Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

U Pakracu održana sedma sjednica za Slavoniju, Baranju i Srijem: Uvodi se program „Proizvodi Slavonije, Baranja i Srijema“


  Aktualnosti           Vlada.rh           19.12.2018.         3216 pogleda
 U Pakracu održana sedma sjednica za Slavoniju, Baranju i Srijem:  Uvodi se program „Proizvodi Slavonije, Baranja i Srijema“

U srijedu, 19. prosinca 2018 godine, u Pakracu je održana sedma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i planovi ulaganja za područje Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i pritom istaknuo važnost strateškog projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“ kojim se 2,5 milijardi eura usmjerava isključivo za razvojne projekte na području pet slavonskih županija. "Još je 10 milijardi kuna iz ove financijske perspektive na raspolaganju za pet slavonskih županija. Na svima nama je da se ta sredstva ne samo ugovore, nego realiziraju i isplate", rekao je Plenković.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavio je kapitalna ulaganja u zdravstveni sustav i  uloženih 390 milijuna kuna za unaprjeđenje zdravstvene zaštite, dok je ministar turizma Gari Cappelli najavio ulaganja od 575 milijuna kuna u razvoj turizma pet slavonskih županija te informirao o provedbi 10 milijuna vrijednog projekta „Brendiranje i promocija Slavonije, Baranje i Srijema kao jedinstvene turističke destinacije“. Novost je i uvođenje programa Proizvodi Slavonije, Baranja i Srijema, po uzoru na Hrvatski otočni proizvod, s ciljem podizanja konkurentnosti, promocije područja te proizvodnja i plasiranje izvornih i inovativnih slavonskih proizvoda.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac informirala je o statusu provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te predložila povećanje vrijednosti projekata Razvojnog sporazuma sa 700 milijuna na 944 milijuna kuna za 66 projektna prijedloga, s naglaskom na gospodarsko razvojne projekte.

„Nastavljamo s najvećim ulaganjima u Slavoniju posljednje dvije godine te je do sada ugovoreno 8,5 milijardi kuna, odnosno 45% od raspoloživih sredstava. Ostvaren je napredak u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem i nastavit ćemo ulagati napore u cilju jednakog razvoja svih krajeva Hrvatske“, istaknula je ministrica Žalac.

Na kraju sjednice potpisano je 16 ugovora i odluka za projekte razvoja javne turističke infrastrukture te energetske obnove u javnim zgradama. Ugovore ukupne vrijednosti više od 36 milijuna kuna s korisnicima su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar i ministar turizma Gari Cappelli.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Novoj Gradiški.

Više o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem: https://strukturnifondovi.hr/projekt-slavonija-baranja-srijem/.

 Zaključci:

  1. Napredak u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem

U odnosu na prethodnu sjednicu Savjeta održanu u rujnu 2018. godine u Belom Manastiru, potvrđen je ostvareni napredak u ugovaranju projekata u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Od 14. rujna 2018. do 14. Prosinca 2018. ostvaren je porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od 616 milijuna kuna. Dakle, u razdoblju od 18. listopada 2016. do 14. prosinca 2018. ugovoreno je 8,5 milijardi kuna odnosno 45,2% od ukupno raspoloživih sredstava (18,7 milijardi kuna). U razdoblju od 18. listopada 2016. do 28. rujna 2018. plaćeno je 2,6 milijarde kuna odnosno 13,97% bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos.

 

  1. Program Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem podržava donošenje Odluke ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o pokretanju Programa „Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema“ i Odluke o imenovanju Radne skupine za provedbu Programa u cilju poticanja proizvodnje i plasmana te promocije izvornih i inovativnih proizvoda s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Savjet odobrava sve predložene faze daljnje provedbe programa te će sustavno pratiti njegov napredak.

 

  1. Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema

S obzirom da se 1. Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema provodi u skladu s planiranom dinamikom, naime, do sada su ugovorena četiri projekta iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede te je objavljen ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema“, a raspisan je i Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 -Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za sufinanciranje izrade projektne i tehničke dokumentacije za pripremu zalihe strateških projekata regionalnoga razvoja, Savjet razmatra povećanje vrijednosti projekata obuhvaćenih 1. Razvojnim sporazumom kao i povećanje broja projekata predmetnoga sporazuma što će se regulirati sklapanjem dodatka Sporazumu, nakon analize o mogućnosti izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

 

  1. Savjetodavne usluge Svjetske banke za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Potvrđen je napredak u provedbi Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu sklopljenog sa Svjetskom bankom. Utvrđeno je da će Svjetska banka do 31. siječnja isporučiti tri izvješća: izvješće o ulaganjima i izvozu, izvješće o produktivnosti na razini tvrtke i financijskim instrumentima te izvješće o radnim mjestima i uključivanju na tržište rada. Ova izvješća bit će podloga za identifikaciju dodatnih projekata i konsolidiranje postojećih u svrhu povećanja učinkovitosti korištenja EU fondova u tekućem financijskom razdoblju (2014. - 2020.) i u njihovoj pripremi za financijsku perspektivu 2021. – 2027.

Utvrđeno je da su s početnim rezultatima ovih izvješća upoznati ključni dionici razvoja s regionalne i nacionalne razine kroz održanu 1. sjednicu Regionalne radne skupine za provedbu ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu i održanu 2. sjednicu Radne skupine za provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

 

  1. Kapitalna ulaganja u zdravstveni sustav

Ministarstvo zdravstva u kratkom vremenskom razdoblju poduzelo je mnoge radnje u svezi kapitalnih ulaganja na području 5 županija iz Projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem koje će doprinijeti boljem pružanju usluga zdravstvene zaštite stanovništvu na tom području i doprinijeti gospodarskom rastu.
U sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem objavljen je poziv pod nazivom „Sufinanciranje pripreme projekta izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek sredstvima Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ kojim korisnik KBC Osijek može dobiti 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

 

  1. Razvoj kontinentalnog turizma

Istaknuta je provedba projekta „Brendiranje i promocija Slavonije, Baranje i Srijema kao jedinstvene turističke destinacije“. Riječ je o deset milijuna kuna vrijednoj inicijativi u sklopu provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Dodatno, u protekle tri godine u razvoj turizma na ovom području Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica uložili su 37,51 milijuna kuna. Kao doprinos politici zapošljavanja, ali i jačanja ljudskih potencijala u turizmu kroz strukovno obrazovanje usklađeno s potrebama tržišta navedena je realizacija šest centara kompetentnosti od kojih će jedan biti Ugostiteljska škola Osijek. U Osijeku će se u siječnju 2019. treću godinu zaredom održati Dani poslova u turizmu koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Ministarstvo turizma je kroz izradu Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine definiralo strateške razvojne projekte vrijedne 575 milijuna kuna koji bi kroz integrirani pristup gospodarskih subjekata, javnog sektora te znanstvenih i obrazovnih institucija osigurali razvoj turizma na području cijele Slavonije, Baranje i Srijema te time pokrenuli gospodarstvo i zapošljavanje u istočnoj Hrvatskoj. Zbog davanja značaja turističkom razvoju Slavonije, iduće će se godine Dani hrvatskog turizma održati upravo u Slavoniji.

 

  1. Projekti

Nakon sjednice Savjeta potpisano je 16 ugovora i odluka iz nadležnosti Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za realizaciju projekata u ukupnom iznosu od 36.070.921,68 kn. Ministarstvo državne imovine predalo je gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević tabularnu ispravu za uknjižbu prava vlasništva na nekretninu površine 1036 m2.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Novoj Gradiški.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: