Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Virkas

U petak na Virkasu: Krojcerova sonata Lava Nikolajeviča Tolstoja

  Josip Strija           14.02.2013.         1135 pogleda
U petak na Virkasu:  Krojcerova sonata Lava Nikolajeviča Tolstoja

Tolstojeva novela Krojcerova sonata, naslovljena prema Beethovenovoj skladbi, prvi je put objavljena 1889. Ono što je uslijedilo nakon objavljivanja Tolstojeva teksta bile su cenzure. Novela je tako najprije cenzurirana u Rusiji, njezina je distribucija nekoliko puta bila zabranjivana, a na kraju je bila zabranjena i u SAD-u. Na temeljima realističke i naturalističke poetike, Tolstoj piše novelu o strasti i ljubomori te ubojstvu, oblikujući je kao ispovijed oca petero djece, Podzniševa, koji ubija svoju suprugu.

Tekst je nadahnuo brojne umjetnike koji su na njegovu tragu oblikovali umjetnička djela držeći se teksta ili samo s njime kao uzorom. Monodrama koju je 2009. godine za londonsko kazalište Gate priredila NancyHarris poslužila je redatelju Nebojši Bradiću kao osnovni tekst, a u glavnoj se ulozi pojavljuje Vlado Kerošević, poznat virovitičkoj publici kao fantastični Karađoz iz predstave Prokleta avlija, Ive Andrića. Vlado Kerošević je ovom monodramom obilježio 35 godina umjetničkoga rada.

Aktualnost teksta prepoznajemo u podrazumijevanju braka kao ozbiljne institucije, minijaturnoga društvenog uređenja koji predstavlja složenost odnosa bračnih partnera. Odnos tako može funkcionirati vrlodobro il is druge strane loše - tolerancija zamijenjena ljubomorom tako dovodi, kao i u Tolstojevu tekstu, do tragedije, raspada braka, ubojstva. Putujući vlakom, glavni nam junak priča o svom prošlom životu, ljubavi i sreći, kasnije ljubomori i žudnji za osvetom progovarajući tako o tamnoj strani ljubavi.

Krojcerova sonatabit će prikazana u Kazalištu Virovitica 15. veljače 2013. godine u 19,30 sati.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas