Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

U Osijeku održana 4. konferencija „Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva“

        28.01.2024.         1628 pogleda
U Osijeku održana 4. konferencija „Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva“

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku održana je 4. konferencija „Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva“. Konferencija je okupila dužnosnike Vlade RH, Europske unije i Europskog parlamenta, predstavnike hrvatskih poljoprivrednika, ribara i šumara, prerađivačko-prehrambene industrije, regionalne i lokalne samouprave, kao i nacionalnih, lokalnih i regionalnih organizacija. 

Ispred Virovitičko – podravske županije na svečanom otvorenju konferencije nazočio je virovitičko – podravski župan Igor Andrović kao i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok

Predsjednik Vlade Andrej Plenković se osvrnuo na izazove s kojima se Hrvatska susrela u prethodnom razdoblju, osobito u vezi afričke svinjske kuge, a potom je govorio o otpornosti hrvatske poljoprivrede, jačanju hrvatskih poljoprivrednika i ukupne poljoprivredne proizvodnje te o osnaženom položaju Hrvatske koja uz pomoć europskih sredstava ostvaruje svoj cilj samodostatnosti poljoprivredne djelatnosti. Naglasio je kako je poljoprivreda visoko na listi prioriteta Vlade, a iako je u zadnje tri godine prošla kroz teško razdoblje, procjene o rastu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje do kraja 2023. godine pokazuju rekordnih 3,3 milijarde eura. "Moramo nastaviti jačati hrvatsko selo i poljoprivredu koji su kralježnica sigurnije i ekonomski suverenije Hrvatske u pogledu samodostatnosti u proizvodnji te u opskrbi sigurnom i zdravom hranom", poručio je Plenković.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da je stanje u poljoprivredi bolje nego što se misli. Podsjeća kako je 2017. vrijednost poljoprivredne proizvodnje bila nešto više od 2,2 milijarde eura, na kraju 2022. godine 3,2 milijarde eura, a misli da neće padati ni kada stignu podaci za 2023. godinu.

Premijer Plenković i ministrica Vučković uručili su korisnicima odluke i ugovore iz mjera Programa ruralnog razvoja, ukupno vrijedne više od 3,5 milijuna eura.

Na 4. Danima poljoprivrede, ribarstava i šumarstva bile su održane panel rasprave na teme: „Komasacija poljoprivrednog zemljišta“, „Izazovi u stočarskoj proizvodnji s posebnim osvrtom na afričku svinjsku kugu“ i „Uspostava Banke hrane u RH – Hrana nije otpad“, te su održane prezentacije „Štete u državnim šumama od olujnih nevremena“, „Ulaganja u šumarstvo – aspekti financiranja održivog gospodarenja šumama na ruralnim područjima“ i „Rezultati i ciljevi u provedbi EU fondova u ribarstvu i akvakulturi“. Panel rasprave i prezentacije predstavili su stručnjaci tih područja, kao i predstavnici tijela državne, lokalne i regionalne uprave, akademske i znanstvene zajednice te vrijednih poljoprivrednika.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda