Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Kultura

U srednjovjekovnoj utvrdi Ružici vrijedno nalazište

  vn           09.10.2020.         979 pogleda
 U srednjovjekovnoj utvrdi Ružici vrijedno nalazište

U arheološkim istraživanjima dvorske kapele i sakristije srednjovjekovne utvrde Ružice grada kod Orahovice stručnjaci Parka prirode Papuk i Arheološkog muzeja Osijek otkrili su ostatke izvorne žbukane podnice iz druge polovine 15. stoljeća, masivni poprečni zid i ukop odrasle osobe što je ocijenjeno najznačajniji dosadašnjim nalazima, objavila je u četvrtak Javna ustanova Park prirode Papuk.

Istočni dio dvorske kapele i južni dio sakristije istraživani su od 17. kolovoza do 11. rujna 2020. pod stručnim vodstvom arheologinje Danimirke Podunavac i prof. Zvonka Bojčića.

Posmrtni ostaci stanovnika zidina, muškarca starog između 40 i 45 godina otkriveni su u svetišnom dijelu, uz južni zid kapele. „Antropološkom analizom utvrđena su dva mala zareza na lijevoj zdjeličnoj kosti koji upućuju na ubojstvo s leđa, najvjerojatnije mačem ili sabljom što su potvrdile i kolege Instituta antropologije u Zagrebu i Antropološkog centra HAZU. Utvrdili smo da se muškarac u životu nije se previše u životu naradio u smislu teških fizičkih radova koji prate život običnog srednjovjekovnog čovjeka“, rekla je arheologinja Parka prirode Papuk Marijana Lukačević.

Dodala je kako će daljnjim kemijskim analizama skeleta biti utvrđeno približno točno vrijeme u kojem je osoba živjela što će pomoći u odgovoru na pitanje je li bio svjedok ili žrtva napada Osmanlija na Ružicu grad ili je možda poginuo u dinastičkoj borbi.

Također se planira 3D rekonstrukcija lica osobe jer je odlično očuvan.

„Istraživanjem južnog dijela sakristije otvorilo je novo pitanje funkcije ove prostorije, jer su u istočnome dijelu pronađeni ostaci strukture koja nalikuje bazi oltara što otvara mogućnost da je sakristija bila privatna kapelica plemstva, za osobnu molitvu“, objasnila je Marijana Lukačević.

Dodatnim istraživanjem, naglasila je, bit će utvrđena uloga novootkrivenog masivni poprečnog zida koji je kasnije dodan na sklop kapele.

Novim istraživanjima sjevernoga dijela sakristije i zapadnoga dijela dvorske kapele, a za čija smo se novčana sredstva aplicirali na novome natječaju Ministarstva kulture, dobit ćemo nova saznanja i odgovore o ovoj bitnoj građevni“, zaključila je Lukačević.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura