Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Novinarstvo i mediji

U ponoć prestalo emitiranje slatinskog Marinianis radija

        01.01.2004.         6867 pogleda
U ponoć prestalo emitiranje slatinskog Marinianis radija

Urednica Marinianis radija u zadnjim minutamaSLATINA, 31. siječnja 2003./1. siječnja 2004.– Točno u ponoć, na prijelazu iz 2003. u 2004. godinu, nakon dvanaest godina, prestao je s emitiranjem Marinianis radio. Nakon ekskluzivne čestitke predsjednika Republike Stjepana Mesića i ponoćnog odbrojavanja, na frekvenciji 107,4 MHz ostao je tek – šum. Prema najavama novoga koncesionara, Slatinskog informativnog centra, to bi moglo potrajati i do šezdesetak dana, koliko im je potrebno da pripreme emitiranje novog radija.
Marinianis radio počeo je emitirati 11. listopada 1992. godine kao privatni radio u vlasništvu obiteljske tvrtke Željka Felbara. Bio je to zapravo samo nastavak dotadašnjeg emitiranja Radija Podravska Slatina u kome su tijekom ratnih godina bili zaposleni novi vlasnik Željko Felbar, kao glazbeni urednik i njegova supruga Jadranka Srdoč, kao glavna i odgovorna urednica.
U isključivo privatnom vlasništvu radio je bio do 1996. godine, kada je stupila na snagu nova zakonska odredba da radijsku koncesiju može dobiti samo poduzeće u kojemu su najmanje četiri vlasnika, od kojih niti jedan ne može imati više od 25 posto udjela. Željko Felbar je tada 75 posto udjela u tvrtki poklonio Gradu Slatini i novonastalim općinama Čađavica, Sopje, Mikleuš, Nova Bukovica i Voćin, koji su se tada obvezali i na financiranje radija. Međutim te su obveze uglavnom ispunjavali neredovito pa je, uz tešku gospodarsku situaciju u gradu koja ograničava tvrtkama mogućnost reklamiranja, ekonomski faktor jedan od važnih razloga zbog kojega je obitelj Felbar-Srdoč odlučila odustati od bavljenja radijskom djelatnošću u Slatini i ne natjecati se ponovno za gradsku koncesiju u ljeto 2003. godine.
«Sada je bio trenutak da se ide korak dalje. Tvrtku je trebalo dokapitalizirati i krenuti ka privatizaciji, ali za to nije bilo niti osobitog razumijevanja, niti novca, pa smo zaključili da je poštenije reći da dalje ovako ne možemo i prepustiti to nekom drugom», kaže direktorica i glavna i odgovorna urednica Marinianisa Jadranka Srdoč.
Grad Slatina je tada je odlučio izaći iz suvlasništva Marinianisa i osnovao je, s Pučkim učilištem i Dječjim vrtićem «Zeko» vlastitu tvrtku, Slatinski informativni centar, koja će se, osim radijskom djelatnošću, baviti i izdavanjem lokalnih novina.
Pripreme su počele prilično kasno, jer je tek krajem studenoga imenovana direktorica poduzeća, Elvira Grbac, Slatina je nakon mnogo desetljeća emitiranja lokalnog radija doživjela da u eteru zavlada poduža tišina. Budući da se do sada radio, na kome je bilo zaposleno pet osoba, nalazio u domu obitelji Felbar-Srdoč, za novi radio uređuje se prostor u zgradi Javne vatrogasne postrojbe. Nakon nove godine tamo će biti preseljen i dio opreme koju je do sada koristio Marinianis, a koja je u vlasništvu Grada Slatine.
Za razliku od Marinianisa koji je program emitirao 24 sata, novi radio će emitirati od 6 do 22 sata. Direktorica Elvira Grbac, koja je za sada jedini zaposlenik novog radija, najavljuje da će angažirati brojne entuzijaste koji će stvarati taj program, ali i prije toga nastojati tišinu koja će vladati u eteru dok ne dobiju dozvole za emitiranje, nadomjestiti javnim akcijama u gradu.
Tijekom dvanaest godina Marinianis je često puta zbog svoje uređivačke politike bio «na udaru» lokalnih vlasti, a bio je i zatvaran. Kada je 1996. godine bio pred gašenjem «po sili zakona», slušatelji su ga poduprli peticijom pa se pronašlo rješenje i radio je bio «spašen». Slušatelji su zato s nevjericom primili vijest da se ovaj puta Marinianis konačno gasi, a jedan od brojnih koji se posljednjega dana telefonom javio u program, slikovito je kazao da «gašenjem Marinianisa prestaje kucati srce grada».
Kako su izgledali posljednji sati emitiranja Marinianisa, zabilježio je i novinar «Glasa Slavonije» Goran Gazdek.
Obitelj felbar na okupu «Uzalud su Slatinčani jučer očekivali prve vijesti na svom lokalnom radiju – nisu doznali kako se Nova čekala u Virovitičko-podravskoj županiji, kako se zove prva beba rođena u ovoj godini, je li doček protekao u miru i koje će trgovine dežurati nedjeljom i blagdanima; nisu mogli nazvati 400-101, poželjeti nekom sretno novo ljeto i zatražiti nešto za svoju dušu. Na 107,4 megaherca u četvrtak 1.siječnja 2004. mogli su se čiti samo šumovi. Popularni Radio Marinianis otišao je zajedno sa starom godinom u povijest i lijepa sjećanja. Točno u ponoć urednica i direktorica radija Jadranka Srdoč isključila je uređaje koje radijski signal prenose do odašiljača. Nekoliko minuta prije toga glazbeni urednik Željko Felbar pustio je Take this waltz, Leonrda Cohena i Party za ekipu Dražena Turine Šajete, a voditelj Hrvoje Felbar zahvalio se slušateljima na podršci u proteklih dvanaest godina, odbrojio sekunde do ponoći i čestitao novu godinu. Umjesto vatrometa ugašeno je svjetlo, umjesto pjenušca potekle su suze.
A plakali su i slušatelji: cijelo su se Silvestrovo javljali u eter, slali poruke podrške, dolazili u studio i donosili blagdanske kolače i lijepe želje.
Javljala su se i mnoga poznata imena hrvatske javnosti. Iz Beograda gdje prati izbore oglasio se novinar Novog lista i suradnik radija Boris Pavelić, iz bolesničke postelje u Krapinskim Toplicama Đuro Dečak, iz Predsjedničkih dvora Stipe Mesić, sa zagrebačkog Trga bana Jelačića Miroslav Škoro, kolege sa zagrebačke stojedinice…
Nije ni čudo jer Marinianis je bio je više od radija -- od neprocjenjive uloge u ratu do pokretača brojnih humanitarnih akcija i kulturnih manifestacija, institucija koja je odavno prešla lokalne granice. Njegova posebnost bila je 25-postotno vlasništvo obitelji Felbar iz čije se kuće emitirao program. Bila je to prva postaja u Virovitičko-podravskoj županiji koja je program emitirala 24 sata i čiji su djelatnici određivali standarde novinskog izvještavanja, dobri duh Slatine, svojevrsni slavonski feral…», zapisao je Goran Gazdek.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pero
20.6.2008. 20:29
Zaboravih reći da je ovaj radio tek preskup jer ima puno nekvalitetniji program sa više zaposlenih, grad ih je oremio u potpunosti i sisaju iz prozačuna višestruko više novca nego šta je trošio marinianis i naravno za građane i gospodarstvo su skuplji ako trebaju njihove usluge
Pero
20.6.2008. 20:26
Problem je ustvari tada bio što je radio preskup a smatrao se privatnim radiom - iako on to ustvari nije bio, i naravno tadašnja vlast je željela restrukturirati radio što je i uspjela ali felbar to nije htio, tada je želio osnovati televiziju ali koliko vidim to nije uspio vjerojatno zato što je preskupo odnosno preskup je onaj dio oko izdavanja dozvola i sl. šteta jer bi se za slatinu barem tako čulo a i mogao bi prodati televiziju tvpinku, uglavnom glavna kočnica razvoju takvih medija je birokracija i ako nisi vezan za bilo koji proračun i nisi podoban nemaš šanse
astral
20.6.2008. 13:31
gdin "pljuska" očito nije pokušao razdvojiti svoje ime, jer da je šta bi dobio ( hi.hi). Ime astral u cijelni ne označava ni leš ni ral. Što se tiče radija o koji ti je prirastao srcu iz nekih nama nepoznatih razloga, uzmi si ga a nas koji ne mislimo kao ti ne vrijeđaj, jer ni mi koji ne mislimo kao ti ne vređamo tebe. Uostalom po načinu tvojeg ophođenja sa neistomišljenicima može se isčitati kakva si osoba pa i uostalom ako uopće doživljavati tvoje komentara. Jednostavno taj radio nije svima dobar i ok. Tebi je pa dobro.
Trepet
20.6.2008. 12:40
Marinianis radio će sigurno ostati zapisan u povijesti kao jedna od svijetlijih točaka u djelu svoga djelovanja, naravno u slatinskim okvirima, no isto tako je bilo priča i pričica, na što bih rekao da svako vrijeme nosi svoje, ne želim ulazit u političke aspekte toga svega, jer o tome malo znam, a ni malo me ne zanima, govorim o programu, koji je, ruku na srce bio maštovitiji, raznolikiji od sadašnjeg, no ne vidim drastične razlike u koncepciji. Što se tiče kontakt emisija bilo kojega sadržaja, malo ih je, no jeli tome razlog ne zainteresiranost slušateljstva, ili je po srijedi nešto drugo... Misljenja sam da je to vrlo ne zahvalan posao dok je vlasnička struktura takva kakva jest!
pljuska
20.6.2008. 10:17
Sama složenica ast (u prevodu lešina) i ral ( jedinica mjere) govori o kvaliteti predhodnog komentara kojeg naravno potpisuje osoba, očigledni jahač tog starog ofucanog kljuseta pod nazivom slatinski radio, a koje je kljuse, Slatinjani debelo plaćaju iz gradskog proračuna kojeg pune (kao što sam već napisao radio Slatina je tigl-tangl malog Muje čiji su mikrofoni spremljeni u HDZ-ove šliceve) Podvornik i njegova bojna ne čine ono što je činio radio Marinianis, što je priznala ne samo struka, već i najobjektivniji ocjenjivač njegovi slušatelji, Slatinjani, jer podvornik i njegova bojna su brzo shvatili da je gledati isključivo u rep svojih političkih mentora, isplativije nego nastaviti putem radio Marinianisa koji eter i mikrofone Radia Marinianis nije zlorabio za osobne privatne i političke interese, već je kad god je to bilo potrebno radio Marinianis bio oko i grlo javnosti i javnih interesa o čemu ova sadašnja ekipa tingl-tangl družina pojma nema. A kako i bi kada ekipu struke zamijenila ekipa bruke!
astral
20.6.2008. 9:16
Svako svoga konja hvali, zar Vam se ne čini tako? Netko se sjetio sam sebe pohvaliti jer trenutno nema drugog posla pa ga dere nostalgija. Da je šta valjalo vjerojatno se nebi ugasio. Što se tiče samog radija, ništa nije bio bolji, također je iz privatnih interesta, a da je u to vrijeme bilo interesanata za plaćanje reklama, emitiranje bi se pretvorilo u čitanje istih. Prema tome, tko će o kome ako ne svoj o svome! I tako u nedogled, gledati stalno u svoj rep i ne pridonosi razvoju kako na osobnom planu tako i na poslovnom.
pljuska
20.6.2008. 1:12
Današnji radio Slatina je prije nego što je počeo emitirati bio zamišljen kao staro ofucano kljuse kojem nije namjenjena uloga da vuče kola ili diže prašinu. Radio Marinianis se je cijelog svog "živora"borio za dvije stvari:
1. Za vlastito preživljavanje, jer ga HDZ, ali ni ostala politička spadala i gologuzci nisu voljeli, i
2. Za slušatelje koji su u njemu uvijek imali podršku i glas bez dlake na jeziku.

Današnji radio Slatinje je tigl-tangl malog Muje čiji su mikrofoni spremljeni u HDZ-ove šliceva, a ekipa od pognute glave nevidi ni ispred vlastitog nosa, a kamo li do domova i problema koji su od Slatinjana napravili stado ovaca koje hrani i oblači nezasite vukove!
dalton
19.6.2008. 23:18
Da, Marinianis je obilježio jedno vrijeme kojeg se mnogi nostalgično sjete. I mora se reći da je to bio radio s duhom, živ na svoj način. Eh.......
Mi mnogi nismo znali igre i igrice oko toga kao ni danas.
Pero
19.6.2008. 21:13
Evo da dignem ovo iz zaborava (ako mi uspije) jer ovo je povijesni članak koji govori o tome kako se gušio glas javnosti i na kraju su uspjeli staviti radio postaju pod kontrolu i ugasiti zadnje svijetlo koje smo imali u mraku, kada pogledamo kako funkcionira SIC i tadašnji Marinianis, jednostavno nebo i zemlja a vjerujem da SIC sada troši puno više love za puno nekvalitetniji program i ispada da je Radio Slatina samo prejeftina kopija Marinianisa.


Još iz kategorije Novinarstvo i mediji