Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Gospodarstvo

U posljednjih pola godine cijena novih stanova pala za dvadesetak posto

  Marija Lovrenc/Večernji list           30.05.2009.         3465 pogleda
U posljednjih pola godine cijena novih stanova pala za dvadesetak posto

VIROVITICA - Zbog krize cijena stanova u Virovitici u posljednjih pola godine pala je za oko dvadeset posto, pa se „kvadrat" novog doma od mnogim nerealnih 1.200 eura za virovitičko područje, koliko je stajao krajem godine, spustio na oko tisuću eura, koliko stoji danas.  To je minimalni iznos pri kojem se građevinskim poduzećima isplati poslovati, kaže Rajko Stilinović, predsjednik Strukovne grupe graditeljstva pri županijskoj HGK.

U posljednje četiri godine stanogradnja je u Virovitici doživjela pravi uzlet, izgrađeno je oko dvije stotine stanova, a stotinu je još u izgradnji - priča Rajko Stilinović. - Prije dvije godine stanovi su se prodavali još u projektnoj fazi, a sada, a obzirom na krizu, upitno je kako će se prodati stotinjak njih koji se tek dovršavaju. Za već gotove stanove  zbog krize, visokih kamatnih stopa i opreza pri ulaganjima jako je teško naći kupca - kaže Rajko Stilinović. U Virovitici grade četiri velika poduzeća Nikola d.o.o., član Prajo grupe, Croming iz Pitomače, Domogradnja i Stil-Iličić, ali i privatni investitori koji su u stanogradnji vidjeli svoju priliku za sigurnu zaradu. Od 2005., kada je cijena kvadrata stana stajala oko 800 eura, do kraja 2008., kada se popela na 1200 eura, građani su izdvojili oko 1,8 milijuna eura samo za nove stanove. Manjak kupaca može se očekivati do kraja godine, smatra Rajko Stilinović, a oni koji u budućnosti budu željeli kupovati nekretninu, za iste će novce moći tražiti daleko bolji proizvod. 

Zbog uštede na vremenu, odnosno brze gradnje, u većini novih zgrada dolazi do izbijanja vlage i drugih problema još u garancijskom roku. Dosad se na to gledalo zbog velike potražnje nekretnina. Sada će građevinska poduzeća imati daleko teži zadatak - sa manje novca izgraditi bolje zgrade, sa dizalima, sustavom zaštite energije, boljom izolacijom, kvalitetnijim okolišem. Ona poduzeća koja se tome ne prilagode, propast će na tržištu jer je to imperativ buduće stanogradnje - procjenjuje Rajko Stilinović, dodajući da svaka investicija ispod 920 eura po „kvadratu" za sva građevinska poduzeća izravno znači i poslovni gubitak. Ujedno, svaki iznos iznad 1050 eura po kvadratu može se smatrati previsokom za virovitičko područje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo