Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  112

U petak, 10. studenog u Virovitici će se edukativnim aktivnostima obilježiti Dan smanjenja rizika od katastrofa

  civilna-zastita.gov.hr           08.11.2023.         1420 pogleda
U petak, 10. studenog u Virovitici će se edukativnim aktivnostima obilježiti Dan smanjenja rizika od katastrofa

Katastrofe povezane s prirodnim pojavama i različitim tehničko-tehnološkim procesima su veliko društveno i gospodarsko opterećenje kako za svijet, tako i Hrvatsku. Zbog potrebe smanjenja rizika od katastrofa od iznimne je važnosti upoznati javnost o mogućnostima smanjenja rizika, načinima prilagodbe i ublažavanja mogućih posljedica.

Ravnateljstvo civilne zaštite provodi Projekt “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa” u sklopu kojeg educira i podiže svijest djece i mladih o potrebi smanjenja rizika od katastrofa. Nositelj projekta je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao projektnim partnerom. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.

Cilj projekta je jačanje otpornosti zajednica na katastrofe. Uključivanjem djece i mladih, odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa stvaraju se temelji za daljnji razvoj i integraciju smanjenja rizika u sve dijelove društva. Ali, ne treba zaboraviti – smanjenje rizika od katastrofa nije samo posao državnih, regionalnih i lokalnih institucija, već je to posao svakog od nas.

Očekivani rezultati projekta već su većim dijelom ostvareni. Izrađeni su i distribuirani edukacijski materijali o smanjenju rizika uključujući i priručnik za odgojno-obrazovne radnike u provedbi obrazovanja osnovnoškolske djece u području smanjenja rizika od katastrofa koji će biti dostupan i u online verziji.

Nabavljeno je edukacijsko vozilo i edukacijski modeli simulacije katastrofe za aktivnosti jačanja svijesti učitelja, učenika i opće javnosti.

Provedena je edukacija učitelja odabranih pilot škola koje su opremljene modelima katastrofa te su testirale priručnik i educirale svoje učenike u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

U sklopu projekta, organizirana je i nacionalna kampanja “Usvoji znanja da šteta bude manja” koja se upravo provodi diljem zemlje. Cilj kampanje je svima predstaviti alate pribavljene kroz projekt te javnost navesti da se upozna s prijetnjama u svom okruženju.

Sve što nauče o prijetnjama, ublažavanju negativnih posljedica i postupcima tijekom katastrofa čini njih, njihovu obitelj i zajednicu sigurnijom i otpornijom na katastrofe i pomaže da opasni događaji ne prerastu u katastrofe.

Obilježavanje Dana smanjenja rizika od katastrofa u Virovitici je na rasporedu u petak, 10. studenog s početkom u 10 sati, a održat će se na Trgu Bana Jelačića 16. Popis svih lokacija možete vidjeti OVDJE.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije 112