Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Turizam

U Parku prirode Papuk dvije nove poučne staze

  ppp           22.10.2021.         414 pogleda
U Parku prirode Papuk dvije nove poučne staze

Najposjećenija slavonska destinacija, Park šuma Jankovac, koju je do kraja rujna ove godine posjetilo gotovo 50 tisuća posjetitelja, uskoro će biti bogatija za još dvije poučne staze. Riječ je o dva projekta sufinancirana u cijelosti sredstvima europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kojeg je odobrila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a odnosi se na tip operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture".

U jednom od projekata ulaganje je usmjereno na uspostavu poučne biciklističke staze s edukativno- rekreativnim elementima na području Slatinskog Drenovca. Za trasiranje će se koristiti postojeće šumske vlake i putevi u duljini šest metara, dakle velika većina staze prolazi upravo kroz šumsko područje. Poučna staza će spajati Park šumu Jankovac i naselje Slatinski Drenovac u kojemu Javna ustanova Park prirode Papuk planira uložiti sredstva u budući Centar za prihvat posjetitelja. Najmlađi će se najviše veseliti igralištu koji će biti izgrađen ispred centra. Ukupna vrijednost projekta je 743.480,00 kuna, a početak radova očekuje se idućeg proljeća.

Drugi projekt kojemu je nositelj Općina Čačinci, a odnosi se na nastavak ulaganja na području Općine i Parka je nova dionica poučne staze ukupne dužine četiri tisuće metara koja počinje od planinarskog izletišta Jankovac i nastavlja blagim nagibom do kanjona potoka Kovačice i po njemu podno stare utvrde Klak. Staza u potpunosti prolazi kroz šumsko područje, a interpretirat će kontekst bogate povijesti prostora Jankovca i utvrde Klak kojeg je odredilo bogatstvo šuma i prirodna bogatstva Papuka.

Poučna staza će uzdužno spajati dva postojeća sadržaja – izletište Jankovac s obližnjim kulturno- povijesnim lokalitetom utvrde Klak odnosno sa Slatinskim Drenovcem. Ukupna vrijednost projekta je 743.342,75 kuna.

Početak radova na stazama očekuje se u proljeće 2022. godine pa se već idućeg ljeta očekuje rasterećenje Jankovca u pogledu automobila.

„Park šuma Jankovac iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, a sudeći po broju posjetitelja tijekom ovogodišnjih zimskih mjeseci, Papuk se prometnuo i u najposjećeniju zimsku destinaciju. Samim time Općina Čačinci i Park prirode Papuk nisu željeli propustiti priliku za ulaganje u turističku infrastrukturu Papuka. S osobitim veseljem mogu najaviti investiciju u vrijednosti gotovo milijun i pol kuna kojim će Park šuma Jankovac biti još atraktivnija biciklistima i pješacima. Staze su svojom duljinom i karakteristikama prikladne za sve uzraste pa će tako biti idealne za obiteljske šetnje“, izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk i načelnik Općine Čačinci.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Turizam