Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

U Šapici kolači i pekarski proizvodi bez glutena

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr Foto: Robert Turkalj           30.07.2014.         5239 pogleda
U Šapici kolači i pekarski proizvodi bez glutena

Tvrtka Šapica, poznata po izradi kolača i pekarskih proizvoda po tradicionalnim recepturama, uvela je zasebni, uže specijalizirani program proizvodnje kolača, slastica i pekarskih proizvoda isključivo bez glutena.

Prema kazivanju vlasnice Alenke Butorac, proizvodi se rade od bezglutenskog brašna u izoliranim i dekontaminiranim uvjetima, što znači da su čisti i pogodni za prehranu osoba kod kojih je poremećen proces probave ili metabolizma, za osobe čije fiziološko stanje zahtijeva unos određenih sastojaka hrane kontroliranom i ciljanom prehranom te za zdravu dojenčad i malu djecu.

Gluten je elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici (i još nekim žitaricama) i brašnu, i koja čini tijesto ljepljivim i daje mu elastičnost. Osobe s netolerancijom na gluten obolijevaju od celijakije, a oštećenje sluznice tankog crijeva uzrok je autoimunim bolestima kao što su dijabetes tipa 1, lupus, ili poremećeni rad štitnjače. Celijakija se najčešće javlja kod dojenčadi kad dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten, ali se može pojaviti i u odrasloj dobi. Vanjski znakovi bolesti često su skriveni iza raznih drugih bolesti. Osobe su slabokrvne, prisutna je bolest kostiju, problemi probavnog trakta i bolesti trbuha. Samo u Slatini od celikalije boluje desetak ljudi, a zbog potrebe strogog načina prehrane, različite vrste bezglutenskog brašna nabavljaju u ljekarnama.

Alenka Butorac kaže da je Šapica i dalje bazirana isključivo na domaće proizvode po tradicionalnim recepturama te da se pokazalo kako se svi proizvodi Šapice mogu raditi i od bezglutenskog brašna.

– Osim oboljelima od celijakije, takvi proizvodi namijenjeni su i svima koji se vole zdravo hraniti i koji vode brigu o svom zdravlju - kaže poduzetnica Butorac.

Tvrtka Šapica u svojoj ponudi ima suhe, sitne tradicionalne kolače (šapice, strojne kekse, medenjake, vanil kiflice), pite (mađarica, medena, žarbo, limun pita, narančina pita, jogurt pita), krušne proizvode (različite vrste kruha i slane kiflice), kolače od dizanog tijesta (makovnjača, orehnjača, buhtle), salenjake, pogačice s čvarcima, vučene štrudle, burek i torte po narudžbi.

Na načelu tradicije i kvalitete

Alenka Butorac za sebe kaže da je kombinacija tradicionalnog odgoja i modernog načina života. “Želja mi je bila vlastite plodove i svu ljubav prema tradiciji i običajima sažeti u jedan proizvod. Tako je nastala šapica, tradicionalni kolač našega kraja, ručno rađen od sastojaka iz vlastite proizvodnje. Asortiman se širio, ali zadržala sam načelo poštovanja tradicije i kvalitete.

Često neprepoznata bolest

Celijakija je vrlo često neprepoznata bolest koja se zbog niza razloga dijagnosticira sa zakašnjenjem. Zato Hrvatsko društvo za celijakiju organizira predavanja stručnjaka za tu bolest o oblicima celijakije, teškoćama prepoznavanja i dijagnostike. S ciljem da se građanima i široj javnosti približe programi i projekti od interesa za opće dobro koje provodi Hrvatsko društvo za celijakiju, zagrebački Celiko centar održava Dane otvorenih vrata Centra, a Međunarodni dan celjakije (16. svibnja) i Dan celijakije u Hrvatskoj ove godine obilježeni su održavanjem okruglog stola pod nazivom "Celijakija - poboljšanje dijagnostike" 23. svibnja.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo