Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Europska unija

U središtu Pečuha proslavljen ulazak Hrvatske u Europsku uniju

  Goran Gazdek           02.07.2013.         2451 pogleda
U središtu Pečuha proslavljen ulazak Hrvatske u Europsku uniju

Preko pet tisuća ljudi okupilo se na glavnom trgu u Pečuhu kako bi Hrvatskoj zaželjeli dobrodošlicu u Europsku uniju. Bila je to središnja proslava primanja 28 članice europske zajednice za Republiku Mađarsku koju su organizirali Grad Pečuh i Hrvatska narodnosna zajednica, uz koordinaciju Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu. Pečušane i sve goste pozdravio je gradonačelnik Pečuha Zsolt Pava čestitavši Hrvatskoj ulazak u zajednicu europskih naroda.

Potpredsjednik mađarske Vlade dr Tibor Navracsics  istakao je značaj ulazak Hrvatske u Europsku uniju za Mađarsku i cijelu srednju Europu, a posebno za stanovnike južne Mađarske jer će omogućiti puno lakše komuniciranje i održavanje kulturnih i gosparskih veza za Slavonijom i drugim krajevima. „Bit će olakšan prijelaz preko granice, a nadamo se brzom priključenju Hrvatske šengenskoj zoni čime će granice postati samo simbolična crta na zemljovidima. Ova činjenica ima vrlo veliku važnost svih građana regije, a posebno hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske u Hrvatskoj", rekao je Navracsics.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Gordan Grlić - Radman zahvalio je  Mađarskoj što je Hrvatskoj pomogla na putu u europsko-atlantske integracije. „Vrlo sam ponosan danas kao 15. siječnja 1992. godine kad je Hrvatska postala međunarodno priznata država.Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska doživljava ponovnu političku afirmaciju u međunarodnoj zajednici.  Naš lijepi Hrvatski jezik postaje 24 službeni jezik Europske unije. Opet se nalazimo zajedno u europskoj obitelji gdje ćemo jedni druge pomagati i gdje ćemo se zalagati za očuvanje nacionalnih i jezičnih identiteta", rekao je veleposlanik Radman.

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Ljiljana Pancirov zahvalila se dr Tiboru Navracsicsu  što je svojim prisustvom dao nacionalno značenje proslave, svima  Pečušanima, Hrvatskoj narodnosnoj zajednici i gradonačelniku Pavi Zsoltu na zajedničkoj organizaciji ove proslave. „U presudnim trenucima približavanja Europskoj uniji upravo je Mađarska bila ta koja je vjerovala u nas i davala nam punu potporu. Pečuh i Osijek već 40 godina zajednički surađuju, radimo izuzetno dobre zajedničke prekogranične i gospodarske programe.  Hrvatska je mala ali otvorena mediteranska, podunavska i srednjoeuropska zemlja Mi kažemo Kada stavite ruku u Jadransko more preko Mediterana povezani ste s cijelim svijetom, a u ovim našim krajevima ovdje ćemo kazati Kada stavite ruku u Dunav povezani ste s cijelom Europom. Vraćamo se u Europu gdje kulturološki i civilizacijski oduvijek pripadamo.  Donosimo svoje komparativne prednosti i nadama se da ćemo pridonijeti izgradnji onome što Europa treba i želi biti", rekla je gospođa Pancirov.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham izrazio je zadovoljstvo zajedničkom europskom budućnošću u kojoj će nove generacije graditi još jače kulturne, gospodarske i društvene veze Osijeka i Pečuha. „Činjenica da naš prijateljski grad Pečuh priređuje slavlje ulaska Hrvatske u Europsku uniji još je jedna potvrda našeg dugogodišnjeg iskrenog prijateljstva. Zahvaljujući zajedničkim djelovanju obogatili smo svoje sredine brojnim gospodarskim, kulturnim, umjetničkim i sportskim sadržajima, a ostvarivanjem međuljudskih kontakata stvoreni su odnosi bliskog prijateljstva među građanima. Hrvatska se večeras vraća u Europu, hvala vam na tome", kazao je Ham.

Svečanosti su prisustvovali i veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Gyorgy Csoti, zastupnik u Mađarskom parlamentu i glasnogovornik FIDES-a Petar Hopal, župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić, tajnik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Virovitica Milan Vanđura i brojni predstavnici hrvatske zajednice u Mađarskoj, političkog i gospodarskog života Mađarske i Hrvatske.

U programu „Hrvatska, dobro došla" nastupili su kulturno-umjetnička društva „Tanac" iz Pečuha, „Ladislav Matušek" iz Kukinja i „Mohač" iz Mohača, ženski zborovi Ženski zbor „August Šenoa"  iz Pečuha i „Korijeni" iz Martinca, Orkestar Vizin iz Pečuha, Tamburaški orkestar Ljetne škole Orfű i solisti Stjepan Đurić i Darinka Orčik.

U Kulturnoj četvrti Zsolnay zajedničkim koncertom ulazak Hrvatske u EU obilježilo je i više od 180 izvođača - oko 115 pjevača Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" Osijek i Mješovitog pjevačkog zbora "Mecsek" Pečuh te oko 65 svirača Panonske filharmonije, također iz Pečuha.

Postavljena je i Europska informacijska točka s akcentom na predstavljanje programa Stara Drava. Svečanost je uveličala karavana preko 100 biciklista iz Osijeka i Pečuha.

Svečanost je završila koncertom Srebrnih krila i vatrometom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija