Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virkas

U petak i subotu premijera Svatkovića, pročitajte sve o novoj predstavi Kazališta Virovitica

  Ivana Horvat           09.02.2018.         2051 pogleda
U petak i subotu premijera Svatkovića, pročitajte sve o novoj predstavi Kazališta Virovitica

Svečanom premijerom predstave Svatković (Jedermann), večeras u petak 9. veljače u Virovitici započinje 14. virovitički kazališni susreti, Virkas. Predstava počinje u 19:30 sati, a osim petka, a bit će izvedena i sutra, u subotu, 10. veljače. Redatelj je Samo. M. Strelec, već poznat od prije virovitičkoj publici jer ovo mu je četvrta predstava koje ovdje radi. Likove iz Svatkovića utjelovili su Blanka Bart, Igor i Vlasta Golub, Goran Koši, Snježana Lančić, Sara Lusting, Mijo Pavelko, Goran Vučko i Draško Zidar.

Svatković je drama inspirirana žanrom srednjovjekovnih misterija, odnosno istoimenim moralitetom iz 15.stoljeća, a napisao ju je austrijski pisac Hugo Von Hoffmanstahl. U originalu predstava nosi ime Jedermann, što na njemačkom znači „svatko“, odnosno „svaki čovjek“. Glavni lik drame je, naime, osobnost, imućan građanin srednjeg vijeka, i kao takav svakako aktant, protagonist bez antagonista, komu Bog – pošiljatelj šalje svoju jasnu obavijest. Bogati Svatković se neočekivano susreće sa smrću koja ga želi odvesti pred svog stvoritelja. Ni njegov vjerni sluga, ni njegov prijatelji, niti njegov novac ne žele ga pratiti u grob.

Ova predstava osim što je postala neizbježna na pozornicama kazališta, postala je i inspiracija za brojne filmove. Hugo Von Hoffmanstahl je glavni predstavnik impresionističke drame i Bečkog impresionizma. Pisao je pjesme i lirske drame a u pojedinim svojim djelima opisuje stvaralačku krizu i duboku skepsu nad izražajnom moći jezika. Suosnivač je Salzburškog festivala na kojemu se redovito izvodi Svatković.

Kao što objašnjava autor Hoffmannstahl, „Predstava nam kazuje nam istine iz našeg doba, u jeziku lijepu i zrnatu, u stihovima akcenatskog i akcenatskosilabičkog ustrojstva, te s likovima koji, osim Svatkovića, doista tvore „galeriju“: oni su tipične osobe što prate glavni lik, a služe mu radi vlastita raspoznavanja i odnošenja prema drugim životnim, a Božjim rješenjima“. U prologu svoje knjige Hugo von Hofmannsthal izričito napominje da iz sadržaja valja izvući neku životnu pouku.

Poznati hrvatski pjesnik, akademik i teoretičar književnosti Ante Stamić o ovoj predstavi rekao je: „Svatković je djelo koje je postiglo svjetsku slavu. Ne samo poradi njegove slavne kazališne sudbine, i ne samo poradi njegove izvanredne književne oblikovanosti, nego prvenstveno kao znak kojim se širi smisao ljudskog opstanka. Taj će smisao jamačno znati protumačiti i antropologija i teologija, i kršćanska etika i filozofija egzistencije. Ali će mu se opirati čovjekova svakodnevica, u koju je on uronjen kao u svoju zakonito ontičku maticu, opirući se međutim svom ontološkom temelju. A on ravna svime, pa i samom smrću, koja je jest, i koja će biti, kako veli Šimić, „nešto posve ljudsko“.

Što o predstavi kaže redatelj Samo Strelec možete pročitati ovdje, što je napisao akademik Stamać ovdje, a što o svojim ulogama kažu glumci?

Draško Zidar (koji glumi Svatkivića)
Svi ćemo se naći jednom u ulozi Svatkovića i morat ćemo položiti račun. Međutim, nećemo svi biti u njegovoj poziciji... Susreli smo se s tekstom koji zapravo na najbolji mogući način ocrtava sve ono što sve nas čeka i koji nam šalje jasnu poruku: kako sijemo, tako ćemo i žeti. I da se na kraju povlači račun čega moramo u svakom trenutku biti svjesni. Nije tekst bez veze nazvan Svatković, jer se tiče svih nas, jedino su vizure malo različite...

Mijo Pavelko (koji glumi Boga)
Kad vam ovakav zadatak daju nije lako. Pitate se, kako to uopće predstaviti i kako ga prikazati. Mi smo to pojednostavili. Mislim da svako ljudsko biće u sebi ima djelić Boga i da, prema tome, tu ulogu uopće nije teško ostvariti. Bog je u nama, mi smo u Bogu. Jednostavna uloga, lijepa, dostojanstvena, svijetla kao što je svijetlo i božje lice.

Sara Lustig (koja igra četiri uloge)
Ova predstava je dosta drugačija od svega što smo do sada radili jer igram cijelu varijaciju likova, od anđela, neke nedužne žene koja plaće, vraga … tako da sam stvarno imala priliku isprobati sve što nisam isprobala. Tekst je srednjovjekovan, i težak je. I tematika je dosta drugačija od onoga što se danas radi, ali nismo imali velikih problema. Svima je bilo jako ugodno i nemamo osjećaj da smo puno radili.

Hugo Von Hofmannsthal
SVATKOVIĆ

Prevoditelj: Ante Stamać
Redatelj, scenograf i kostimograf: Samo M. Strelec
Kostimografi: Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić
Autor videa: Leo Vukelić
Oblikovatelj svjetla: Damir Gvojić
Oblikovatelj zvuka: Mario Nađ
Asistentica redatelja: Petra Josić
Asistent scenografa: Krešimir Tomac

BOG, KUHAR, NAJAVLJIVAČ – Mijo Pavelko
ANĐEO, VRAG, DUŽNIKOVA ŽENA, GOŠĆA – Sara Lustig
SMRT, GOŠĆA – Snježana Lančić
SIROMAŠNI SUSJED, DEBELI ROĐAK, VRAG – Goran Koši
SVATKOVIĆ – Draško Zidar
SVATKOVIĆEVA MAJKA, DJELA, GOŠĆA – Blanka Bart
PRIJATELJ, MAMON – Igor Golub
DUŽNIK, MRŠAVI ROĐAK – Goran Vučko
SVATKOVIĆEVA DRAGA, VJERA – Vlasta Golub
STATISTI –Danijel Dumenčić i Dario Pšihistal

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas