Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Prosvjeta

U početku bijaše riječ, knjiga, novac, politika... - posjet Hrvatskoj narodnoj banci, Hrvatskom saboru i sajmu knjiga „Interliber

  Matija Gosler i Zorislav Jelenčić           20.11.2018.         3961 pogleda
U početku bijaše riječ, knjiga, novac, politika... - posjet Hrvatskoj narodnoj banci, Hrvatskom saboru i sajmu knjiga „Interliber

Završni razredi opće gimnazije i ekonomije u sklopu kurikula geografije, politike i gospodarstva, bankarstva i osiguranja te hrvatskog jezika i književnosti posjetili su 14. studenog 2018. godine Hrvatsku narodnu banku, Hrvatski sabor i sajam knjiga „Interliber“ u Zagrebu.

Učenici ekonomskog smjera u Hrvatskoj narodnoj banci ponovili su utjecaj HNB-a na bankarski sustav u Hrvatskoj dok su maturanti pobliže upoznali djelovanje bankarskog sustava u Hrvatskoj. Gđa Ines Merkl je prezentacijom objasnila ciljeve HNB-a, njezinu strategiju održavanja stabilnosti cijena i moguće posljedice prednosti i nedostatke uvođenja novčane monete euro u Hrvatskoj. Tema uvođenja eura u monetarni sustav Hrvatske zainteresirala je učenike i nastavnike. U kvizu, na kraju prezentacije, pobijedio je maturant Petar Macinger, nadamo se svi, budući ekonomski analitičar HNB-a.

Središnji događaj aktivnosti maturanata bio je obilazak Hrvatskog sabora, upoznavanje sa strukturom rada središnjeg zakonodavnog tijela Republike Hrvatske te razgovor s zastupnicima IV. izborne jedinice. Na razgovor s maturantima odazvali su se Vesna Bedeković, Miroslav Tuđman, Tomislav Žagar, Josip Đakić, Domagoj Hajduković i Željko Glasnović. Od regionalnog preustroja preko demografskog sloma do kurikularne reforme pretresle su se teme u raspravi maturanata i zastupnika. Najviše pitanja postavljali su učenici ekonomskog usmjerenja, a neki ekonomisti se se vidjeli i na zastupničkim mjestima za 10-tak godina.

Ipak, uzbuđenje koje je priredio sajam knjiga „Interliber“ najviše je ostavilo dojma na učenike - najvećim dijelom zbog slobodnog programa. Ipak, vrećice i osmijesi na licima maturanata govore da su pronašli ono što su tražili na Interliberu (od knjiga, slikovnica, haljina, narukvica pa sve do božičnih ukrasa).

Voditelji terenske nastave za gimnazijski program bili su Matija Gosler, nastavnik geografije i povijesti, Zorislav Jelenčić, nastavnik politike i gospodarstva te Željka Orban, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti, a za ekonomski program Marina Grgić, nastavnica ekonomije, Sanja Jovanić Mrzljak, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti te Nikolina Tamaš, nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture.

Dojmovi učenika:

Antea: Zgodna zgrada, sa prekrasnim slikama (super pozadina za selfie). Naravno poticani smo ponovno postavljati pitanja, ovaj put smo ih i imali nekoliko, ali zastupnicima je zasigurno bio loš dan za razgovore. Naime više su podsjećali na pokvarenu ploču, onu koja stalno vrti istu izlizanu melodiju. Svečano su nas i pozdravili, nedugo nakon čega smo se mi svečano pokupili jer vrijeme curi. Sve u svemu vidjeli smo puno toga. Ali, ako ništa, drugo barem taj dan nismo bili u školi.

Klara: Posjet HNB-u bio je lijep i u nekim trenutcima monoton, no posjet glavnoj zgradi i kratak boravak u tom modernom antičkom hramu je sve poboljšao. Posjet Saboru me nije previše očarao i nisam mnogo očekivala, ali dobro je što smo ga posjetili, no od razgovora sa zastupnicima u Saboru ne bijaše nikakve koristi. Interliber me najviše oduševio iako nije bilo dovoljno vremena za kompletan obilazak.

Anamarija: Posjetili smo dvije institucije o kojima možemo puno puta čuti na dnevnicima, Hrvatskoj narodnoj banci i Hrvatskom saboru. Očarale se me velike i svijetle prostorije, no i plaće koji guverneri i političari dobivaju. Mislim da za takvu vrstu posla bi trebali ipak dobivati manju plaću. U Hrvatskom saboru smo mogli postavljati pitanja zastupnicima, te je jedno od glavnih pitanja bilo kako oni misle poboljšati stanje u državi. Sveukupno gledano, posjet je bio interesantan i zanimljiv, no pomalo naporan.

Ivan: Moj posjet Saboru, jednoj od najvažnijih institucija naše države je jedno veliko iskustvo i vrlo me iznenadio, koliko dobro toliko i loše. Pri ulasku u Sabor prošli smo sve sigurnosne provjere, a dočekao nas je gospodin koji nas je proveo kroz Sabor. Naša prva destinacija je bila dvorana za sastanke saborskih zastupnika. U toj smo dvorani imali dogovoreno druženje sa zastupnicima koji su odlučili doći i porazgovarati s nama.

Prvi saborski zastupnik koji se pojavio, a koji je ujedno i ostavio najveći utisak na većinu prisutnih je general Željko Glasnović. On je prvenstveno general te je tako i održao svoj pomalo humoristično-agresivan govor u kojem je naglasio da medijima ne treba vjerovati i to je vjerojatno po meni najbolja rečenica jer mislim da u našoj državi nije bas sve tako crno kao što prenose neki od naših medija. Nakon svog govora zastupnik Glasnović važno se pokupio i ostavio nas razočarane što nam nije dopustio da mu postavimo pitanja.

Nakon generala u salu su stigli saborski zastupnici Tomislav Žagar iz naše izborne jedinice, zastupnik Domagoj Hajduković te sin prvog hrvatskog predsjednika, zastupnik Miroslav Tuđman . Što se tiče oporbenih zastupnika očekivao sam puno više, osim predstavljanja nismo baš puno čuli od zastupnika Žagara i Hajdukovića, a mislim da je njihov zadatak bio da kažu i predlože nešto što će nas mlade i buduće birače navući da možda na sljedećim izborima baš njihovoj stranci damo glas. Govor zastupnika Tuđmana mi se najviše svidio jer je bio pravi „politički govor“ i koji je kao i zastupnik Glasnović naglasio da se medijima ne treba baš sve vjerovati.

Za kraj nam stižu još dva saborska zastupnika iz naše izborne jedinice. Zastupnica Vesna Bedeković i zastupnik Josip Đakić. Kao i što sam očekivao pričali su o projektima koji se provode ili bi se trebali provoditi u našoj županiji. Nikako mi se nije svidjelo što je zastupnica Vesna Bedeković, kao i Domagoj Hajduković, naglasila da bi ljudi trebali malo otići iz države vidjeti kako je vani pa da se kasnije vrate jer prema trenutnoj situaciji mislim da ih i previše odlazi iz naše države te da bi to trebali zaustaviti, a ne poticati mlade na odlazak. Na par pitanja od profesora i nekih učenika dobili smo „politički odgovor“ u kojem zastupnik skrene s pitanja te odgovara o temi koja nije bila postavljena kroz pitanje.

Nakon nekog vremena uputili smo se u sabornicu, dvoranu u kojoj se održavaju sjednice. U sabornici sam doživio veliko razočarenje.Dok je premijer Plenković davao izvješće za vrijeme sjednice, 90% zastupnika je tipkalo po svojim tabletima i mobitelima i pokazali su totalnu nezainteresiranost za izlaganje. Svojim ponašanjem pokazali su da ne cijene dovoljno instituciju Sabora. Izabrani zastupnici bi trebali pokazati više interesa i mislim da bi se to trebalo promijeniti u skorijoj budućnosti, kao i nedolazak nekih od zastupnika na sjednicu.

Ana-Marija: Slušajući zastupnike, puno mi se pitanja vrtjelo po glavi, no niti jedno nisam postavila jer se dogodilo upravo ono što sam očekivala. Iznošenje samih činjenica koje smo mi već znali te izbjegavanje davanja konkretnog odgovora na naša pitanja upućena njima, bilo je pomalo zbunjujuće i nejasno. Na svako pitanje bi ti isti zastupnici pričali o svemu drugome samo ne o onome što nas zanima, a to je što će biti s nama i sa našom budućnosti te kako misle uvjeriti mlade da ostanu u svojoj domovini. Zaobilazeći u poprilično širokom luku tako bitne odgovore za koje smo strepili da ih dobijemo, stvara mi samo još jasniju sliku kako oni vode ovu državu i zbog čega smo u stanju u kakvom jesmo…

