Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Kazalište Virovitica

U petak virovitička premijera predstave Shakespeare Pir: Parodijski hommage unikatnog šarma

  vn           31.10.2016.         1653 pogleda
U petak virovitička premijera predstave Shakespeare Pir:  Parodijski hommage unikatnog šarma

Nakon vinkovačke, evo i virovitičke premijere predstave Shakespeare Pir. Kazalište Virovitica danas je pozvalo prijatelje kazališta i svoju vjernu publiku na izvedbu, u petak. 4. listopada u 19:30 sati. Dvorana  je u Vinkovcima bila puna, gledatelji oduševljeni, cijeli ansambl izuzetno zadovoljan... Nema razloga da tako ne bude i u Virovitici.

Pogledajte kako je bilo u Vinkovcima.

Kako je 2016. godina u kojoj obilježavamo 400 godina od smrti Williama Shakespearea, Kazalište Virovitica i Kazalište Joza Ivakić Vinkovci u tekućoj sezoni udružili su snage u radu na projektu naslovljenom njegovim imenom u nezaboravnoj komediji kojoj će se publika htjeti uvijek iznova vraćati. Naime, Shakespeare Pir zapravo je uprizorenje Sabranih djela Williama Shakespearea, ali u znatno ubrzanom tempu i osuvremenjenom izdanju. Stoga je na glumcima, koji su u ovoj predstavi ponovno zaigrali pod ravnanjem virovitičkog kućnog redatelja Dražena Ferenčine, zahtjevan zadatak prebacivanja iz uloge u ulogu, iz komada u komad, u nastojanjima da karikaturalno utjelove čitavu plejadu likova najvećeg dramatičara svih vremena.

Tradicija slavonskog pučkog humora koju njeguju obje kazališne kuće pritom će ovoj koprodukciji dati dodatnu primjesu unikatnog šarma kakvu će njihova publika nesumnjivo znati cijeniti i nagraditi gromoglasnim aplauzom. Dok u 21.stoljeću i tehnološkom dobu Shakespeare više nije samo kulturna ostavština nego i brand, ime malo kome nepoznato, ipak se samo rijetki mogu podičiti stvarnim poznavanjem njegova opusa. Autorski tim Shakespeare Pira, svjestan upravo te poražavajuće činjenice, isprobava prokušanu formulu parodijskog hommagea kako bi gledateljima približio životno djelo engleskog barda. Kroz brze izmjene prizora i energičnu glumačku igru, predstava o kojoj je riječ nastojat će i tragedije i komedije, i povijesne drame i sonete Williama Shakespearea podjednako približiti svim slojevima publike, obećavajući im pritom nezaboravnu zabavu, ali i ironični metateatarski komentar.

Režija
Dražen Ferenčina

Dramatizacija
Dražen Ferenčina i ansambl predstave

Scenograf
Dubravko Mataković

Kostimografkinja
Anamarija Filipović - Srhoj

Skladatelj
Igor Karlić

Oblikovatelj svjetla
Damir Gvojić

Oblikovatelj lutaka
Mojmir Mihatov

Igraju
Igor Golub, Sara Lustig, Monika Lanšćak, Vladimir Andrić. Goran Koši. Goran Vučko

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište Virovitica