Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

U Parku prirode Papuk održan tradicionalni 4. Kamp rendžera

  vpž.hr/ V. Grgurić           24.10.2014.         2020 pogleda
U Parku prirode Papuk održan tradicionalni 4. Kamp rendžera

U Parku prirode Papuk održan je tradicionalni 4. Kamp rendžera, na kojem su sudjelovali učenici Osnovnih škola ”Ivana Brlić Mažuranić” iz Orahovice i ”Antun Gustav Matoš” iz Čačinaca.

Kako je rekla glavna čuvarica Parka Prirode Papuk, Gordana Kukić, ovom manifestacijom čuvari prirode Parka prirode Papuk nastoje kroz rekreaciju, edukaciju i druženje kod mladih polaznika potaknuti svijest o zaštićenom području i o važnosti zaštite prirode i okoliša uopće:

- Učenici su kroz radionice i terenski obilazak dobili priliku da se pobliže upoznaju sa zaštićenim prostorom, načinom na koji Park funkcionira i posebno poslovima čuvara prirode. 
Za polaznike kampa održane su i dvije radionice orijentacije u prostoru, jedna uz pomoć karte i kompasa i druga uz pomoć GPS uređaja. Za sam kraj uz pomoć članova GSS-a stanice Orahovica, za učenike je pripremljena Tirolska prečnica, odnosno spuštanje užetom niz stijenu. Svi polaznici uspješno su savladali adrenalinski zadatak koji je izazvao posebno oduševljenje – zaključila je Kukić.

Učenici obje osnovne škole, kako je i naglasila Gordana Kukić, bili su više nego oduševljeni svime viđenim na ovogodišnjem Kampu rendžera:

- Na radionicama rendžera Papuka smo učili što je to Geocaching, kako se orijentirati u prirodi te smo prošli dio poučne staze po Jankovcu. Rendžer Miroslav Mesić naučio nas je da na drveću postoje koordinate po kojima se možemo vratiti, ponovili smo kako odrediti strane svijeta pomoću znakova u prirodi te kako pronaći izgubljene osobe. U pronalaženju izgubljenih osoba pomaže im i rendžerski pas Lara. Nakon sat vremena hodanja kroz šumu, skupine su imale drugu radionicu. S jednim od rendžera, Goranom Pavićem, učili smo o GPS uređaju i o Geocachingu, igri vrlo poznatoj u svijetu. Učenike je zanimala priča rendžera Alena Jurenca, koji je pričao o tome što znači biti rendžer, koje su njegove obveze i ovlasti. Naučili smo što je sve zabranjeno raditi u šumi. Na tzv. Tirolskoj prečnici učenici su pokazali svoju neustrašivost i spuštali se užetom niz planinu. I to nam se najviše svidjelo. Hrabri HGSS-ovci koji su s nama vježbali su: Stjepan Gal, Igor Brkić i Vedran Runje. Zahvaljujemo svim rendžerima koji su nas svemu naučili i dobro nas čuvali u šumi Parka prirode Papuk – rekla je Svjetlana Carić iz osnovne škole ”Antun Gustav Matoš” Čačinci.

Mitra Škraba učenica osnovne škole ”Ivana Brlić-Mažuranić” prenijela nam je svoja iskustva s 4. Kampa rendžera:

- Ovo je bilo je jedno sjajno iskustvo, a i puno smo toga naučili korisnog o prirodi i Parku prirode Papuk koji nas okružuje. Možda mnogi Orahovčani ni ne znaju kakva je ljepota oko njih, toliko im je blizu, dovoljno je samo pogledati oko sebe ili krenuti u laganu šetnju prirodom – rekla je Mirta.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija