Banner
Obilna kiša poplavila županjske ulice i prodrla u pojedine obiteljske kuće
Nevrijeme poharalo poljoprivredne kuture na istoku Vukovarsko-srijemske županije
Pripadnica Oružanih snaga RH smrtno stradala izvan službe
Horvat: Fond bi trebao biti generator paljenja motora bagera
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Gospodarstvo

U Orahovici održan 4. Sajam vina i kulena

  hgk           02.07.2018.         2627 pogleda
U Orahovici održan 4. Sajam vina i kulena

U Orahovici, na izletištu Jezero, proteklog vikenda održan je 4. Sajam vina i kulena. Sajam je organiziran u sklopu projekta Interreg V - A Hungary - Croatia Co-operation Programme 2014. – 2020. Project: HU-CRO Wine Stories II, koji sufinancira EU.

Ocjenjena su 54 uzorka vina i dodijeljeno je 27 zlatnih, 23 srebrne i 2 brončane medalje, a 2 vina su dobila priznanja. Najbolje ocjenjeno bijelo vino je graševina berbe 2017. Podruma Vineda iz Vukosavljevice, najbolje crno vino je Cabernet sauvignon berbe 2016. također Podruma Vineda, dok je šampion sajma vino graševina berba 2008. Starog podruma iz Slatine.

Predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenjivanje vina Ivana Nemet izrazila je zadovoljstvo povećanjem razine kvalitete prezentiranih vina.

Predsjednik stručnog povjerenstva za ocjenjivanje kulena Vladimir Pleša izuzetnim je ocijenio kvalitetu kulena i evidentan trend povećanja proizvodnje kvalitetnog kulena u cijeloj Slavoniji.

Ocjenjena su 24 uzorka kulena, od čega je dodijeljeno 6 zlata, 9 srebra i 9 bronci. Šampionom sajma proglašen je kulen Josipa Ergovića iz Ramanovaca, vice šampion je kulen Darka Rožmarića iz Tenje.

Na svečanosti otvorenja, uz prisustvovanje zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Darka Žužaka, govorili su zamjenik gradonačelnice Orahovice Dalibor Fofonjka, koji je otvorio sajam, direktor Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura i dogradonačelnik grada Villanya Emil Tezesa.

Zamjenik gradonačelnice Orahovice Dalibor Fofonjka je naglasio da se sajmom grad pomaže vinogradarima, vinarima i malim poduzetnicima u promociji i plasmanu proizvoda.

Izgradnja kušaone vina, koja se financira sredstvima EU, povećat će se plasman.

Direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura naglasio je kako HGK podržava sve promotivne manifestacije, sajmove i izložbe, pa tako i sajam u Orahovici.

Sajmovi se pozitivno reflektiraju na razvoj gospodarstva i sredine u kojima se održavaju, od gradova i županija do državne razine.

Hrvatska gospodarska komora potiče proizvodnju kvalitetnih proizvoda, a kako bi bili prepoznatljivi na tržištu, dodjeljuje im znakove Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Osobito proizvode sa tim znakovima, ali i ostale proizvode, HGK promovira na akciji „Kupujmo hrvatsko“ i kroz ostale svoje aktivnosti, potičući svijest hrvatskih građana da kupovinom hrvatskih proizvoda čuvaju svoja radna mjesta.

Lepeza ovih specifičnih proizvoda, kulena i vina su sjajna promocija ovoga kraja i najbolji poticaj turistima da posjete Orahovicu i ostale turističke destinacije u Virovitičko-podravskoj županiji.

Potvrđena kvaliteta, danas ocjenjivanih proizvoda otvara mogućnost plasmana istih i u trgovačkim lancima, na zadovoljstvo proizvođača i potrošača.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo