Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Aktualnosti

U proteklih godinu dana Hrvatska zajednica županija reagirala je učestalim i jačim pritiscima prema institucijama

        25.09.2014.         1578 pogleda
U proteklih godinu dana Hrvatska zajednica županija reagirala je učestalim i jačim pritiscima prema institucijama

U utorak, 23. rujna 2014. godine održana je 9. sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija na kojoj su, uz župane i njihove zamjenike prisustvovali i ministar uprave Arsen Bauk te pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Venko Ćurlin. Tijekom proteklih godinu dana Hrvatska zajednica županija je reagirala učestalim i jačim pritiscima prema institucijama, Vladi i ministarstvima s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja županijskih uprava, ali i boljitka građana koji kroz županijske programe ostvaruju svoja primarna građanska prava.

 Zajednica je tako reagirala te izrazila svoje komentare i prijedloge na 20-ak nacrta zakona, odredbi i uredbi. Hrvatska zajednica županija je potaknula raspravu onepravilnostima u postupku javne nabavenakon čega je došlo do izmjene zakonske regulative kako bi se spriječilo širenje takozvane – žalbene mafije. Župani su reagirali na reformu zdravstvate i na Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama prema kojem bi regionalna samouprava ostala bez gotovo 40% dosadašnjih prihoda. Također, predstavnici Zajednice županija reagirali su i na ukidanje 11 regionalnih dopisništva HRT-a smatrajući kako vrijednosti lokalne zajednice i regije treba njegovati i promovirati.

 Zajedno s Centrom za vozila Hrvatske pokrenut je postupak efikasnije naplate poreza na cestovna motorna vozila. U postupku je i preispitivanje ustavnosti Zakona o raspolaganju i upravljanju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske. Zajednica djeluje time na više razina – predlaže nužne promjene važne za boljitak lokalne zajednice, ali i ukazuje na lošu stranu zakonodavstva ili propuste u primjeni zakona. Ostvarena je i suradnja s Udrugom županijskih uprava za ceste Hrvatske kako bi se uspostavio održivi sustav financiranja županijskih i lokalnih cesta, a preseljenjem ureda u nove prostore u Zagrepčanki znatno su smanjeni materijalni troškovi u radu Zajednice.

 Na europskoj razini predstavnici Zajednice aktivni su u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, Delegaciji RH u Odboru regija Europske unije te zajedno s tim institucijama planira i jedan od stručnih foruma u studenom ove godine. Predstavnici Zajednice imenovani su i rade u brojnim stručnim komisijama i povjerenstvima od kojih možemo izdvojiti izniman angažman u Povjerenstvu za izradu Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta te našu participaciju u izradi brojnih pravilnika kojima se potiče ruralni razvoj za period 2014.-2020.

Ojačana je suradnja s Udrugom općina i Udrugom gradova te su zastupani zajednički interesi vezani uz poziciju lokalne uprave u javnom prostoru - problem preuzetih državnih službenika u odjelima graditeljstva te loše materijalno stanje u školstvu.

 Od novijih aktivnosti treba spomenuti inicijativu za radnim sastankom u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode koji je aktualizirao pitanje zbrinjavanja otpada, a s ciljem da se zajednički pronađu rješenja koja će ubrzati izgradnju regionalnih centara, ali i smanjiti mogućnost plaćanja penala zbog zaštite okoliša.

 „Iako povremeno izgleda da samo kritiziramo i negodujemo - nije tako. Zajednica županija je mjesto gdje bez obzira na stranačku obojenost svih 20 župana o pitanjima važnim za svakodnevni život građana razmišlja na isti način. I tako treba i ostati. Primjetan je napredak u radu Hrvatske zajednice županija, što su danas potvrdili i svi okupljeni. Hrvatska zajednica županija će i dalje biti partner resornim ministarstvima i vladi te će i dalje biti kritika, ali dobronamjernih. Očekujemo da Vlada uvaži sve naše stavove i prijedloge jer su to stavovi svih građana RH“, rekao Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

siniša prpić
25.9.2014. 21:26
Do 2018. treba riješiti problem odlaganja otpada. Što je župan Tolušić, kao čelni čovjek VPŽ napravio po ovom prevažnom pitanju ?!
Osim što sa skupštinske govornice i dalje tvrdi da je lokacija u Jasenašu dobro mjesto gdje bi se mogao izgraditi Centar za gospodarenje otpadom....., a stranački mu kolega Kirin tvrdi suprotno....


Još iz kategorije Aktualnosti