Capak: Zaraženo 17 djece do devet godina, ukupno 41 mlađi od 20
Vrdoljak: Vladin paket gospodarskih mjera u četvrtak
Agencija za elektroničke medije okupila radijske spotove za borbu protiv epidemije
Sindikat i Matica umirovljenika traže dostavu mirovina poštom
Nedostatak osnovne zaštitne opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Zavod Andrija Štampar uveo drive in dijagnostiku koronavirus
SDP predlaže jednogodišnji moratorij na otplatu kredita

  Kultura

U Slatini otkriveni nalazi iz prapovijesti

  Petar Žarković/Glas slavonije           19.08.2010.         1895 pogleda
U Slatini otkriveni nalazi iz prapovijesti

SLATINA - Da bi se radovi na slatinskoj obilaznici, odnosno na dva nadvožnjaka iznad željezničke pruge, mogli obavljati predviđenom dinamikom, završena su prioritetna arheološka ispitivanja u Sladojevcima i Kozicama, te na lokalitetima potoka Čađavice, Javorice i Potočana, gdje će biti sagrađeni mostovi.

Za dvadesetak dana bit će dovršeni i istraživački radovi na lokalitetima Lipika i Jurmanuše, a to znači arheološka obrada kompletne dionice cestovne obilaznice grada. Arheološka istraživanja potvrdila su da je na tome području bilo živo od prapovijesnih dana. Pronađeno je nekoliko ulomaka iz eneolitika, tragovi objekata, vatrišta i jame s keramikom iz brončanog doba, iz kulture polja sa žarama, halštata i latena, ranog i kasnog srednjeg vijeka i nešto recentnog materijala. Nakon restauracije i označavanja, nalazi će biti pohranjeni u slatinskom Zavičajnom muzeju.

Otkrivene su i drenažne cijevi od pečene gline ukopane početkom 20. stoljeća na dubini od 90 centimetara. Postavili su ih tadašnji veleposjednici slatinske zemlje, a vlasnik željeznice i okolnog zemljišta na slatinskom području u to vrijeme bio je barun Edmund Gutmann. Drenaža je sprječavala zadržavanje vode na plodnim njivama i dokaz je Gutmannove brige o poljoprivrednim prinosima na njegovim poljima. Zemljoposjednici su nekad podizali svoja gospodarstva na povišenim mjestima i upravo zbog takve njihove raštrkanosti nalaze se mnogi tragovi njihova postojanja. Kad je Marija Terezija u 19. stoljeću naredila da se grade ušorena naselja, obiteljska imanja poput salaša i pustara pomalo se gube, a opstaju samo neka od njih, oko kojih su nastala naselja i koja su očuvana do danas.

Najviše posla kod Kozica

S obzirom na završetak njihova dijela posla, voditeljica arheoloških istraživanja dipl.arh. Tijana Jurković i koordinator za arheološke radove prof. Slavko Galiot, uvjereni su da nema nikakvih razloga da slatinska obilaznica ne bude dovršena u predviđenom roku. Priprema se čvrsta podloga za postavljanje nosača za nadvožnjak kod Sladojevaca, a za koji dan to će biti učinjeno i kod Kozica, gdje će zbog složenosti objekta biti i najviše posla.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ivan2
21.8.2010. 13:10
Ni kanalizaciju koju iskopamo sad nismo u mogućnosti pronaći za šest mjeseci , naša posla!
Pero
20.8.2010. 12:49
Da su nam sad takvi gazde, nebi bilo ljenčarenja da svaki peti stanovnik radi.
guru3977
20.8.2010. 8:09
Otkrivene su i drenažne cijevi od pečene gline ukopane početkom 20. stoljeća na dubini od 90 centimetara. Znači, onda se je više vodila briga o zemlji nego danas??????


Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.