Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zavičajno društvo Virovitičana

U srijedu u Društvo Virovitičana dolazi glumačka i spisateljska obitelj Golub

  vn           20.06.2023.         2966 pogleda
U srijedu u Društvo Virovitičana dolazi glumačka i spisateljska obitelj Golub

U srijedu na druženju u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu gostuje glumačka i spisateljska obitelji Golub - Igor, Vlasta i Dora. Igor i Vlasta su više od trideset godina glumci Kazališta Virovitica, odigrali su puno predstava, ponekad su glumili zajedno. Vlasta je i spisateljica, autorica tri romana za mlade i novog romana za odrasle. Dora se kazalištem bavi kao dramaturg, autor, redatelj i znanstvenik. Tribina je u srijedu 21. lipnja 2023. godine u prostorijama Društva, Ilica 43. Početak je u 19 sati.

Igor Golub (Virovitica, 1965.) Na sceni je debitirao 1976. u predstavi Orlovi rano lete. Od tada do 1984. godine radi s kazališnim pedagozima i redateljima te glumi u predstavama za djecu i mlade, a od 1991. u profesionalnom je angažmanu. Od stotinjak odigranih uloga mogu se izdvojiti: Wurst u Weissovim Patnjama gospodina Mockinpotta, Scapin u Molierovim Scapinovim spletkama, Saša u Antigoni u New Yorku Glowatzkog, Sirotanović u Zagorkinim Jalnuševčanima, Mačak u Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja, Anučkin u Ženidbi, uloge u predstavama Ljubav je jača od mača Jasena Boke i Igrajmo Držića te narednik Trotter u Mišolovki. Treba izdvojiti i uloge u predstavama za djecu i mlade: Dugonja u Širolinom Dugonji, Trbonji i Vidonji, Teta i Stric u Kruger-Ludwigovom Maksimilijanu Zviždukalu, Bulli u Ludwigovim Bela, Boss i Bulli, Gospon Bau-Bau u Makelinom Gospon Bau-Bau te Vuk u Tri Praščića. Kao dio ansambla Kazališta Virovitica sudjeluje u koprodukcijama s Gradskim kazalištem Sisak, Gradskim kazalištem Zorin dom iz Karlovca, INK iz Pule, Gradskim kazalištem Gavella, Vinkovačkim Gradskim kazalištem, HNK Varaždin, Teatrom Kabare Tuzla, Narodnim pozorištem Užice, Umjetničkom akademijom Osijek, Oberonom Iz Koprivnice. Sudjeluje u predstavama Beštije Teatra Itd, Sunčana i Sever Gradskog kazališta Sisak, Mož i žena Kazališne družine Pinklec Čakovec. Kao autor i režiser potpisuje predstavu Agnus Dei te predstave za djecu Grimmove priče i Pričam ti priču. Za ulogu Hansa Lomeiera u Schimmelpfennigovoj Arapskoj noći dobio je nagradu za najboljeg glumca na Festivalu ASSITEJ 2005. u Čakovcu. Za ulogu Woyzecka u predstavi Woyzeck Georga Büchnera u režiji Same M. Streleca , nominiran je za Nagradu Hrvatskog glumišta 2009. za najbolje umjetničko ostvarenje, u kategoriji drama, za glavnu mušku ulogu. Predstavom Smrt trgovačkog putnika (Kazalište Virovitica, 2021.) proslavio je, sa suprugom Vlastom, jubilej trideset godina umjetničkog djelovanja.

<<< Igor Golub: Publika je važan čimbenik kulturne ponude u Virovitici
<<< Radio Beograd: Odličan Igor Golub u predstavi Dvanaest gnjevnih ljudi

 Vlasta Golub (Virovitica, 1966.) Diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Glumom se počela baviti kao srednjoškolka u Omladinskoj sceni virovitičkog kazališta.  Profesionalni angažman započinje 1992. godine ulogom Duvne u predstavi Posljednji Zrinjski u režiji Snježane Banović. Odigrala je više od osamdesetak uloga. U predstavama za odrasle bila je Ana u Feldmanovoj Vožnji, Adriana u Shakespeareovoj Komediji zabuna, Feba u Kako vam drago, Kaliban u Oluji. Bila je Gwendolin u Wildeovoj komediji Važno je zvati se Ernest, Višnja u Zagorkinim Jalnuševčanima, Učenica u Ionescovoj Instrukciji, Julija u Kishonovoj komediji Bila je to ševa, Bromija u Plautovu Amfitruonu (Kazalište KKV Sisak). U predstavama za djecu bila je Krizantema u Plavoj boji snijega, Ijarica u Medo Winnie zvani Pooh, Bela u Bela, Boss i Buli,a po nekoliko uloga igrala je u Ofelijinom kazalištu sjena, Grimmovim pričama, Zlatnim basnama, Pričam ti priču. Surađivala je s brojnim redateljima: Snježanom Banović, Draženom Ferenčinom, Ivicom Šimićem, Dorom Ruždjak, Samom M. Strelecom, Katarinom Deszcz. Predstavom Smrt trgovačkog putnika obilježila je, sa suprugom Igorom, trideset godina umjetničkog djelovanja u Kazalištu Virovitica. Četrdesete smatra svojim najboljim godinama - tada se počela baviti pisanjem. Prva knjiga O ljubavi, spletkama i svemu po malo ( HDKZM, 2016.) nagrađena je nagradom Zvonko za najbolji neobjavljeni rukopis za djecu i mlade 2016. godine. Slijedi roman Eva, mala žena (HDKZM, 2018.). Treći roman je Pauline mačke (Ibis grafika, 2020.). Njen novi roman je Ritam odlazaka (Dsput, 2023.) Autorica je drame Šuplje kosti. Drama je dobila preporuku prosudbene komisije Nagrade  Marin Držić za 2023. godinu.

<<< Vlasta Golub za Kvaku: Problemi mladih koje opisujem su stvarni, ali rješenja nisu
>>> Vlasta Golub: Željela bih više iskrenosti u umjetnosti
<<< Vlasta Golub za Nacional: I najtalentiranijoj glumici puno je teže pronaći posao nego bilo kojem njezinom kolegi

 

Dora Golub (Virovitica, 1990.) Paralelno studira dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i komparativnu književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (završava 2013. i 2018. godine). Od 2014. godine surađuje s Kazalištem Virovitica kao dramaturginja. Povremeno piše za časopis Filmonaut. Asistenti je dramaturgije performansa Ljubav&Ekonomija autorskog koncepta Boruta Šeparovića (2017.)
Radi dramaturginja u Molièreova predstavi Škola za žene HNK Osijek (2020.). Autor je projekta (s redateljem Nikola Zavišićem) predstave Happy End u Satiričkom kazalištu Kerempuh (2022.) Režira osmo 'Čitanje NJE', u sklopu projekta '6 glumica traži autora' udruge K-zona (2022.). Autorica je drame (sa Sarom Lustig) Putovanje u zemlju srama - finalistice su regionalnog natječaja za tekstove namijenjene izvođenju u kazalištu za djecu i mlade (2023.). Dramaturg je kazališne predstave autorice Dine Vukelić Digitalno sama Empiria teatra (2023.). Bavi se znanstvenim istraživanjima.

<<< Dora Golub: Možda ne mogu rješavati društvene probleme, ali mogu povremeno nekome ponuditi ruku kad ga šutnu na pod

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana