom Život cvijeća za kojega su nagrađene stipendijom iz programa Auf geht’s Ministarstva kulture njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. U sklopu projekta, duo ostvaruje suradnju s prominentnom kanadskom kompozitoricom i gitaristicom Dale Kavanagh, čija je kompozicija Collages – hommage a Dora Pejačević napisana za duo Stojaković-Čižmek, na motive iz klavirskog ciklusa Života cvijeća Dore Pejačević.

Duo je u kolovozu 2022. godine nastupio u Fažani te na koncertu Istarske glazbene scene mladih u Puli. U listopadu 2022. godine izveo je dva koncerta u Njemačkoj: u Kölnu (pod pokroviteljstvom gitarističkog atelijera Dujić) i u Brühlu (u suradnji s lokalnom glazbenom školom i gradskim uredom za kulturu).

S idejom da se nastavi kulturno promicanje Slavonije kojem je znatan doprinos donijela obitelj Pejačević, duo Stojaković – Čižmek organizirao je nekolicinu koncertnih gostovanja u suradnji s gradskim muzejima i glazbenim školama u trajanju od travnja do kolovoza 2023. godine.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Glazba