Banner
Sabor: Oprečni stavovi oko ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika
Banožić: Postoji sprega između Milanovića i Franka Vidovića
SPH: Napad na policajce vozilom treba kvalificirati kao pokušaj ubojstva
Građani će od sutra moći nabaviti početni paket eurokovanica
DP: Školama i vrtićima imena djece žrtava Domovinskog rata
Večernji list: Može li Alketbi glasati na skupštini dioničara Fortenove?
Jutarnji list: FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma

  Gospodarstvo

U subotu i nedjelju 9. Sajam sira u Grubišnom Polju

        16.11.2011.         2143 pogleda
U subotu i nedjelju 9. Sajam sira u Grubišnom Polju

Sve je spremno za ovogodišnji 9. Gospodarski sajam - sajam sira  koji će su u Grubišnom Polju će, u organizaciji  Grada Grubišnog Polja, Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarskog sajma, održati 19. i 20. studenoga. Sajam će za posjetitelje biti otvoren u subotu 9 sati, a program svečanog otvaranja najavljen je za 11 sati.  Ove godine na sada već tradicionalnom sajmu sudjelovat će 110 izlagača što je za tri manje nego prošle godine.

- Kako bi prezentirao svoje gospodarstvo Grad Grubišno Polje je 2003. godine po prvi puta u školskoj sportskoj dvorani organizirao Gospodarski sajam, koji je tada imao gospodarsko-obrtničko obilježje. Iako je prva godina sajmovanja bila odlična, slijedeće su pokazale tendenciju pada zanimanja posjetitelja pa smo ga uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarskoga sajma specijalizirali i posvetili siru jer na našem području, osim što ima dosta malih sirara, posluje i jedna od najvećih hrvatskih mljekara Zdenka. To se pokazalo punim pogotkom, Grubišno Polje je idealno mjesto održavanja takvoga sajma koji ima sve izglede postati nacionalnom smotrom sira - kaže nam pročelnik za gospodarstvo Grada Grubišnog Polja Ivica Ahac

Proizvođači mliječnih proizvoda, kravljeg, ovčjeg i kozjeg sira na ocjenjivanje su poslali 67 uzoraka. Ocjenjivanje kvalitete sireva provedeno je krajem listopada u Zavodu za mljekarstvo zagrebačkoga Agronomskog fakulteta. Stručnjaci su zaključili da 35 uzoraka zaslužuju medalje, a jedan uzorak proglašen je šampionom. Za sada se još ne zna tko je napravio najbolje sireve, javnost će to doznati drugog dana sajma, u nedjelju u 12.30 sati. U akciji Moj sir je najbolji, sireve će moći ocijeniti i publika, a proglašenje je u 14 sati.

O okviru sajma za sirare, stočare, poljoprivrednike i sve ostale posjetitelje organizirat će se i zanimljiva predavanja. U subotu u 15 sati na rasporedu je predavanje  „IPARD program u RH: mjere 101, 103 i 302" koje će održati Tugomir Majdak, načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja.  U 16 sati započet će predavanje „Dobra poljoprivredna praksa - nitratna direktiva" i „Ozakonjenje zgrada -legalizacija nezakonito izgrađenih zgrada" predavača dr.sc Ivana Danjeka, načelnika Odjela za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore. U nedjelju u 11 sati o pogreškama u proizvodnji sireva s osvrtom na pogreške uočene na ovogodišnjem ocjenjivanju govorit će dr.sc. Nataša Mikulec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. 

U popratnom programu, prvog dana sajma bit će prezentiran program Europa za građane. Predstavit će se gradovi prijatelji Grubišnog Polja: Biograd na moru, Moravske Toplice iz Slovenije, Sellye iz Mađarske i Bad Ischla iz Austrije koji su ljetos potpisali su sporazum o suradnji na  područjima turizma, folklora i kulinarstva. Drugi dan rezerviran je za nacionalne manjine  - nastupit će folklorne skupine, a kuhari će prirediti i ponuditi na kušanje gastronomske specijalitete.

Više na službenoj stranici Grada Grubišnog Polja

Fotogrfija: grubisno.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo