Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

U prvih deset mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, rastao je za gotovo 8 posto

  hgk           09.02.2023.         1979 pogleda
U prvih deset mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, rastao je za gotovo 8 posto

U sklopu manifestacije Graševina Croatica En Primeur 2023, koju organizira udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica, a čiji je pokrovitelj Hrvatska gospodarska komora, ljubitelji vina imali su  priliku kušati mlada vina berbe 2022. godine.

"Iza nas je gospodarski iznimno teška godina koju je i u sektoru vinarstva obilježilo povećanje cijena inputa, od repromaterijala do radne snage, problemi zbog zastoja u lancima dobave i smanjenje uroda u prosjeku oko 10 do 15 posto zbog suše. Međutim, unatoč tim problemima, možemo s pravom reći da je iza nas jedna uspješna vinarska godina. Imali smo visoku kvaliteta grožđa, dobar plasman vina kroz uspješnu turističku sezonu", kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, na otvaranju jednog od najvažnijih godišnjih događanja hrvatske vinske industrije.

Kovačević je istaknuo da se HGK i dalje zalaže da se, uz rješavanje strukturnih problema hrvatskog vinarstva, osnuje krovna nacionalna marketinška organizacija koja bi s marketinški ciljanim kampanjama osigurala, s jedne strane bolju promociju i prodaju hrvatskih vina na inozemnim tržištima, a s druge strane, daljnjim povećanjem kapaciteta i kvalitete – brendiranje Hrvatske kao eno-gastro turističke destinacije.

U prvih 10. mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine smanjio se uvoz, a izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, kvalitetnih vina i pjenušaca rastao je za gotovo osam posto. Također, treba istaknuti da su hrvatska vina na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima osvojila veliki broj nagrada i priznanja, na što trebamo biti posebno ponosni.

Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, čestitala je regionalnom udruženju vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševini Croatici na uspješnoj organizaciji manifestacije koja doprinosi jačanju konkurentnosti i prepoznatljivosti hrvatskih vina, a na čemu sustavno rade u Ministarstvu poljoprivrede.

"Upravo je proizvođačima dana aktivna uloga u kreiranju prepoznatljivosti Republike Hrvatske kao vinske zemlje uspostavom regionalnih organizacije vinara i vinogradara, a s ciljem iskoristivosti potencijala za šire predstavljanje hrvatskih vina Vlada RH je donijela Program sufinanciranja njihova rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano šest milijuna kuna", izjavila je Zokić te istaknula važnost Nacionalnog programa pomoći sektoru vina putem kojeg je hrvatskim vinarima i vinogradarima za 526 projekata ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna odobrena potpora vrijedna gotovo 630 milijuna kuna.

Udruženje vinarstva HGK prepoznalo je i podržalo En Primeur kao važnu manifestaciju slavonskih vinara koji se ove godine samostalno predstavljaju zagrebačkoj publici.

"Naša udruga nastavlja s tradicijom predstavljanja mladih vina, danas će se prezentirati 30 vinara. Prošla godina je bila vrlo zahtjevna zbog suše, u jednom trenutku bio je upitan urod jer su bobice grožđa bile pred dehidracijom, ali je kiša u zadnji čas spasila plod tako da smo na kraju imali dobro berbu koja je omogućila izradu vrhunskih vina i danas ih ovdje imamo priliku kušati", kazao je Josip Pavić, predsjednik Udruženja vinarstva HGK i predsjednik Udruge Graševina Croatica.

Uz promenadno kušanje vina vinara Graševine Croatice, posjetitelji ovogodišnjeg izdanja En Primeura imaju priliku upoznati se s vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja na specijaliziranim vinskim radionicama te sudjelovanjem na stručnim panelima na kojima se diskutira o trendovima na tržištu vina Republike Hrvatske i vinsko-turističkoj ponudi Slavonije i hrvatskog Podunavlja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda