Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Županija

U Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima održan 4. Winter Wetlands Bike Tour

  www.vpz.hr, virovitica-nature.hr, Foto: A. Zeko           06.02.2024.         2503 pogleda
U Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima održan 4. Winter Wetlands Bike Tour

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa, a u sklopu provedbe projekta LIFE RESTORE for MDD (Očuvanje i obnova poplavnih šumskih staništa duž rijeka Mure, Drave i Dunava), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije organizirala je još jednu zimsku biciklijadu pod nazivom 4. Winter Wetlands Bike Tour.

Uz obilježavanje važnog dana u sektoru zaštite prirode u spomen na datum kada je potpisana Ramsarska konvencija, ovom manifestacijom promovira se i razvoj aktivnih održivih oblika turizma u zaštićenim područjima. Ove godine, kao i sljedeće četiri godine, manifestacija je organizirana u sklopu provedbe projekta Life Restore for MDD u kojem sudjeluje 17 partnera iz pet europskih zemalja.

„U sklopu ovog projekta bit će organizirane razne aktivnosti s naglaskom na obnovu raznih vlažnih staništa na području Mure, Drave i Dunava, a zajedno s Hrvatskim vodama restaurirat ćemo i jedan rukavac kod naselja Budrovac Lukački, područje koje se zove Orlovo selište na kojem ćemo provoditi različita istraživanja vrsta i tipova staništa. Uz ove aktivnosti, organizirat ćemo i javna događanja te provoditi kamp za mlade rendžere kako bismo ih usmjerili na važnost očuvanja prirode. Projekt je vrijedan preko 20 milijuna eura pri čemu EU sufinancira sa 67 posto, partneri s 33 posto dok nam Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pomaže s dodatnih 50 posto“, rekla je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove.

Sve prisutne pozdravio je i župan Igor Andrović istaknuvši kako su projekti Javne ustanove uvijek hvalevrijedni projekti koji daju velike rezultate. „Projekti naše Javne ustanove imaju veliko značenje za našu županiju, a rezultat jednog od takvih velikih projekata jest upravo i ova ustanova, Dravska priča gdje je nekada bio ljetnikovac grofa Draškovića, ali i područna škola. Županija smo koja ima dva parka prirode pod UNESCO zaštitom, Park prirode Papuk i rijeku Dravu zbog čega je ova biciklijada uz Dravu jedna lijepa inicijativa jer ova rijeka obiluje upravo različitim tipovima vlažnih staništa. Čestitam svim djelatnicima na konstantom trudu, radu i provođenju projekata jer smo na ovaj način prepoznati po bogatoj prirodnoj i kulturnoj baštini i to ne samo u našoj županiji već i diljem Hrvatske“, rekao je župan Andrović.

Projekt provodi 17 partnerskih institucija s područja Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Srbije u trajanju od 1. listopada 2023. godine do 30. rujna 2028. godine u vrijednosti od 20.024.000,13 eura . Područje na kojem će se provoditi projekt obuhvaća 2,071.6 km2 riječnog toka povezujući tako 17 Natura 2000 područja i ostalih zaštićenih područja unutar UNESCO-vog Pentalateralnog Rezervata Biosfere Mura – Drava – Dunav.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija