Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

U Orahovici otvorena najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

  V.Grgurić/Glas Slavonije           20.09.2012.         3855 pogleda
U Orahovici otvorena najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

"Građani Orahovice od danas će imati besplatnu javnu rasvjetu", ponosno je izjavio Josip Nemec, orahovački gradonačelnik, tijekom jučerašnjeg svečanog otvaranja i puštanja u probni rad najveće fotonaponske elektrane u Hrvatskoj. Elektrana "Orahovica 1" sagrađena je za samo tri tjedna, a rezultat je odlične suradnje Grada Orahovice i partnera Sunstroom energije te investitora Migrit Energija. Na više od 18.000 četvornih metara, ugrađeno je 2.040 solarnih panela koji će proizvoditi 499,925 kWp nazivne snage, a ukupna investicija u FNE "Orahovicu 1" iznosi približno 11 milijuna kuna. Generalni direktor Susntroom energija za Hrvatsku Aljoša Pleić pohvalio je tom prigodom gradski tim za obnovljive izvore energije na čelu s predsjednikom Alanom Grgićem i gradonačelnikom Josipom Nemecom koji su za samo 10 mjeseci, osigurali svu potrebnu dokumentaciju:

- Ideju za elektranu pokrenuli smo s obzirom na činjenicu da imamo i do trećinu više sunčanih sati u godini od ostalih gradova. "Orahovica 1" rezultat je kvalitetno pripremljenog projekta. Grad Orahovica osigurao je zemljište u poslovnoj zoni i svu potrebnu dokumentaciju, a ono što je najvažnije za nas, zemljište nismo prodali nego smo ga iznajmili. U planu nam je i gradnja dodatne fotoelektrane, kao i energane na biomasu, rekao je gradonačelnik Orahovice Josip Nemec te dodao kako će ovom investicijom "grad Orahovica imati besplatnu javnu rasvjetu, te da će gradski proračun zahvaljujući najmu zemljišta svake godine biti bogatiji za dodatnih 80.000 eura.

- Ovo je trenutno najveći projekt naše grupe u inozemstvu. Posebno smo zadovoljni što smo u Hrvatskoj pronašli ozbiljnog partnera, dakle HEP, a posebno ću pohvaliti ponašanje gradske vlasti u Orahovici. Budu li se tako ponašali i ostali gradovi, Hrvatska će postati vrlo primamljiva zemlja za ulagače", rekao je Reinout Das, član uprave Sunstroom energy group.

Mihail Zhukov, vlasnik Migrit energije je rekao kako vjeruje da će ovaj projekt pridonijeti radu i razvoju lokalne zajednice, izrazivši nadu da je to tek prvi u nizu uspješnih projekata koje planiraju investirati u Hrvatskoj. "Smatram kako je ovo važan primjer i poticaj stranim ulagačima te sam izuzetno sretan da lokalna zajednica može s ponosom predstaviti jedan projekt od državne važnosti. Migrit energija trenutno ima u planu uložiti između 300 i 400 milijuna kuna u razne vrste projekata na području Republike Hrvatske", zaključio je Zhukov.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo