I sindikat visokog obrazovanja traži veće plaće u svom sektoru
Štromar ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora, ali vjeruje i u dogovor Vlade i sindikata
Mediji i mentalno zdravlje: Trivijalizacija dovodi do click-baitova na uznemirujuće sadržaje
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sinčić: Hrvatsku očekuje kolaps svih sustava
U osnovnim školama štrajka 89, a u srednjim 85 posto zaposlenih

U Srednjoj strukovnoj školi u Virovitici: Novi oblici nasilja – zlostavljanje putem interneta i mobitela


  Prosvjeta           mup           23.03.2018.         1618 pogleda
U Srednjoj strukovnoj školi u Virovitici: Novi oblici nasilja – zlostavljanje putem interneta i mobitela

Jučer, 22. ožujka u Srednjoj strukovnoj školi u Virovitici, policijska službenica za prevenciju PU virovitičko-podravske, Ana Kratohvil Katić, održala je predavanje roditeljima učenika 1. razreda na temu „Novi oblici nasilja – zlostavljanje putem interneta i mobitela – Cyberbullying, gdje je bilo nazočno 45 roditelja. Prvo predavanje na istu temu u navedenoj školi održano je 15. veljače, kada je bilo nazočno 30 roditelja.

Predavanjima je bilo nazočno u ukupno 75 roditelja, razrednici, ravnateljica i stručni suradnik, koji su tijekom 45 - minutnog predavanja pozorno slušali iznošenje predavača.

Cilj ovog predavanja bio je upoznati roditelje sa prednostima i opasnostima koje nosi Internet, što je elektronično nasilje i njegove specifičnosti, kako zaštiti učenike od neprimjerene elektroničke komunikacije.

Roditeljima je ukazano na razliku i specifičnosti elektroničkog nasilja u odnosu na klasično nasilje, odnosno da elektroničko zlostavljanje može biti prisutno među vršnjacima, ali mete mogu biti i odrasli, kao na primjer profesori i nastavnici, te da bez fizičkog kontakta sa žrtvom i publikom, mladi teže vide i razumiju štetu koju njihove riječi mogu nanijeti, a ponekad i poruke koje se šalju iz šale mogu povrijediti, premda nisu imale namjeru zlostavljati nekoga.

Nadalje, roditelji su informirani da je elektroničko nasilje prisutno 24 sata, 7 dana u tjednu, a izloženost i kod kuće i na mjestima koja su ranije bila sigurna za dijete, dok publika i svjedoci mogu biti mnogobrojni i brzo se povećavaju, a anonimnost pojačava osjećaj nesigurnosti kod žrtve. Po dobivenim spoznajama iz škole, sve je manje verbalnog i fizičkog nasilja među učenicima u školskim hodnicima.

Isto tako, roditelji su dobili spoznaju da elektroničko zlostavljanje može biti prisutno među vršnjacima, ali mete mogu biti i odrasli, kao na primjer profesori i nastavnici. Bez fizičkog kontakta sa žrtvom i publikom, djeca i mladi teže vide i razumiju štetu koju njihove riječi mogu nanijeti. Ponekad i poruke koje se šalju iz šale mogu povrijediti, premda nisu imale namjeru zlostavljati nekoga.

Na kraju predavanja im je savjetovano ako bi dijete primilo prijeteću, uznemirujuću ili seksualno neprimjerenu poruku ili se od njega traži da drugim osobama pošalje svoje neprimjerene fotografije ili video isječke, neka odmah izvijeste policiju pozivom na broj 192, gdje će vas dežurni operateri preusmjeriti na stručno osposobljenog policijskog službenika, slanjem e-mail poruke na adresu policija@mup.hr,  putem web stranice MUP-a, prijavom na „Red button”, dolaskom u najbližu policijsku postaju ili policijsku upravu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: