Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

U odnosu na hrvatske, projekti za novac EU prolaze zbog kvalitete

  Marija Lovrenc/VLM           20.09.2010.         1483 pogleda
U odnosu na hrvatske, projekti za novac EU prolaze zbog kvalitete

Farme muznih krava, tradicionalni obrti, zaštita močvarnih područja Križnice, ljekovito bilje, edukacija poduzetnika i radionice koje će Hrvate i Mađare podsjetiti na zajedničku kulturnu baštinu – sve je to dio posla kojim se bavi VIDRA – agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. U godinu dana u županiju je uspjela "dovući" čak 6 milijuna nepovratnih kuna, za projekte koje su prijavili na natječaje ministarstava, ali i za novac iz europske blagajne.

Hrvatska i Mađarska

– Pokrivamo područje od razvoja poduzetništva, infrastrukture sve do civilnog sektora, a pri izradi projekata za EU fondove, koje pišemo na engleskom jeziku, surađujemo s velikim brojem suradnika, profesionalcima u pojedinom području te s institucijama – agencijama, sveučilištima, zavodom za zapošljavanje – kaže Sanja Bošnjak, ravnateljica VIDRA-e, u kojoj radi šest ekonomista. Agencija sad broji 57 aktivnih projekata vrijednih oko 44 milijuna kuna. Zasad je jedina potporna agencija u županiji koja pomaže i malim poduzetnicima, kandidirajući ih na domaće natječaje te među rijetkima koja izrađuje i studiju isplativosti. Većina projekata odnosi se na IPA-u, koja se bavi regionalnim razvojem i koja Hrvatsku priprema za strukturne fondove EU. – U tome se bavimo projektima iz IPA CBC HU-HR programa, a posebno našeg DENS projekta koji se odnose na prekograničnu suradnju i umrežavanje poduzetnika. U posljednjih godinu dana za IPA-u smo napisali 15 projekata – radionice za edukaciju i pripremu hrvatskih i mađarskih poduzetnika za sredstva EU, susrete učenika iz Slatine i Szigetvara, očuvanje kulturne baštine, razvoj infrastrukture u županiji... Radimo i na projektima koje ćemo kandidirati za sredstva u okviru programa IPA - BRI, za turističku infrastrukturu – ističe S. Bošnjak.

Prolaznost 70 posto

Iako ulažu mnogo truda, uključujući i u edukaciju djelatnika, nema sigurnosti da će izrađeni projekt biti i prihvaćen.

– U odnosu na hrvatske prilike, projekti za strana sredstva prolaze isključivo na osnovi kvalitete, a ne lobiranja. Prolaznost naših projekata je oko 70 posto – ocjenjuje S. Bošnjak. Projekti koji čekaju procjenu su Arboretum Lisičine, oni za tri osnovne i dvije srednje škole, za općine Sopje i Pitomača, te Zavičajni muzej Slatina, vrijedni više od milijun eura.

Poduzetnički duh u županiji je još uvijek oslabljen

Iako prilike za ulaganje postoje, na poduzetništvo se odlučuju tek rijetki, ocjenjuju u Vidri, koja je lani održala i oko 500 sati seminara za jačanje poduzetničke klime, turizma, privlačenja investicija i drugih tema koje bi trebale ojačati oslabljeni poduzetnički duh.

– Do 2008. samo su dva projekta sa županijskog područja prošla na ovakvim natječajima. Poduzetništvo se mora jače razvijati, to nam je još uvijek slaba točka – kaže S. Bošnjak, ravnateljica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

prolaznik321
26.9.2010. 17:20
ZA TU ISTINU NE, JER JE TO NEŠTO ŠTO JE UOBIČAJENO U MILOJ NAM DRŽAVI..NEUOBIČAJENO JE DA I HDZ-OVI LJUDI NA FUNKCIJAMA, KAO ŠTO JE SIGURNO I DOTIČNA, O TOME GOVORE . ILI SE PRAVI BLESAVA ILI ..
anakonda
26.9.2010. 10:09
zar za istinu treba imati hrabrost?
prolaznik321
21.9.2010. 20:23
MA NIJE MOGUĆE - ZAR DOTIČNA RAVNATELJICA ŽELI REĆI S IZJAVOM IZ NASLOVA DA HRVATSKA VLADA DIJELI NOVCE NEKVALITETNIM PROJEKTIMA ZBOG LOBIRANJA LOKALNIH POLITIČARA ? CITIRAM" U odnosu na hrvatske prilike, projekti za strana sredstva prolaze isključivo na osnovi kvalitete, a ne lobiranja. " RAVNATELJICA IMA HRABROSTI


Još iz kategorije Gospodarstvo