Benjamin: Baš smo taj dan spojili ono što se kaže ugodno s korisnim. Prva stanica nam je bio HNB. Jako me iznenadilo gostoprimstvo od strane voditeljice za odnos s javnošću gospođe Ines. Također, iznenadili su nas i s poklonom, to jest s zbirkom kovanog novca Republike Hrvatske. Prezentacija u HNB-u je bila veoma zanimljiva i poučna, te mi je dosta proširila vidike iz razloga što namjeravam studirati i zaposliti se u tom području. Nakon toga je uslijedio odmor i šetnja po glavnom trgu Zagreba. Nakon toga odlazimo do glavne zakonodavne institucije Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora. Prava, veličanstvena i gospodska zgrada je taj Sabor. Iznenadio me količina osiguranja i policije. Za ono koji ne znaju to je glavno radno mjesto onih koje nas predstavljaju, a to su saborski zastupnici. Imalo smo priliku razgovarati s više zastupnika. Prvi koji nas je posjetio bio je zastupnik Glasnović. Živeći u Kanadi i pohađajući tamo školu, pa preko vojske, Legije stranaca i Vojne policije došao je do saborska zastupnika koji predstavlja i zadužen je za dijasporski dio države. Pričajući englesko - hrvatski dijalektom ispričao nam je zanimljivu humorističnu priču s životnom porukom. Kod njega je bilo kratko, došao je i odradio posao, nije se previše zadržavao. Zatim su došli zastupnici iz naše izborne jedinice. To su bili Vesna Bedeković iz Pitomače, Miroslav Tuđman iz Zagreba, Josip Đakić iz Virovitice, Tomislav Žagar iz Nove Bukovice, ono što se kaže iz našeg komšiluka i na kraju Domagoj Hajduković iz Osijeka. Prva tri zastupnika su članovi desnice, dok su gospoda Žagar i Hajduković ljevica, to jest oporba. Nije tu bilo nekog prevelikog detaljiziranja, više je priča bila općenitija, te su pričali tek toliko da popune tišinu u sobi Josipa Jelačića. Najveće upozorenje im je bilo na cilj medija da zaslijepi građane, što je bila očita defenziva od strane zastupnika. Nakon razgovora s zastupnicima prisustvovali smo samoj sjednici. Iako, nisam bio u potpunosti siguran je li to bila sjednica ili neki kafić jer nije bilo ni malo kulture od strane zastupnika jer je velika većina njih za vrijeme govora Andreja Plenkovića tipkala po mobitelima, uključujući i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Sve u svemu putovanje je bilo uspješno i edukativno. Drago mi je što sam uživo vidio Sabor.

Magdalena: Predstavili su nam se te su nam pričali o stanju u Hrvatskoj te što bi oni mogli napraviti da se ono poboljša. Zastupnici su se lijepo odnosili prema nama te su nam savjetovali da ostanemo u svojoj zemlji.

Valentina: U Hrvatskom saboru imali smo razgovor sa saborskim zastupnicima. Razgovor mi se nije svidio jer nam nisu konkretno dali odgovore na naša pitanja, valjda jer ni oni sami ne znaju odgovore o pitanju budućnosti naše države. Nije mi jasno zašto guverner u Hrvatskoj Narodnoj Banci ima "bogovsku" plaću, a ljudi koji pošteno rade dobivaju minimalac s kojim jedva preživljavaju mjesec. Mislim da se političari ozbiljno trebaju uhvatiti pitanja budućnosti naše države i novim zakonima olakšati život državljanima Lijepe naše domovine.

Veronika: U HNB-u smo odgledali prezentaciju, upoznali se sa radom banke i odigrali kviz da vidimo sto smo zapamtili što mi se izuzetno svidjelo. Odlazak u Sabor i razgovor sa zastupnicima mi se dojmio iako nismo dobili konkretan odgovor ni na jedno pitanje koje smo postavili zastupnicima. Također smo imali priliku vidjeti i sjednicu i predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Nakon toga smo otišli na Interliber gdje nismo imali puno vremena ali smo ga iskoristili što smo bolje mogli - ciljano pregledati priručnike za maturu koja nam se bliži. Vratili smo se kućama umorni ali i puni pozitivnih dojmova.

Barbara: Na razgovor su došli saborski zastupnici iz različitih stranaka, no na naša pitanja svi su imali relativno iste odgovore. Na pitanje kako oni planiraju smanjiti odlazak mladih iz Hrvatske, nismo dobili odgovore kakve smo očekivali, već suprotno. Savjetovali su nas kako bi bilo najbolje otići raditi negdje u inozemstvo te se tamo uvjeriti kako je najbolje u Hrvatskoj i vratiti se.

Anamarija: Nije mi se svidio odnos saborskih zastupnika prema nama mladima. Nisu odgovarali na pitanja koja smo im postavljali, već su stavljali u celofan i ukrašavali kako njima odgovara. Gledali su nas s visoka, a čemu da se i čudimo kad je običan mali čovjek za njih marioneta. U HNB-u sam se također iznenadila koliku guverner ima plaću kao i saborski zastupnici, a čovjek koji želi poštenim radom zaraditi svoj kruh radi za minimalac, a oni od 15-30 tisuća nemaju sluha ni razumijevanja za običnog čovjeka. Sve nam propada, ljudi odlaze a oni uživaju u svojim foteljama bez srama i osjećaja. Politika bi trebala biti plemenito zanimanje, a kod nas se svelo na sebičnost. Razočarana sam se vratila u Slatinu, gdje kao i ostala mladež nastavljam svoju nesigurnu svakodnevicu.

Maeta: Iako je svatko od nas došao sa vlastitim mišljenjem i stavom prema Saboru i zastupnicima, smatram da nam nikako nisu mogli ni promijeniti mišljenje. Budući da se rijetko koja ruka našla u zraku kako bih se postavilo pitanje, oni koji su i bili dovoljno hrabri nisu dobili nikakav konkretni odgovor. Nakon toga prošli smo kroz najvažnije prostorije Hrvatskog sabora te isto tako posjetili i imali prilike prisustvovati sjednici u kojoj nam je prikazana upravo ona negativna slika Sabora i zastupnika. Sve u svemu, drago mi je što smo posjetili Hrvatski sabor i imali priliku čuti zastupnike i način na koji razmišljaju i „rade“ svoj posao.

Zvonimir: Prva nam je postaja bila Hrvatska narodna banka. Iako su nas lijepo ugostili, imajući na umu činjenicu da su prijašnje generacija dočekali s malom gozbom, smatram da su nas poprilično oštetili. Ali svejedno, zahvaljujem se na onom sitnišu koji su nam bili dali. Iako u nekim trenutcima zanimljiv, cijeli je posjet Saboru bilo iznimno naporan. Uvodna špica, sa svim svojim gestama i šarmantnim pričama, dala je dojam kako će cijelo ovo iskustvo ipak biti poučno i vrijedno slušanja, međutim taj dojam, većim dijelom zbog nedostatka slobodnog mjesta za sjesti, bio je kratkog vijeka. A ono što smo mogli uzeti kao njihov savjet nama bio je „Idite i probajte, samo nam se vratite.“ Razumijem što su htjeli s tim, no – ne znam, jednostavno su mi očekivanja bila veća.

Nera: Da bi uopće ušli u Sabor, potrebno je prijeći kroz senzor metala radi mjera sigurnosti. Moram reći da je u Saboru sve izuzetno službeno i na visokoj razini. Kada smo napokon svi ušli, skupili smo se u predvorju. Najprije nas je voditelj odveo u dvoranu Josipa Šokčevića, gdje smo imali dogovoren susret sa zastupnicima iz naše izborne jedinice. Za početak su se saborski zastupnici predstavili. Predstavljanje je potrajalo poprilično dugo, a nakon toga je slijedilo vrijeme za naša pitanja. Kao što smo i očekivali, zastupnici niti na jedno pitanje nisu dali konkretan odgovor, već su okolišali i govorili već rečeno. Nakon prilično dugog razgovora sa zastupnicima, uputili smo se u Veliku vijećnicu, putem smo zastali kod Bašćanske ploče o kojoj nam je voditelj rekao nekoliko informacija. Došavši na galeriju Velike vijećnice, vidjeli smo da je ona poluprazna, a i tih nekoliko zastupnika koji su bili ondje kao da i nisu jer su stalno bili na mobitelima. Nedugo nakon što smo došli, Sabor je počeo zasjedati, najprije su nas pozdravili pljeskom te nastavili zasjedanje, a mi u svoj daljnji razgled Sabora. Nakon galerije, obišli smo dvoranu Ante Starčevića u kojoj se nalaze portreti svih predsjednika Hrvatskog sabora. Tu nas je voditelj podsjetio na dugu i burnu povijest Hrvatskog sabora.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta