Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Orahovica

U Orahovici vjerojatno pada vlada, slijede vanredni izbori

  Goran Gazdek           11.05.2023.         2797 pogleda
U Orahovici vjerojatno pada vlada, slijede vanredni izbori

Možda svečana sjednica i nije prilika za ovo, ali moram se osvrnuti na aktualnu situaciju u orahovačkom Gradskom vijeću koje ne funkcionira kako treba i moram reći da je meni to žao jer Orahovica je danas najveće gradilište u županiji s nikad većim projektima, a imate vijećnike koji ne dolaze na sjednice i time ne podržavaju sve te projekte i ne rade ono za što su ih građani birali, izjavio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Orahovice upriličene 3. svibnja u povodu obilježavanja 795. rođendana toga garda na istoku županije.

Nešto ranije, 24. ožujka, na obilježavanju 33. obljetnice osnutka i djelovanja Hrvatske demokratske zajednice grada Orahovice bio je nešto precizniji jasno imenujući oporbu kao one koji ne podržavaju projekte. „Orahovica nikada nije bila veće gradilište. Poduzetnička zona završena, jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj i zasigurno najveći u županiji – projekt Jezero je u završnoj fazi, vrtić je pri završetku, uskoro počinje gradnja nove natkrivene gradske tržnice, a onda imate sjednicu Gradskog vijeća gdje oporba ne dođe. I što reći njima kada ne dođu podržati sve ovo, pa dođite i budite protiv. Jedni jednostavno ne dođu zbog nekih svojih vlastitih interesa koje nisu mogli ostvariti, drugi valjda žele rušiti vlast, ali neće im to uspjeti jer ako i dođu novi izbori to njima najmanje odgovara. No, moram reći mi ne želimo nove izbore, želimo samo da se podrže svi ovi projekti koji Orahovici znače jako puno i koji će donijeti samo dobro“, rekao je Andrović preciziravši, doduše za jedan drugi slučaj, da se ovdje radi o SDP-u.

Iz lokalnih medija, apologeta vlasti, građani ne mogu razabrati o čemu to župan zapravo govori i zašto se u svakoj prigodi obrecne na one koji „ne dolaze na sjednice i ne podržavaju projekte“. Njihova misija i tako nije tragati za odgovorima kako bi točno informirali svoje slušatelje i čitatelje već agitpropovski i ulizivački, na sramotu novinarstva, klimati glavom i prenositi samo ono što partija želi. Oni koji su koliko-toliko u nenormalnim uvjetima rada nešto i pokušali, uklonjeni su po kratkom postupku.

Ne radi se o tome da Gradsko vijeće, kako župan kaže, „ne funkcionira kako treba“ već je riječ o klasičnoj krizi gradske vlasti prouzročene nesposobnim kadrovskim rješenjima koja bi, sad je već vrlo izvjesno, rezultirala raspuštanjem toga tijela i raspisivanjem novih izbora. Sjednica Gradskog vijeća zakazana za 16. ožujka nije održana zbog nedostatka kvoruma, a po svemu sudeći, iz istih razloga, neće održati ni današnja (četvrtak, 11. svibnja) zakazana za 18 sati.

Gradski vijećnik i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Orahovica Rade Medenica poručuje županu da ne podcjenjuje građane Orahovice jer oni jako dobro znaju tko je kriv za krizu vlasti gradu. „Na prošlu sjednicu nismo došli namjerno kako bi vidjeli ima li HDZ većinu u Gradskom vijeću. Kako sada stvari stoje, pat je pozicija. Mislim da je HDZ potrošio sve žetončiće na orahovačkom političkom tržištu i da ih više nema. Onaj treći koji je radio za njih nije uspio ući u Vijeće“, objašnjava Medenica.

On tvrdi da je krizu vlasti izazvao HDZ unutarstranačkim obračunima, da taj problem moraju sami riješiti i da se SDP neće miješati u njihove obračune. „Ono što sa sigurnošću mogu reći je da SDP neće držati kvorum dosadašnjoj većini u Gradskom vijeću na čelu s HDZ-om. Isto tako, SDP neće učestvovati u bilo kakvom preslagivanju postojećeg Gradskog vijeća i stvaranje neke nove većine“, kaže predsjednik orahovačkog SDP-a.

Rezolutno je odbio mogućnost da će njihovi vijećnici doći na današnju sjenicu jer bi njihov dolazak značio podržavanje dosadašnje većine s čijom se politikom ne slažu i protiv koje se bore. „Nema šanse da im držimo lojtre! Zar mislite da bi SDP trebao biti u vlasti s onima, koji bi po Orahovici postavljali HOS-ove ploče? S onima koji su na sva mjesta u gradu i gradskim poduzećima postavljali isključivo svoje kadrove? To je politika protiv koje se SDP bori i duboko se ne slaže. Tim činom bi izdali svoje glasače, a to SDP neće nikada napraviti. Odgovornost za krizu vlasti u Gradu snosi HDZ sa svoja dva satelita, HSS-om i nezavisnom listom Hrabro. Stavovi SDP-a po pitanju krize vlasti su kristalno jasni. Smatramo da bi bilo pošteno što prije raspustiti Gradsko vijeće, ne čekati krajnji rok od 27. svibnja i ići na vanredne izbore. Sve ostalo bi bila prevara građana Orahovice“, tvrdi naš sugovornik.

U SDP-u su spremni razgovarati o modelu kako ubrzati proceduru za održavanje vanrednih izbora i predlažu da svi skupa vrate mandate građanima koji su ih birali. „Tim činom bi pokazali da nam je interes građana na prvom mjestu“, zaključuje Medenica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Orahovica