Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Fra Ma Fu

U petak u Daruvaru počinje 9. Fra Ma Fu festival, evo programa

  vn           04.10.2023.         1945 pogleda
U petak u Daruvaru počinje 9. Fra Ma Fu festival, evo programa

Sve je spremno za 9. Fra Ma Fu festival – festival reportaže i reportera koji će ove godine biti održan od 5. do 7. listopada u Daruvaru.   Festival je posvećen novinaru, piscu i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.), jednom od najpoznatijeg hrvatskih reportera 30-ih godina 20. stoljeća. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao.

Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, začetnik je moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže. Pisao je scenarije za izvanredno popularne stripove koje je crtao velikan strip umjetnosti Andrija Maurović, a okušao se i kao scenarista za dokumentarne filmove i kazališne predstave. Jedan od ciljeva festivala skretanje je pozornosti i oživljavanje reportaža i putopisa kao novinarskih formi koje su gotovo iščezle iz hrvatskih medija.

Na otvaranju Festivala, u četvrtak 5. listopada u Češkoj galeriji bit će dodijeljene nagrade za najbolje reportaže objavljene u novinama i na portalima u 2022. godini. Žiri je radio u sastavu Olga Vujović, Hrvoje Ivančić, Branka Primorac, Hrvoje Zovko i Strahimir Primorac. Nakon te svečanosti u istom prostoru bit će otvorena izložba fotografija „Priče sa naslovne strane“ Tonya Hnojčika (1951. – 2018.) objavljivanih na naslovnim stranicama tjednika na čekom jeziku Jednota u kojem je proslavljeni daruvarski fotoreporter svjetskog ranga radio od 1983. do 1995. godine. Izložba je realizirana u partnerstvu i uz potporu Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, Češke besede Daruvar, Novinsko-izdavačke ustanove Jednota i saborskog zastupnika za češku i slovačku manjinu Vladimira Bileka
Prvi festivalski dan završit će tribinom „Od reportaže do filmskog scenarija“ u Pučkoj knjižnici i čitaonici na kojoj će novinar i književnik Ante Tomić govoriti o svojom novinarskim počecima, reporterskim iskustvima, kolumnama, romanima i radu na filmski scenarijima.

U Zavičajnim muzeju Daruvar priređene su dvije izložbe, dokumentarno-biografska „Vojo Šiljak - taxi za Bjelovar“ i retrospektiva karikatura Nika Titanika „Kronika hrvatske gluposti“ s promocijom njegovog stripa "1573“. Kronika hrvatske gluposti tako će stići je na posljednju stanicu svog putovanja Hrvatskom. Izložba obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 80tih godina prošlog stoljeća, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994. godine pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara. Radovi kronološki prate razvoj stila i tema, uvođenje stalnih i prepoznatljivih likova poput Štefice Jambriščak i Mije Sadomazođubrilovića te problematiziraju portretnu i situacijsku karikaturu, kao i podjelu na sportsku, političku i svakodnevnu karikaturu.

Izložba „Taksi za Bjelovar“ posjetiteljima donosi ostavštinu legendarnog radijskog i televizijskog novinara, voditelja, urednika i publiciste Voje Šiljka koju je darovao bjelovarskom Gradskom muzeju. Fotografijama, isječcima iz novina, pisaćim strojevima, magnetofonima, televizorima, pločama, mikrofonima, vrpcama i mnogim drugim memorablijama upoznat ćemo se sa životom i radom velikana našeg novinarstva i radiofonije. Izložba je ostvarena suradnjom Gradskog muzeja Bjelovar i Zavičajnog muzeja Daruvar, Bjelovarčani su je mogli vidjeti za Noć muzeja 2019., a tako je nazvan prema poznatoj kultnoj radijskoj emisiji „Taxi za Babilon“.

Iste večeri bit će predstavljena dvojezična (hrvatski/engleski) zbirka haiku pjesama „Samuraji šanka“, novinara i pisca Marijana Grakalića. Knjižica je, kako autor navodi, napisana iz plemenite potrebe da se zabilježe duhovne dimenzije i druga iskustva vitezova čaše, odnosno samuraja šanka u Srednjoj Europi i Panoniji. Posjetitelji će iz prve ruke čiti kako se u svega par riječi može opisati tipična atmosfera ili neki zanimljiv događaj. Knjižicu je izdala Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline.

Na Festivalu gostuje i Šime Strikoman koji će u subotu svojoj zbirci „Strikomanov milenijski svijet“ dodati još jednu milenijsku fotografiju - list daruvarskog ginka, najvećeg i najstarijeg u Hrvatskoj i drugog najstarijeg u Europi.
U suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek bit će organizirana i Radionica reportaže za studente kojima će o svojim praktičnim reporterskim iskustvima govoriti afirmirani novinari.

Organizatori Festivala su Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija, Grad Daruvar, Turistička zajednica Daruvar-Papuk, Bjelovarsko-bilogorska županija i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fra Ma Fu