Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Gospodarstvo

U Parku prirode Papuk posjetitelji će putovati kroz vrijeme i osjetiti potres

  Poslovni.hr           26.03.2014.         924 pogleda
 U Parku prirode Papuk posjetitelji će putovati kroz vrijeme i osjetiti potres

Na području jedinog geoparka u Hrvatskoj, u parku prirode Papuk, planira se izgradnja suvremenog Geo-info centra u Voćinu u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojem će se inovativnim metodama posjetiteljima predstaviti geološko, biološko i kulturno-povijesno bogatstvo Parka, priooćeno je iz agencije Manjgura.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

U sklopu projekta predviđena je suvremena višedimenzionirana kino dvorana sa 20-ak mjesta, u kojoj će posjetitelji uz razne 4D efekte u filmu putovati kroz vrijeme od suvremenog Voćina pa sve do Velikog praska. Nakon što pogledaju film, posjetitelji će moći ući u izložbeni prostor geologije u kojem će biti interaktivni stolovi na kojima će se prikazivati razne teme poput vulkana, potresa (posjetitelj će moći doživjeti potres) te vrsta stijena na Papuku.

Posebno zanimljiva bit će projekcija planete Zemlje na velikoj kugli koja će lebdjeti u izložbenom prostoru te tri niše atmosfere: podzemlje sa špiljom sa šišmišima u kojoj će posjetitelji imati osjećaj da kraj njih lete šišmiši, miocensko kopno u kojem će se ući u svijet Papuka prije 23 milijuna godina uz jedinstveni doživljaj miocenskog nosoroga, sabljozube mačke, slonova sa lopatastim kljovama te miocensko podmorje Papuka i Panonskog mora, gdje će kraj posjetitelja plivati Carcharodon, izumrla divovska morska psina miocenskog razdoblja.

Posjetitelji će također moći hodati kroz staništa Papuka, a na podu će se izmjenjivati razne vrste lišća kroz koje će hodati, čut će se žubor vode i lelujati travnjačke biljke. U sklopu projekta predviđena je i suvenirnica, kafić sa terasom, kutak za internet i brojni drugi sadržaji.

Suvremeni multimedijalni centar otvorit će se krajem 2015. godine, a vrijednost prijavljenog projekta iznosi 38.085.039,76 kuna te obuhvaća izgradnju, opremanje i stavljanje u funkciju.

Projekt je prijavljen u veljači na strukturne fondove na Operativni program regionalna konkurentnost 2007. - 2013. godina, Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, Podršku na putu prema dobivanju potpore iz EU fondova ovom projektu dalo je i Ministarstvo zaštite prirode i okoliša, koje ga je uvrstilo u svoje prioritetne projekte te prijavilo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU kao jedan od strateških turističkih projekata.

„Ovim projektom naša županija postat će bogatija za turistički proizvod s dodanom vrijednošću: osim prirodnim ljepotama, turiste ćemo privlačiti pričom o povijesti našeg kraja, ali cijele planete Zemlje. Ovo je pokazatelj da turizam nije samo obala i more, već budućnost i razvoj turizma leži u zanimljivim i edukativnim pričama kojima kontinentalna Hrvatska itekako obiluje“, naglasio je virovitičko – podravski župan Tomislav Tolušić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo